Kdo by nemiloval koření? Pomáhá v kuchyni a mnohdy má i léčivé účinky. Jak si ověřit, odkud koření pochází? „Každý bio pěstitel musí mít platný certifikát, který zaručuje, že plodiny jsou pěstovány v souladu s normami stanovenými zákonem. Nezáleží na tom, zda pochází z Nikaraguy, Tanzanie nebo České republiky,“ vysvětluje Kamila Šťastná, vedoucí marketingu Sonnentor.

 

Mexiko: Culantro

Autor: iStock

V karibské oblasti se používá často: ochucuje polévky, omáčky, masové a rybí pokrmy, užívá se při přípravě rýžových a nudlových jídel. Má protizánětlivé účinky, působí proti bolesti zubů, hlavy a žaludku. Má i silné účinky antiastmatické, pomáhá léčit artritidu, snižuje krevní tlak i hladinu krevního cukru. Je součástí léků proti epilepsii.

 

Indie: Kokum

Autor: iStock

Používá se do různých curry jídel, obzvlášť z ryb a plodů moře. Často se přidává do vegetariánských, zejména luštěninových jídel. Kombinuje se s kokosovým mlékem. V tradiční ajurvédské medicíně pomáhá při řešení potíží s trávením, využívá se k léčbě úplavice, na posilování kardiovaskulárního systému a na stabilizování funkce jater

 

Jižní Amerika: Verbena citronová

Autor: iStock

Voní výrazně po citronu. Hodí se k přípravě ryb, drůbeže, zvěřiny a dalších masových specialit. Přidává se do některých omáček a vegetariánských jídel. Výluh z listů má antibakteriální, antivirové i antidepresivní účinky. Působí i proti bolesti zubů, při zánětech žil a při odstraňování různých plísní.

 

Egypt: Římský kmín

Autor: iStock

Pochází z nilského údolí v Egyptě. Plody, zvláště umleté, jsou velmi aromatické s hořkosladkou a pálivou chutí. Je vhodný do omáček, polévek, nádivek, rýžových a bramborových jídel, luštěnin, pečiva i při nakládání. V léčbě se používá jako spasmolytikum uvolňující křečovité stahy i jako sedativum, působí proti plynatosti. Pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru. Olej z něho lisovaný má antibakteriální účinky

 

Středomoří: Sumah

Autor: iStock

Používali ho už staří Římané, dokud ještě nebyl v Evropě známý citron. Chuť koření je zpočátku slaná a přechází v kyselou. V Libanonu a Sýrii se užívá k dochucení vaječných pokrmů, ryb, drůbeže, jiného masa i nádivek. Má silné protiplísňové, antibakteriální a antivirové účinky. Používá se při léčbě diabetu, nemocného zažívacího traktu včetně průjmu, ale i při léčbě aterosklerózy a horečnatých onemocnění.

 

Čína: Pažitka česneková

Autor: iStock

Má široké využití v kuchyních jihovýchodní Asie a patří tu mezi základní koření. Používá se do pomazánek, nádivek, vaječných pokrmů, polévek, omáček i salátů. Přidává se do jídel těsně před jejich dohotovením. Má uplatnění zejména v čínské medicíně. Přispívá ke zlepšení funkce ledvin a močového měchýře a pomáhá při inkontinenci. Zlepšuje funkci jater, využívá se proti stresu.

Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. V aktuálním čísle naleznete rozhovor s kartářkou Dagmar Kludskou, tipy, jak se dostat do kondice, nebo zjistíte, jaké léčivé účinky mají okurky. Časopis zakoupíte v každé trafice nebo v pohodlí domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!