Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nechcete si zničit zimní boty? Pak o ně musíte správně pečovat

/
  • (iStock)
    2. ledna 2023 ● 06:00

    Během zimních měsíců dostávají naše boty pořádně zabrat. Pokud chcete, aby vám vydržely i do příští sezony, je potřeba jim věnovat dostatečnou péči. Máme pro vás spoustu užitečných tipů.

    Déšt, sníh, mráz a posypová sůl… Všechny tyhle nástrahy musí naše boty během zimy snášet. A pokud se o ně nebudeme dobře starat, brzy se s nimi budeme muset rozloučit. A to by byla přece velká škoda. Přitom správná péče o zimní obuv není nic složitého. Stačí trocha času a znát správné rady a triky. Jak tedy na semišové, kožené nebo látkové boty, aby vypadaly dobře a vydržely vám, co nejdéle?

  • 1.

    Impregnace je základ

    Nejdůležitější, co můžete pro své boty udělat, je jim zajistit dostatečnou ochranu, a to včas. Tedy ještě dříve, než se v nich vydáte do mrazu nebo zasněžených ulic. Kožené, semišové ani textilní boty nejsou odolné proti vodě a vlhkosti. Proto se bez kvalitní impregnace určitě neobejdete. Odborníci doporučují impregnovat boty hned, jak je přinesete z obchodu, v zimě je pak třeba obnovovat nástřik častěji. Impregnace také zajistí, že boty budou chráněné před nečistotami a skvrnami. Jen si nepořizujte univerzální impregnaci na všechny materiály. Lepší je pořídit si impregnační přípravek, který je určen přesně pro materiál vašich bot. U nových bot je důležité aplikovat impregnaci minimálně ve třech vrstvách. Boty nastříkejte zhruba ze vzdálenosti 20 centimetrů, nechte je uschnout a poté nanesení zopakujte. Kožené boty je třeba vedle impregnace natřít ještě krémem na boty. Pokud nemáte při ruce impregnaci ve spreji, můžete v nouzi použít například kosmetickou vazelínu, sádlo, indulonu nebo včelí vosk.

  • 2.

    Péče o semiš

    Semiš je citlivý materiál, který bychom neměli v zimních mrazech příliš pokoušet. A hlavně se nevyplatí na péči o boty zapomínat. Boty naimpregnujte hned, jak si je přinesete z obchodu domů. Opakujte vždycky, když se zašpiní a vy je budete čistit. K čištění semiše si pořiďte pryžový nebo krepový kartáček či speciální gumu, která odstraní nečistoty, ale nezničí strukturu materiálu. Větší nečistoty pak odstraní speciální pěnové přípravky. Ty musíte po zaschnutí důkladně vykartáčovat. Na mastné skvrny platí roztok z mléka a jedlé sody. Mokrou obuv nečistěte hned, ale počkejte, až uschne. A nikdy ji nedávejte na topení, protože by mohla ztratit svůj původní tvar.

  • 3.

    Péče o hladkou kůži

    Většina bot, které na podzim a v zimě nosíme, je ušita z hladké kůže. Abychom udrželi šmrnc hladké kůže, měli bychom boty pravidelně očistit lehce navlhčeným hadříkem. A poté použít speciální krémy. Ty nanášejte v tenké vrstvě. Na aplikaci vám postačí obyčejný hadřík, krém se z něj vstřebává přímo do kůže. Nejlepší je obuv ošetřovat pravidelně po deseti dnech. A nejvýhodnější je sáhnout po univerzální bezbarvé variantě. Zkusit můžete také vosk, který prodlužuje životnost kůže, krásně ji vyleští a zabraňuje usazování nečistot a prachu.

  • 4.

    Tenisky

    V látkových botech je lepší vydat se ven jen tehdy, když je sucho. Pokud se tenisek nechcete vzdát ani v zimě, správně je aspoň naimpregnujte. Posypová sůl totiž působí na tento typ bot úplně nejhůře a může je doslova vyžrat. Zašpiněné boty můžete vždy otřít namydlenou houbičkou či je lehce vykartáčovat kartáčkem. Bílé skvrny půjdou dolů nejlépe pomocí hadříku a vlažné vody.

  • 5.

    Triky proti soli

    Na ošklivé bílé mapy většinou postačí jen mokrý hadřík. Pořídit si ale můžete speciální čisticí prostředky. Odstraníte je ale také pomocí octového roztoku. Jak na to? Ocet smíchejte s vodou v poměru 1:1. Když bude znečištění větší, použijte tři díly octa na díl vody. Teprve dobře očištěné boty dosucha otřete a nechte důkladně vysušit.

  • 6.

    Jak boty sušit?

    Pokud domů dorazíte s promočenými botami, je potřeba se o ně postarat. Rozhodně zapomeňte na strkání mokré obuvi přímo k topení, kamnům, nebo dokonce do trouby. Při příliš vysoké teplotě kožené boty ztvrdnou a popraskají, jiné materiály zase mají tendenci se zkroutit. A vy byste pak mohli odnést boty rovnou do koše. Raději vyzkoušejte jiné a bezpečné triky.

     

    • Noviny. Starý, ale osvědčený způsob. Noviny zmačkejte, vycpěte jimi boty a zhruba za dvě hodiny vyměňte mokré noviny za suché. Během pár hodin do sebe vsáknou noviny veškerou vlhkost, a ještě perfektně udrží původní tvar obuvi.

     

    • Sáčky proti vlhkosti. Odvlhčující sáčky, které najdete v každé krabici nových bot či v kabelkách, se vyplatí schovat. Například pro tuto příležitost, kdy potřebujete vysušit vlhké boty. Pomůže ale také ponožka naplněná absorpčním kočkolitem.

     

    • Fén. Pokud spěcháte a nemáte třeba možnost se přezout do jiných bot, k vysoušení si vezměte na pomoc fén. Jen pozor: je potřeba ho v krátkých intervalech vypínat, aby se nepřehřál, a po použití ho otřít dezinfekcí nebo čisticím prostředkem.
  • 7.

    Dejte jim oddych

    Celodenní nošení bot není ideální pro naše boty ani nohy. Proto je ideální mít na zimu více párů bot, které budeme střídat. A každým tak dáme občas volno, správně je ošetříme a necháme je odpočívat v napínáku na nějakém větraném místě. A protože se nám v zimě nohy v uzavřených botách více potí, určitě nezapomínejme používat antibakteriální sprej. Ten se aplikuje jednou až dvakrát týdně do bot. Vhodné jsou také antibakteriální a protizápachové vložky. Pokud se nám ale nechce utrácet, vyzkoušet lze také starý osvědčený trik s jedlou sodou. Prášek nasypeme do boty a necháme přes noc působit. Podobným neutralizátorem pachů je i octová voda, která zároveň působí proti plísním.

     

    Potřebujete nové boty? Vyzkoušejte náš Bazar Blesk a ušetříte!

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy