Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

5 pokladů ze spíže, které vám vyléčí lupy

/
  • (iStock)
    26. února 2023 ● 06:00

    Lupy jsou vlastně předčasně odumřelé kožní buňky, kterých se tělo zbavuje. V menší míře je máme všichni. Potíž nastane, když je provází zarudnutí a svědění pokožky hlavy a padají jako sníh na oblečení. Co s tím?

     

    Odborněji řečeno, lupy vznikají po narušení přirozeného procesu obnovy vlasové pokožky, který vede k rychlému olupování zrohovatělých buněk. Vyvolávají ho kvasinky živící se tuky nebo mazem, který vlasová pokožka produkuje,“ říká dermatolog Vladimír Hořejší. Tyto mikroorganismy můžou pokožku dráždit a nás pak trápí vedle olupování i její svědění a začervenání.

     

    Věděli jste, že proti nim můžete bojovat produkty, které máte doma běžně ve spíži? Víme, které to jsou!

  • 1.

    Regenerační čaj s kořením

    Posiluje a regeneruje celý organismus a při nadměrné tvorbě lupů bychom ho měli popíjet nejméně dva měsíce.

     

    Jak na to?

     

    Lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžičku drcených hřebíčků, lžičku drceného badyánu, půl lžičky skořice a lžičku šalvěje přelijeme hrnkem vroucí vody a pod pokličkou necháme stát 10 minut. Poté scedíme a popíjíme dvakrát denně. Čaj připravujeme každý den čerstvý.

  • 2.

    Cibulový výluh

    Podporuje zdraví pokožky i vlasů a likviduje kvasinky. Budeme potřebovat čtyři menší cibule, tři dl vodky, 1 dl vody. Cibuli nasekáme na jemné kousky, přelijeme alkoholem a necháme ji na teplém místě louhovat. Poté přes jemné plátýnko přecedíme a doplníme vodou. Výluh po dobu dvou týdnů nanášíme na pokožku hlavy, necháme vždy dvě hodiny působit a poté umyjeme vhodným šamponem z lékárny.

  • 3.

    Oplach z olše

    Na jaře si můžeme jednou týdně pomoct opláchnutím vlasů odvarem z mladých listů olše lepkavé. Je to jednoduché: dvě hrsti listů hodíme do litru vody a v hrnci přivedeme k varu. Hned odstavíme a necháme louhovat pod pokličkou 20 minut, procedíme a poté si odvarem opláchneme hlavu po mytí.

  • 4.

    Přesličkový přeliv

    Skvělým pomocníkem proti lupům je i přelití vlasů přesličkovým odvarem. Sušenou nať přelijeme 500 ml horké vody a necháme 20 minut pod pokličkou stát. Přecedíme a poté si nálevem přelijeme vlasy. Necháme působit dvě hodiny. Poté si pokožku vlasů ještě promasírujeme kvalitním olivovým olejem. Takto postupujeme dva týdny.

  • 5.

    Olivový oplach s tea tree

    Potřebujeme 1 dl olivového oleje, dvě lžíce citronové šťávy, 6 kapek tea tree oleje. Olej smícháme s citronovou šťávou a tea tree olejem. Směsí potřeme pokožku hlavy a necháme působit dvě hodiny. Poté umyjeme jemným šamponem.

     

  • 6.

    Nejčastější příčiny lupů

    • Za lupy může nejen špatná vlasová kosmetika, její nedostatečné oplachování, ale i časté mytí nebo kartáčování svědící pokožky.
    • Dalším důvodem může být nesprávný jídelníček s velkým množstvím cukrů, tuků, smažených jídel a nepravidelná strava.
    • Lupy produkuje také suchá pokožka.
    • Důvodem jsou vážnější onemocnění jako lupénka, kvasinkové infekce nebo seboroická dermatitida. Při ní se objevují plošky suché nebo mastné šupinkovaté kůže a zarudnutí ve vlasech, na obličeji nebo i v podpaždí.
    • Dále za lupy může stres nebo psychické vypětí.

    Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. Zakoupíte ho v každé trafice nebo v našem iKiosku.

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy