Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dodá energii, má antivirové účinky a podpoří imunitu. Zázrak jménem zelený čaj

/
  • (iStock)
    23. ledna 2022 ● 06:00

    Kdo si nedá rád šálek zeleného čaje? V Asii zeleným čajem odedávna léčili kdeco. Čím vším nám tento nápoj nabitý důležitými látkami může posloužit dnes?

    Na zelený čaj nedá dopustit výživová poradkyně anglické královské rodiny a česká rodačka Gabriela Peacock Báňová, která ho považuje za fantastickou věc.

    Obsahuje zelené rostlinné chemikálie nazývané katechiny, které mohou mít antivirový účinek a mohou zvyšovat funkci imunitních buněk,“ radila čtenářkám ženského magazínu. Na Wikipedii se zase dočtete o Kissa Yojoki neboli Knize čaje sepsané zenovým mnichem jménem Eisai v roce 1191. Popisuje pozitivní účinky pití zeleného čaje, a to na pět životně důležitých orgánů, obzvláště pak na srdce. Kniha se zabývá léčivými účinky čaje včetně léčby kocoviny, jeho rolí jako stimulantu, jeho léčením oparů a uhrů, tišením žízně, nápravou poruch trávení, jeho léčením onemocnění nervového systému „beriberi“, jeho úlohou v prevenci únavy a v podpoře funkcí močové soustavy i mozku.

  • 1.

    Elixír svěžesti

    Co je to vlastně zelený čaj? Je to stoprocentně přírodní nápoj, v němž se vyskytuje až 400 různých prospěšných látek. Ty v čajovníkových listech vytvářejí složitý biologický komplex. Jde o nejzdravější nápoj na světě, který odpradávna fungoval jako léčivý.

  • 2.

    Nakopnutí na dlouho

    Dobrá zpráva je tu i pro všechny, kdo se potýkají s nedostatkem energie. Abyste se pořádně probrali, nemusíte do sebe rychle kopnout šálek kávy. Kofein a povzbuzení vám dodá i zelený čaj. Kofein z čaje působí v organismu dlouhou dobu na rozdíl od kávy, která vás sice probere rychle, ale zato jen na chvíli. Proto si dávejte pozor na večerní hodinu, kdy si své doušky čaje budete chtít vychutnat. Kvůli povzbudivým účinkům se může stát, že místo klidného usínání se budete nějaký čas jen převalovat.

  • 3.

    Složení

    • Jednou z nejpočetněji zastoupených látek v čaji jsou flavonoidy, kam patří i Gabrielou Peacock zmiňované katechiny. Profesoři chemie by vám vysvětlili, že flavonoidy mají silné antioxidační schopnosti. Znamená to, že zbavují tělo nebezpečných volných radikálů. Ty se nám do těla dostávají vlivem civilizačních faktorů a na svědomí mají vedle celkového stárnutí organismu a kornatění tepen bohužel i vznik rakoviny. Studie potvrdily, že právě pravidelným pitím zeleného čaje se snižuje riziko vzniku určitých typů rakoviny.

     

    • Další významnou skupinou látek, jež jsou obsaženy v čaji, jsou třísloviny, což je jeden z nejvýznamnějších antioxidantů. V současné době je v čajovníku odhaleno kolem 120 druhů tříslovin, a právě s nimi souvisí všechny základní vlastnosti čajovníkových lístků, jako jsou barva, chuť a aroma. Nejvíce tříslovin obsahují zelené čajové nápoje, naopak v černých čajích je jich méně. Množství tříslovin v čajovém nápoji lze regulovat samotným louhováním. Pokud budeme čaj louhovat 2 až 3 minuty, třísloviny se nevyluhují. Při louhování delším než 5 minut se třísloviny projeví trpkostí.

     

    • Zelený čaj obsahuje i další účinnou látku: kofein. V čaji ho může být až 7 %, což je zhruba poloviční množství oproti kávě. Kofein vyvolává u zdravého člověka lehkou stimulaci projevující se zlepšením psychické činnosti či pocitem jak fyzické, tak psychické svěžesti.

     

    • A konečně v zeleném čaji najdeme i purinové alkaloidy, sacharidy, silice, přírodní barviva a vitaminy (B1, B2, E, A, C). Čajovníkové listy obsahují draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

     

    • Zelený čaj umí tělu vytvořit pomyslný štít i proti menším nepříjemným nemocem, jelikož má skvělé antibakteriální a dezinfekční účinky. Pokud si tedy přejete vyhnout se řádění infekcí a viróz, zkuste vytáhnout do boje s pravidelným popíjením teplého zeleného zázraku.
  • 4.

    Co to máme v šálku?

    Čaj černý, oolong a zelený čaj se od sebe neliší výchozí surovinou, kterou je čaj pravý, ale zpracováním, které po otrhání čajových lístků následuje.

     

    Černý čaj prochází fermentací (nebo přesněji oxidací), během které v místnosti s řízenou teplotou a vlhkostí probíhají v lístcích chemické změny.

     

    Zelený čaj po otrhání a zavadnutí čeká tepelný šok, kterým se oxidace zastaví. Lístky tak zůstávají zelené. Pro japonské čaje je typické zastavovat oxidaci horkou párou, čínské zelené lístky se často praží nad otevřeným ohněm nebo se nechávají uschnout. Oolong je název pro čaj, u něhož proběhla fermentace jen částečně.

    Zdroj: dtest.cz

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Zdraví. Najdete v něm rozhovor s Michalem Vieweghem, návod na navrácení čichu nebo tipy, jak netradičně využít sádlo. Časopis zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy