Než zazvoní telefon

Smlouva je podepsaná, záloha zaplacená a vy nyní netrpělivě čekáte na montáž nových oken… Jak se na ni připravit? „Zajistěte pro montážníky volnou přístupovou cestu od silnice až k domu a udělejte místo pro případnou těžkou techniku, pokud ji bude potřeba použít. U bytových domů by se mohlo stát, že technici se ve vnitřní chodbě jednoduše nevytočí a montáž bude nutné provést zvenčí za pomoci jeřábu nebo lešení. A to je potřeba někam postavit,“ poznamenává Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží značky VEKRA, největšího českého výrobce oken a dveří.

Při vybourávání starých oken postupujte opatrně

Kdo bude bourat? Než dojde k montáži nových oken, musí ta stará pryč! Ale kdo to udělá? Pokud jste si tuto službu objednali od výrobce, máte vyhráno, tu nejhorší práci udělají technici za vás. „Je ale potřeba počítat s tím, že technici při demontáži stará okna zničí. Pokud si je chcete nechat pro pozdější použití, upozorněte na to dodavatelskou firmu včas. Jestli si budete okna demontovat sami, dejte pozor, abyste nevybourali příliš velký otvor, který byste pak museli pracně dozdívat,“ upozorňuje Ing. Pavel Kašpar z VEKRY.

Jak připravit stavební otvor

Stará okna jsou konečně pryč! Teď už zbývá jen nechat si namontovat nová… Než ale přijede montážní parta, ujistěte se, že jste stavební otvory přesně připravili. „Dodavatel by vám měl poradit, jak správně otvory pro nová okna nachystat, aby montáž proběhla bez problémů. Povrch zdi musí být hladký a soudržný, bez prachu a nečistot kvůli správnému utěsnění spáry mezi zdí a rámem okna,“ vysvětluje Ing. Pavel Kašpar z VEKRY. Zapomeňte na odhalené, neomítnuté cihly a křivé stěny.

Ztraceno v překladu?

Zhlédli jste se v moderních velkoformátových oknech a už teď se těšíte na ty velkolepé výhledy? Tak pozor, aby vám kvůli nim nespadl doslova dům na hlavu! „Pokud bude potřeba zvětšit otvor pro okno a vyměnit nadokenní překlad, nechte tuto práci na odborné stavební firmě, abyste si laickou úpravou nenarušili statiku domu. Zvětšení otvoru pouze na výšku zvládnou po předchozí dohodě provést přímo naši montážníci, coby dodavatele oken,“ doplňuje Pavel Kašpar z VEKRY.

Udělejte prostor a zakryjte se před prachem

Montáž už je konečně za rohem! Než k vám ale technici dorazí, udělejte jim doma místo, aby mohli s novými okny pohodlně manipulovat. „Vykliďte minimálně 1 m prostoru před oknem a zajistěte k němu hladký průchod. Pracovníci budou potřebovat chodit ven a zase zpět dovnitř, takže přístupové cesty zakryjte novinami nebo igelitem,“ říká Ing. Pavel Kašpar z VEKRY. Také počítejte s tím, že se při samotné výměně nadělá hodně prachu. Zakryjte proto igelitem i všechen nábytek a další zařizovací předměty. Pak už mohou dorazit technici, kteří vám nová okna namontují. Vás už bude čekat jen převzetí jejich díla, úklid a radostné bydlení s novými okny.