Nejčastější příčiny zadržování vody

1. Nezdravá strava

Škodí zejména přemíra soli, průmyslově vyrobené a konzervované potraviny, uzeniny, alkohol, cukr. Proč? Sůl a cukr na sebe vážou vodu a tím ji zadržují. Retenci vody způsobuje i překyselení organismu.

  • Pokud jde o zmíněnou sůl: „Denní dávku představuje jedna kávová lžička, tedy až šest gramů. Sůl ale přijímáme i v potravinách jako takových. Právě skrytá sůl, jejíž přítomnost si v pokrmech mnohdy neuvědomujeme, tvoří v našem příjmu soli až 70%, vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
  • Redukci skryté soli docílíme tím, že omezíme konzumaci pečiva posypaného solí, uzenin, pochutin, instantních jídel, bujonů, plísňových sýrů, sýrů v solných nálevech a konzervovaných jídel ve slaném nálevu.

2. Nedostatek pohybu

K zadržování vody přispívá sedavé zaměstnání, nebo naopak celodenní stání. Nejzdravějším pohybem je obyčejná chůze. Je ale potřeba chodit svižně, často a pravidelně. Velmi doporučovaným sportem je nordic walking, při kterém je zapojených daleko více svalů, než při obyčejné chůzi. Zejména starší lidé také získají větší pocit stability a jistoty chůze. Koupit si hůlky je navíc finančně nenáročné.

  • Vhodné jsou také sporty, při kterých je kladený důraz na soustředění, zklidnění, správné dýchání a dechovou techniku. V tomto směru je ideální jóga, říká rehabilitační lékař a fyzioterapeut Jan Sedmík.
  • Jóga velmi pozitivně ovlivňuje tok energie v těle – a s tím souvisí správné vylučování vody. Tělu je prospěšný prakticky jakýkoli pravidelný sport a cvičení, které tělo nadbytečně nezatěžují. Účinné jsou při retenci vody také lymfatické masáže, jež zase uvolňují tok lymfy.
  • Doporučuje se také jízda na kole nebo plavání. Vyhnout bychom se měli silovým sportům, jako je vzpírání.

3. Hormonální antikoncepce a některé léky

Také některé léky mohou způsobovat nadměrné zadržování vody v těle. Jedná se o antikoncepci, antidepresiva, kortikosteroidy nebo léky na vysoký krevní tlak. Zejména ženy si v takových situacích samy naordinují volně dostupné léky na odvodnění, neboli diuretika. To ale problém neřeší, spíš komplikuje. Proč? „Tyto medikamenty totiž mění hladinu soli a mohou tak v organismu rychle narušit rovnováhu hospodaření s vodou, varuje lékař David Frej.

4. Nedostatek tekutin

I když se může zdát, že další pití vody je při jejím nadměrném zadržování v těle nesmyslné, opak je pravda. Vypitím šesti až osmi sklenic vody denně tělu pomůžete zbavit se nadbytečné soli a již zadržované tekutiny.

5. Přechod, hormonální vlivy

Ženám v menopauze, čili přechodu, často otékají zejména kotníky a zápěstí. Souvisí to s poklesem hladiny ženských pohlavních hormonů, v jehož důsledku se v těle ženy v této době zadržuje větší množství vody. Důvodem může být i snížená pružnost cév. V tomto případě pomáhají přípravky s výtažky z ginko biloby, které rozšiřují tepny.

6. Nedostatek draslíku

Minerál draslík reguluje množství tekutin v těle. Do jídelníčku je kvůli jeho důležitosti potřeba zařazovat zejména banány, sušené meruňky, bílé fazole, pastiňák, řepu, avokádo a jogurty.

7. Některá onemocnění

Zadržování vody v organismu může být způsobené také některými onemocněními, zejména chorobami srdce, jater a ledvin.

 

Jak poznám, že zadržuji vodu?

Ikdyž mezi nejznámější a nejčastější příznaky zadržování nebo-li retence vody v organismu patří otoky končetin, může se projevovat i jinak. Takové příznaky si přitom jako laici nemusíme s nadměrným zavodněním hned spojovat.

Jaké jsou nejčastější signály?

  • Otoky jsou skutečně neklamnou známkou toho, že vody máme v těle nadbytek. Obzvlášť nepříjemné jsou v teplejším počasí. Jsou zároveň důsledkem špatného proudění lymfy v těle a žilní nedostatečnosti.
  • Nevysvětlitelný přírůstek hmotnosti za krátkou dobu a obtížné hubnutí.
  • Oteklé břicho, klouby nebo prsty na rukou.
  • Celulitida a zhoršení jejích projevů.
  • Nadměrné pocení a stále vlhké dlaně a chodidla.
  • Změny krevního tlaku, srdeční a dechová nedostatečnost.

Kdy jít k lékaři?

Když trpíte zadržováním vody, které trvá déle než týden, je důležité se poradit s lékařem, abyste zjistili příčinu a vyloučili zdravotní problém. Někdy může zadržování vody signalizovat potíže s ledvinami, srdcem nebo játry.

Co mě u lékaře čeká?

Lékař by měl v případě obtíží se zadržováním vody delší než týden provést fyzické vyšetření a anamnézu. Měl by nechat otestovat moč a krev kvůli funkci ledvin a jater a vyšetřit srdce. Jak poznám, že moje tělo zadržuje vodu? Jde to zjistit pomocí jednoduchého testu, který zvládnete sami.

Jak na to?

Stiskněte chodidlo, kotník nebo lýtko pomocí pomalého, stálého tlaku palcem. Když otok máte, na kůži se objeví brázdičky podobné těm, které vidíte na prstech, když jste byli dlouho ve vaně nebo ve sprše.

Autor: istock.cz

Jak si můžeme pomoci sami?

Dodržujte pitný režim

Když si naše tělo vodu schraňuje, je to jeho obranná reakce. Tvoří si totiž zásoby na horší časy, protože má pocit, že se mu vody nedostává. Proto je tak důležité si vodu pravidelně dodávat.

Kolik vody pít?

Většinová shoda oborníků se ustálila na 40 ml tekutiny na 1 kg optimální váhy. Při vysokých teplotách je to víc, vypočítává Kateřina Šimková. Nejvhodnější je podle ní čistá kohoutková voda, kterou si můžeme doplnit citrusy, krájeným ovocem, zeleninou či bylinkami. Zařadit můžeme i neslazené ovocné čaje. Tím, že se jedná o čaje bez obsahu kofeinu, můžeme jich vypít i větší množství. Bylinkové čaje je třeba pít podle doporučeného dávkování.

  • Nevhodné jsou ovocné šťávy. Doporučuje se jen 2 dcl denně. Freshe jsou považovány za tekutou stravu, nikoli za nápoje. Ovoce samo o sobě je navíc plné cukrů.
  • Doporučované jsou naopak potraviny bohaté na vodu. Které to jsou? Například melouny, rajčata, jahody, okurky, ledový salát, zelené papriky, ananas, ředkvičky, maliny, grapefruit a borůvky.

Vybírejme správné potraviny

Některé potraviny jsou odborníky výslovně doporučované na odvodnění. Patří mezi ně chřest, jablka, černý rybíz, rukola, červená řepa, petržel a obecně kořenová zelenina.

Pomozme si bylinkami

Velkou pomoc znamenají pro oteklé nohy bylinné masti. Nejúčinnější jsou z kaštanu koňského, arniky, heřmánku, aloe vera, tymiánu, rozmarýnu, kostivalu, měsíčku a kurkumy. Osvědčenou bylinou proti otokům je i svízel syřišťový, a to ve formě nálevu, krátce vařeného odvaru nebo v podobě kašovitých obkladů. Má silné antioxidační účinky. Přispívá také k detoxikaci organismu a podpoře správné činnosti štítné žlázy a lymfatického systému – jejich poruchy jsou také častou příčinou otoků. Skvělé odvodňovací účinky má vřesová tinktura.

Mátová lázeň

Budeme potřebovat 1 šálku máty a 4 šálky vody. Vodu s mátou smícháme a vaříme 10 minut. Necháme vychladnout. Ve vlažné nebo chladné lázni pak namáčíme nohy 30 minut.

Čaj z jehlice

Dvě vrchovaté čajové lžičky nadrobno nasekaných kořenů jehlice namáčíme 12 hodin v šálku studené vody. Poté studený výluh zahřejeme a scedíme. Půl šálku vypijeme před snídaní a půl po ní.

Další informace k tomuto tématu plus skvělé "odvodňovací recepty" najdete ve speciální příloze červnového časopisu Blesk zdraví. Zakoupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!