Jaké ptačí hosty můžete na své zahrádce nejen na Štědrý den, ale i po celou zimu očekávat a čím je nejlépe uctíte? Největší úspěch u většiny ptáčků má slunečnice. „Je jednou z nejoblíbenějších, protože je tučná a ptáci tuk potřebují k přežití zimy,“ vysvětluje Alena Skálová z České společnosti ornitologické. Na semínkách si pochutnají například sýkorky, jak koňadra, tak modřinka či vrabci.

Pohrdne jimi ale kos. Chcete-li právě jeho pozvat na zahrádku, pak mu naservírujte jablka nebo jeřabiny. „Semínko si také zobne, ale raději má dužinu ovocných plodů. Máme-li jabloň, je ideální na ní nechat pár jablíček. Kosové si je postupem zimy najdou,“ radí Alena Skálová.

Ořechy a lůj

Další velmi oblíbenou ptačí delikatesou jsou vlašské ořechy. Louskat je nemusíte, stačí je trochu pomlátit. „Strakapoud si je rozbije sám, ale sýkorky ocení, když jim ořech rozlouskneme,“ dodává Alena Skálová. Má-li být zimní ptačí hostina dokonalá, nesmí na ní chybět hovězí lůj, případně lojové koule. Na nich si smlsnou sýkorky, mlynaříci dlouho ocasí, brhlíci i strakapoud.

Síťky nejsou ideální

U lojových koulí odborníci doporučují raději než v síťkách servírovat je v držácích z kovu nebo trvanlivého plastu. Pokud lojovou směs připravíme sami, můžeme ji dát do zavěšeného kokosového ořechu nebo květináče. Do síťky se mohou ptáci zaplést. Může se také stát, že spadne na zem, a jak voní tukem, přiláká psy a ježky, kteří ji mohou sežrat.

Krmítka čistěte

Přikrmování je radost, ovšem i zodpovědnost. Nestačí jen do krmítka sypat, důležité je také pravidelně ho čistit. Je to prevence ptačích nemocí.

Zapojte se do sčítání

Na druhý lednový víkend připravují ornitologové čtvrtý ročník sčítání ptáků na krmítkách. Chcete se zapojit? Více na webové stránce ptacihodinka.birdlife.cz.

JAK NA PTAČÍ POCHOUTKU?

POTŘEBUJETE: ’100% rostlinný tuk (nikdy nepoužívejte margaríny, ověřte si, že se jedná o výhradně 100% rostlinný tuk), nebo lůj – nejlépe hovězí ’loupanou slunečnici ’ořechy ’proso ’hrozinky ’ovesné vločky ’strouhanku

POSTUP: Tuk rozpusťte v hrnci, ihned po rozpuštění ho odstavte a přidejte další přísady. Promíchejte a rovnou nalévejte do připravených forem, nebo nechte zchladnout, aby se směsí dala obalit např. šiška. Připravte si, kam budete směs nalévat.

Pokud vás nic nenapadá, nejjednodušší variantou jsou malé kulaté kompotové misky, které vyložíte igelitovým sáčkem. Na něj nalijete směs a dáte do chladu. Díky sáčku ji pak snadno vyklopíte, sáček poté opatrně odstraňte a vzniklé tvary pokládejte přímo do krmítka.

Veverka mlsá dobroty z krmítka pro ptáčky.

Video
Video se připravuje ...

Veverka mlsá dobroty z krmítka pro ptáčky. fb

Fotogalerie
22 fotografií