Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kompostovat můžete i doma! Vsaďte na žížaly nebo bakterie

/
  • domácí kompost
    20. ledna 2022 ● 06:00

    Odpad z kuchyně nemusí nutně skončit v koši. Pokud máte zahrádku, kompostování se přímo nabízí, ale i do bytu si můžete pořídit malý přenosný kompostér. Slupky od ovoce, zeleniny a další bioodpad tak může mít další využití. A nebojte, není to nic páchnoucího ani nehygienického. Poradíme vám, jak na to…

    Věděli jste, že bioodpad může tvořit až 45 % objemu vašeho koše? A přitom se dá tak jednoduše přeměnit na něco smysluplného. Stačí ho místo do koše hodit do domácího kompostéru, který je nejen užitečný, ale i pěkný na pohled.

     

    Nabídka domácích kompostérů je bohatá. Je jedno, zda máte malou, nebo naopak velkou kuchyň. Vybere si opravdu každý. Domácí kompostéry bývají vybaveny uhlíkovým filtrem, který pohlcuje pachy, takže se nemusíte bát, že by kompostér zalil váš domov nelibým odérem.

     

    V galerii naleznete tipy na domácí kompostéry:

    Fotogalerie
    6 fotografií

  • 1.

    Noví domácí mazlíčci – žížaly

    Už jste něco slyšeli o vermikompostování? Jde o zpracování bioodpadu pomocí speciálních žížal. Kompostování ve vermikompostéru je trochu jiné než v běžném kompostu. Postavit si ho můžete nejen do kuchyně, ale třeba i na balkon. A protože není cítit, můžete ho mít i ve svém bytě, kanceláři nebo ve škole.Obvykle se používají tzv. kalifornské žížaly, tedy druh Eisenia andrei.

     

    Jak to funguje? Žížaly se bioodpadem živí, pozor akorát na to, že musí být pouze rostlinného původu. A poté, co takové zbytky od vašeho oběda projdou jejich trávicím traktem, vycházejí ven obohacené o enzymy jako to nejkvalitnější hnojivo. Žížaly jsou samozřejmě živé organismy, proto je potřeba se o ně správně starat. Nesnášejí extrémní teploty, ideální je pokojová teplota, každopádně by neměla klesnout pod 5 °C a být vyšší než 25 °C. Důležitá je i správná vlhkost a odvětrávání, pokud si tedy vermikompostér vyrábíte sami, dejte opravdu pozor, abyste dodrželi správně návod. Navíc nemají žížaly rády příliš aromatickou potravu, takže to při jejich krmení nepřehánějte s citrusy, zázvorem apod. Ideální vlhkost vám pomůže zajistit obyčejný natrhaný papír – pokud je jí moc, vysaje tu přebytečnou, pokud je jí naopak málo, navlhčete jej před umístěním do vermikompostéru rozprašovačem.

     

    A jak zjistíte, že se u vás žížaly dobře zabydlely? Zpracování jedné nádoby bioodpadu jim bude trvat 2–3 měsíce, nádoba nezapáchá, odpad neplesniví a hlavně se vám začne dělat tzv. žížalí čaj. Jde o tekutinu plnou živin a enzymů ideální na zalévání pokojových květin. Před použitím ji nezapomeňte zředit 1:10 s vodou. 

  • 2.

    Fermentace s bokashi

    Máte s žížalami problém? Nevadí, bioodpad můžete doma zpracovat také pomocí sušených bokashi bakterií. Funguje to na principu anaerobní fermentace, kdy se do speciální nádoby na organický odpad přisypává směs bakterií. Díky tomu získáte fermentovaný organický materiál, který se podobně jako kompost používá k obohacení půdy. Ale můžete jej také s klidem vyhodit do hnědé popelnice. Nejprve si budete muset pořídit bokashi nádobu s kohoutkem, kudy zhruba po 14 dnech od založení nádoby musíte odčerpávat fermentační tekutinu nebo také bokashi čaj. I ten může sloužit k přihnojování rostlin, jen v mnohem větším ředění 1:100, neboť je kvůli fermentaci kyselý. Nezředěný jej lze používat k čištění odpadu.

     

    Bokashi nádobu koupíte s první dávkou bokashi směsi, pěchovadlem, odměrkou a nádobkou na sběr výluhu. Teď už ji stačí jen umístit na správné místo a začít plnit. Výhodou je, že nádoba je plně uzavřená, nemá žádné otvory, a proto nezapáchá a neláká hmyz. Ve srovnání s domácím vermikompostérem je méně náročná na péči a nehrozí zde zanesení muškami, navíc ji lze krmit téměř veškerým bioodpadem z domácnosti, akorát pokud chcete výslednou bokashi směs následně vyhazovat do "kompostejnéru", vynechte bioodpad živočišného původu. 

  • 3.

    Který způsob se hodí právě pro vás?

    VERMIKOMPOSTOVÁNÍ

    • Nevadí vám pečovat o žížaly a berete to jako nové hobby.
    • Jste velcí pěstitelé a chcete to nejlepší hnojivo, jaké lze získat.
    • Máte malé děti a chystáte se jim ukázat, jak proměna bioodpadu na kompost funguje.

    BOKASHI FERMENTOVÁNÍ

    • Hledáte čistou a jednoduchou metodu, jak zpracovat bioodpad.
    • Máte možnost, jak 1x až 2x za měsíc naložit s bokashi hnojivem (zakopat do půdy, hodit do hnědé popelnice, darovat sousedům či komunitní zahradě).
    • Plánujete mít nádobu celoročně uvnitř (bakteriím vadí mráz).

     

    Chcete vědět víc? Užitečné informace o vermikompostéru, žížalích násadách a domácím kompostování najdete na: plastia.eu, zemito.cz, urbalive.cz, terezanet.cz, mapko.cz, zizaly.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy