Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skryti před očima sousedů. Jaké rostliny nejlépe pohlídají vaše soukromí

/
  • Soukromí vám dopřejí popínavé květiny nebo ty, které narostou do mimořádných výšek.
    Soukromí vám dopřejí popínavé květiny nebo ty, které narostou do mimořádných výšek. (Shutterstock)
    18. května 2021 ● 06:00

    Chcete se během léta trochu oddělit od sousedů nebo od ulice a přitom se dívat na něco rozkvetlého? Zaměřte se na tyto krásky.

    Kvetoucí zástěny mají velké výhody. Jsou nádherné, některé – třeba různé hrachory – i voní, přitahují včely a motýly. Vyjdou levně. Díky nim nemusíte budovat mohutný dřevěný nebo betonový plot ani vysazovat ten živý, o který je nutno se pravidelně starat. Když zvolíte letničky, můžete mít každý rok jinou podívanou. 

  • 1.

    Asarina

    Jde o krásnou pnoucí rostlinu, která při dobré péči kvete záplavou květů velkých zhruba 7 centimetrů. Její domovinou je Střední Amerika, u nás se pěstuje hlavně jako letnička šplhající do výšky kolem 3 metrů.

  • 2.

    Hrachor

    Tradiční popínavku jsme pěstovali už jako děti ve škole a i dnes je velmi oblíbená. Pokud chcete nejen kvetoucí, ale taky voňavý plot, pak se ptejte po hrachoru vonném, který dělá čest svému druhovému jménu.

  • 3.

    Povijnice

    Také tato letnička se bude ráda pnout po opěře nebo po plotě a udělá hezkou zástěnu. I ona pochází z oblasti Mexika a u nás kvete různobarevnými květy, i když má druhové jméno nachová. Miluje slunce a střední zálivku.

  • 4.

    Štětinec

    Druhým názvem laločnatý, latinsky echinocystis. Je to zajímavá popínavá rostlina, tentokrát ze Severní Ameriky. Ochotně vám poroste nevzhledné zdi nebo ploty kolem dvorků. Kvete bíle a má bodlinaté plody, které se hodí do vázy.

  • 5.

    Úponatka

    Tato liána z Jižní Ameriky vás překvapí záplavou červených nebo oranžových „trubek“, stejně jako jiné exotické popínavky má ale i hezké listy. Mráz většinou nevydrží, je totiž teplomilná, nepohrdne ale ani lehkým polostínem.

  • 6.

    Rodochiton

    Až uvidíte, jak kvete, stanete se jeho příznivci. Má druhové jméno krvavý, čemuž odpovídají i jeho velice zajímavé květy s purpurovou korunou a tmavým kalichem. Exotický rodochiton se umí pnout dlouhé metry.

  • 7.

    Thunbergie

    Její český název zní smatovka křídlatá, říká se jí ale i černooká Zuzana, protože nejznámější variantou je žlutá, ale též oranžová nebo červená, vždy s výraznými černými středy. Má ráda slunečné a chráněné stanoviště.

  • 8.

    Vilec

    Má druhové jméno popínavý, a tak i on splní dobře očekávanou funkci a vytvoří „kvetoucí plot“. Přišel k nám, jak jinak, ze Střední Ameriky, kde narůstá do výšek kolem 20 až 30 metrů. Kvete krásnými květy od bílé přes modrou po fialovou.

  • 9.

    Topolovka

    Naše babičky jí říkávaly slézová růže. Mívá přes dva metry a nejrůznější barvy, miluje slunce. Kvete většinou až druhý rok.

  • 10.

    Ostrožka

    Kvete nádhernými modrými květy, ale můžete pěstovat i bílé, nachové či růžové. Mívá výšku kolem 150 centimetrů, je mrazuvzdorná.

  • 11.

    Slunečnice

    Plot vám vytvoří slunečnice vytrvalá. Zkuste též slunečnici roční. Z hlíznaté budete mít i užitek, jde o topinambur.

  • 12.

    Kortaderie

    Známe ji i jako pampas nebo pampovou trávu. Může mít různé barvy. Na zimu ji dobře zakryjte.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle se dozvíte, jak s čím a jak moderně zalévat zahradu, jak mít trávník snů, a také vše důležité o pěstování oblíbených pivoněk. Čeká na vás i velká zahradní soutěž o ceny za 44 000 Kč! Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE. 

    Video
    Video se připravuje ...

    na co se můžete těšit v novém čísle Blesk Hobby? ABL

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy