Gabriela Zvonková a Lukáš Klabal projekt založili, aby šířili osvětu. Vzdělávací listy pro děti i dospělé mají přiblížit skutečnou povahu a potřeby domácích i hospodářských zvířat. Spolupracují například s Českým svazem ochránců přírody, Českou společností ornitologickou nebo docenty z ČZU. Na srozumitelnost pak dohlíží pedagogové. Listy obsahují i tajenky, kvízy a různé úkoly. Vše je doplněno dvěma druhy ilustrací od Kláry Mayerové – jak realistickými, aby děti věděly, jak takové zvíře skutečně vypadá, tak komiksovými, které množství informací odlehčí.

Fotogalerie
11 fotografií

Co vás na tuto myšlenku přivedlo?

Když jsem spolu s mým kamarádem Lukášem Klabalem spolek zakládala, dělala jsem to s jediným cílem – pomáhat zvířatům i přírodě. Vzhledem k tomu, že oba dva máme časově náročnou práci, jedinou cestou v tomto směru byla osvěta. Protože i správná informace ve správný čas může zachránit život – třeba ptáčeti nebo vašemu psovi. Postupem času jsem si ale uvědomila, že o tyto informace projevují zájem především ti, kteří se v tomto směru vzdělávají a zjišťují si tyto věci sami. Jak tedy proniknout skrze tuhle sociální bublinu? Jedinou cestou jsou děti. Mají zájem o okolí, zkoumají svět a zjišťují, co jak funguje – stačí je zaujmout. Proto se mi před třemi lety v hlavě vylíhnul nápad, který postupem času vykrystalizoval v pracovní listy, ke kterým budou mít neomezený přístup jak učitelé, tak děti s rodiči doma.

Jaký má projekt Chytrý jako prase účel?

Spousta lidí dnes neví, co mají dělat, když najdou na zemi rorýse nebo jak poznat u svého psa přehřátí, které může skončit jeho smrtí. Ne všichni ale mají zájem se takové věci dozvědět a následně se podle nich chovat. Pohodlí má pro ně zkrátka větší cenu a kouzelná formulka “dělalo se to tak vždycky" jim slouží jako štít, přes který se osvěta zkrátka nedostane. Proto je důležité začít už u dětí – vzdělávat a učit je dřív, než se dostanou vlivem svého okolí do nekonečné smyčky stereotypů.

Proč je důležité děti vzdělávat?

Chceme děti naučit, že planeta tady není jen pro ně, ale pro nás všechny – včetně zvířat. Že každé jejich rozhodnutí může ovlivnit něčí život, a to jak k lepšímu, tak k horšímu. Všechno se vším souvisí – a je na čase, abychom to tak začali brát. Naše pracovní listy obsahují teoretickou a praktickou část. V teoretické se děti (i rodiče) mohou dozvědět o historii jednotlivých druhů zvířat, ale také o tom, jaké je jejich přirozené chování, jaké jsou jejich potřeby a co bychom o nich měli vědět – třeba abychom jim nechtěně neublížili.

Projekt Chytrý jako prase můžete podpořit ZDE.