Ze dřeva nebo plastu, prosté či zdobené, moderní i tradiční, veselé i vážné... Nabídka krmítek a budek je opravdu široká. Vyberou si jak milovníci přírodní klasiky, tak světového designu. Některé kousky stojí pár korun, kvůli jiným budete muset sáhnout do kapsy i pro pár tisícovek. Jistě však najdete kousek, který bude ladit s vaším balkonem, terasou či zahradou.

Fotogalerie
27 fotografií

Čím (ne)krmit

Do krmítka patří semena, jádra, bobule a jiné plody. Můžete tam tedy sypat slunečnici, oves, proso, pšenici a další obiloviny – vrabci nebo hrdličky je v krmítku uvítají. Pro kosy a drozdy jsou vhodné také jeřabiny. Když na podzim necháte několik jablek na stromě, budou vám za ně také vděční – a s nimi i kvíčaly.

Strakapoudům, brhlíkům a sýkorám nejlépe posloužíte tukovou směsí, kterou zakoupíte v podobě lojových koulí. Jen pozor: pokud jsou v síťce, nezapomeňte ji před zavěšením odstranit – ptákům může způsobit zranění, případně může uletět a napáchat v přírodě škody. Na lojové koule se prodávají speciální konstrukce, do nichž lze kouličky vložit. Lojovou pochoutku si navíc můžete snadno vyrobit sami podle návodu uvedeného na konci článku.

Nejjednodušší a nejbezpečnější bude, když použijete již namíchané směsi krmení označované jako „krmivo pro venkovní ptactvo“ či „zimní směs“. Někdy obsahují vedle zmíněných semen a obilí také luštěniny a kukuřici. Seženete je v chovatelských potřebách i některých supermarketech.

 

Nikdy ptáky nekrmte plesnivým či jinak zkaženým krmivem. Do krmítka rozhodně nepatří ani kořeněné, solené, uzené či přepálené kuchyňské zbytky. Ze své kuchyně ale můžete použít ovesné vločky, luštěniny, strouhanku (z nesoleného pečiva), strouhanou mrkev, pro kosy a kvíčaly také vařenou rýži či vařené brambory.

Vyrobte si sami: šišková pochoutka

Budete potřebovat: 4 a půl hrnku loje nebo ztuženého rostlinného tuku, 1 hrnek tvrdého rozdrobeného chleba (nejlépe celozrnného), půl hrnku vyloupaných slunečnicových semínek, půl hrnku prosa, čtvrt hrnku rozinek (nebo např. nadrobno pokrájených křížal), velké plně otevřené borové šišky.

Jak na to: Na pánvi, případně v kastrůlku nechte rozpustit tuk. Pak jej odložte stranou, aby trochu zchladl. Mezitím v míse dobře promíchejte zbylé přísady (kromě šišek). Jakmile tuk začne tuhnout, vmíchejte ho postupně do směsi. A teď šišky! Směs vtírejte mezi otevřené šiškové plátky. Když jsou plné až po okraj, rozvěste je a těšte se na strávníky.

Tento návod a další praktické informace i nápady najdete na birdlife.cz

(Zdroj: Česká společnost ornitologická)