Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak vyčistit úzkou vázu nebo nádobu? Tyhle triky vám pomohou

/
  • (istock.cz)
    24. ledna 2021 ● 06:00

    Máte doma vázu na kytku, která je krásná, ale kterou kvůli úzkému hrdlu nebo tvaru nemůžete pořádně vyčistit? Škaredý povlak či usazeniny nevypadají dobře, navíc může kvůli tomu nelibě zapáchat. Co s tím? Není to překvapivě nijak složité. Stačí znát následující fígle….

    Problém s vázami a nádobami, které mají ideální tvar a dovolí vám dostat se dovnitř za pomoci hadříku nebo alespoň menší štětkou na lahve, většinou nemáme. Mnohem horší je to s těmi, do kterých se zkrátka nedostaneme. Pomohou nám většinou obyčejné věci, které máme doma.

  • 1.

    Kyselina citronová

    váza
    Autor: istock.cz

    O úžasných účincích kyseliny citronové či citronu jsme psali v tomto článku. Velmi dobře si poradí i se zanešenou vázou nebo karafou. Stačí nádoby naplnit teplou vodou a nasypat do nich sáček kyseliny citronové. Nechte chvíli působit a po propláchnutí budou jako nové. 

  • 2.

    Rozdrcené skořápky

    váza
    Autor: istock.cz

    Nadrcené skořápky nasypte do vázy, zalijte je citronovou šťávou a nechte je v ní klidně několik dní. Za tu dobu s vázou můžete zakroužit. Váza se díky síle citronu odmastí a skořápky zas pomůžou s oškrábáním odolnější špíny. Pak už jen obsah vylijte a vymyjte teplou vodou.

    Náš tip: Skořápky si také poradí s barevným povlakem, který vám zůstal v hrníčku po dlouhodobém pití kávy či čaje. Stačí, když ho naplníte vodou, přidáte do ní rozdrobené skořápky a necháte působit po celou noc. Porézní skořápky uvolněné hnědé pigmenty absorbují. Ráno po omytí tak budou hrnečky jako nové.

  • 3.

    Rýže

    váza
    Autor: istock.cz

    Do úzké vázy nalijte trochu vody a přisypte trochu rýže. Hrdlo vázy utěsněte a pak s ní chvilku třepte. Usazeniny a špína by se měly uvolnit. Pokud to stoprocentně nezabere, rozpusťte navíc ještě lžíci jedlé sody nebo octa. Tento „koktejl“ by měl rozpustit každou obtížně odstranitelnou špínu. Nakonec vázu vypláchněte teplou vodou.

  • 4.

    Houbička a špejle

    váza
    Autor: istock.cz

    Máte doma kartáč na lahve, ale bohužel se s ním do úzkých nádob nedostanete? Nezoufejte a vyrobte si vlastní. Třeba tak, že namotáte na špejli trochu vaty, a dostanete se tak k hůře dostupným usazeninám. Vyrobit si ale také můžete speciální houbičku. Tu klasickou rozstřihněte na dva malé kousky tak, aby se dovnitř jedna část dobře vešla. Pak do každého kousku vložte a zašijte magnet. Tím, jak budete jezdit po váze zvnějšku, bude se díky přitahování magnetu pohybovat i ta uvnitř. 

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy