Fenka francouzského buldočka Stella rodila štěňata jako na běžícím páse. Tato rasa jen málokdy rodí přirozeně, a tak měla břicho rozřezané od častých a neodborně provedených porodů. Život v množírně byl učiněným peklem. Majitelka nepečovala o to, co Stella jí nebo pije. Natož o to, jestli ji něco nebolí. To všechno Stellu přivedlo na pokraj ledvinového zhroucení. Nastal čas se fenky zbavit. V tu chvíli přicházejí strážní andělé v podobě budoucích zakladatelů OS Buldočí naděje a Stellu adoptují. Statečně spolu s ní bojují za její lepší život a zdraví, ale Stella po několika letech svůj boj prohrává... Toto je skutečný příběh, který stál za zrodem jedné z mnoha záchranných organizací pro psy z množíren. Míst, kterých je v Česku víc než dost. Bohužel.

Fotogalerie
12 fotografií

Řekněte množírnám NE!

Spousta lidí ještě stále nepochopila, co to množírna vlastně je. Když nechtějí štěně s papíry, najdou si inzerát, ve kterém je nabízen čistokrevný pes vybrané rasy za zlomek ceny a bez „papírů“, tedy průkazu původu. Štěně si spokojeně odvezou domů. Bohužel už nevidí tragický příběh za oponou. Štěňata tam obvykle vyrůstají v nevyhovujících podmínkách stejně jako jejich rodiče. Ti fungují jako stroj na peníze, dokud jim slouží zdraví. Často jde ale i o psy s genetickými vadami, které pak předávají dál svým potomkům. Z vašeho čtyřnohého parťáka se tak za několik měsíců nebo let stane těžce nemocný pes. Nevědomky se navíc spolupodílíte na neskutečném utrpení psů, kteří slouží jako rodící kasička.

Naděje pro buldočky a mopsíky

OS Buldočí naděje je organizace, která zachraňuje z nuzných podmínek zejména buldočky a mopsíky, v dnešní době velmi populární rasy psů. Momentálně za organizací stojí pět lidí, kteří psy zachraňují a zároveň se některým z nich stali majiteli. K tomu všemu ještě stíhají své civilní zaměstnání. Nejde o klasický útulek, psi tu rozhodně nežijí v kotcích. U „placatých tlamiček“ by to ani nešlo, protože mops i francouzský buldoček patří do tepla domova, a hlavně na gauč do společnosti lidí.

Odměna je sladká

Lubomír Valenta a Táňa Vaňousová pracují v organizaci už více než sedm let, pomohli za tu dobu skoro dvaceti psům. „Není to jednoduché, ale máte krásný pocit z toho, že jste umožnili konkrétnímu psovi vyměnit život v zoufalých podmínkách za úplný opak – život s adoptivní rodinou, kde pes dostane lásku a péči,“ říká Lubomír. Většina psů po překonání prvotního strachu a zmatenosti pochopí, že se ocitli v prostředí, kde na nich lidem záleží, a začnou se odvděčovat bezpodmínečnou náklonností a věrností. „Pozorovat psa, který začíná mít radost ze zcela běžných věcí, jako jsou procházka nebo pohlazení, je smyslem toho, co děláme,“ doplňuje Táňa.

Šťastný konec má i příběh Bubliny. „Před osmi lety jsme s manželem Pavlem adoptovali přes OSBN naši Bublinu. Stále si pamatuji na ten telefon z OSBN, kdy mi volali, že vezou feny, které musejí umístit na Vánoce a Silvestra do dočasky. Přišla k nám ze Slovenska, kde žila někde na betonu, protože trávy se bála a potřeby konala jen na betonové dlažbě nebo chodníku. Jelikož se nám zdálo, že jsme Bublinu malinko rozmazlili, pořídili jsme jí před třemi lety ségru Amy,“ říká majitelka fenek Jana.

Jak můžete pomoci?

Dočasné rodiny pro psy hledá i sdružení pečující o lovecké plemeno podenco. Národní plemeno Kanárských ostrovů tam nemá vůbec snadné žití. Lovci psům nedávají najíst ani napít, aby lépe lovili, a když skončí lovecká sezona, nehumánním způsobem se psa zbaví. Buď ho ubijí, nebo vyhodí na ulici, kde pes umírá hlady a žízní. Tato organice sváží psy k nám. Více na lanzpodenco.cz Pomoci můžete i koupí stylového psího doplňku. Více na funkydog.cz a pawsomegang.cz. Plnit psí přání můžete i na adrese psiprani.cz. Nejmenšímu psímu plemeni, čivavám, můžete pomoci díky organizaci Čivava v nouzi. Na sociálních sítích najdete skupiny, kde dostanete cenné rady pro dočasné pečovatele. Hledejte například Sdružení pro dočasnou péči.

Tento článek připravil časopis Blesk Bydlení. V červencovém čísle si můžete zasoutěžit o čističku vzduchu Leitz TruSens. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení na červenec 2021 Czech News Center