Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Renovace koupelny bez bourání. Triky, jak si poradit se starým obkladem

/
  • (istock.cz)
    10. listopadu 2022 ● 06:00

    Už jste otrávení starým obkladem v koupelně nebo na záchodě, ale zatím nemáte chuť ani peníze na přestavbu? Zkuste pár triků a koupelnu nepoznáte.

    Koupelna je jednou z nejfrekventovanějších místností v našich domovech. I když v ní netrávíme v kuse tolik času, určitě se v ní chceme cítit dobře. Pokud ta vaše potřebuje dát po letech do kupy a nemůžete se pouštět do nákladné rekonstrukce, existuje několik jednodušších řešení...  

  • 1.

    Čistota je základ

    Nejdůležitější je zbavit se špíny ve spárách. Když se spáry rozsvítí, nevypadají ve finále tak špatně ani staré dlaždice. Nejprve si připravte roztok proti plísni z bělícího prostředku na prádlo, který v poměru 1:6 zředíte vodou. Nebo si kupte speciální prostředek určený k čištění spár. Na samotné čištění je pak nejlepší starý zubní kartáček. Jedná se sice o zdlouhavou práci, ale výsledek bude stát za to. Jestliže se vám ani po těchto procedurách spáry nezdají dokonale bílé, kupte si speciální bělicí fix na spáry nebo prostředek určený k bělení spár. Ten se nanáší štětcem. Někdy už jsou spáry zašlé tak, že byste se čištěním jen trápili. Řešením je přespárování obkladů. Funguje to tak, že si buď koupíte speciální škrabku na staré spáry, nebo použijete modelářský nůž. Z úzkých mezer pak vyškrabete staré spáry. Čistěte je odshora dolů a dejte pozor, abyste nezabrali moc a omylem neulomili hranu dlaždice. Pak je nejlepší vzít do ruky vysavač a veškeré zbytky staré hmoty vysát.

  • 2.

    Spárování

    Nyní máte místo ideálně připravené na nanesení zbrusu nové spárovací hmoty. Na přibližně 3,5 m čtverečního obkladu budete potřebovat 1 kg spárovací hmoty. U obkladu mozaikového typu bude samozřejmě spotřeba vyšší. Hmotu do spár nanášejte gumovou stěrkou a důkladně ji zatlačte. Nečistoty z dlaždic pak setřete novinami nebo suchým hadříkem. Spárovací hmota je k mání v široké škále barev a odstínů. Můžete ji mít třeba i ve stejném odstínu, jako jsou dlaždice. Nebo se můžete rozhodnout, že bude mít naopak takovou barvu, aby byla v kontrastu.

  • 3.

    Leštění

    Pro dokonalý lesk použijte roztok boraxu nebo čpavku. Nejdříve dlaždice zbavte mastnoty a špíny. Na zbytky spárovacího obkladu nebo kapky zaschlé barvy z předešlého malování si vezměte škrabku s ocelovým břitem, naneste trochu čisticího prostředku a opatrně nečistoty odstraňte. Pak dlaždice důkladně vydrhněte připraveným roztokem a poté je pečlivě opláchněte vodou. Nakonec můžete dlaždice ošetřit preventivně proti zasychajícím kapkám. Na to použijte směs připravenou z jednoho dílu octa a čtyř dílů vody. Na závěr dlaždice vyleštěte jelenicí.

  • 4.

    Už je nechcete ani vidět?

    Pak zkuste staré dlaždice přelepit novými. Připadá vám to jako nesmysl? Je to skutečně možné! Dnes už jsou k dostání dlaždice označené jako „slim“. To znamená, že jsou tlusté max. 4 mm, a tudíž jsou velmi lehké. Přelepení starých dlaždic je mnohem levnější a rychlejší než bourání starého obkladu. Je ovšem nutné, aby původní krytina byla rovná a pevně spojená s podkladem.

  • 5.

    Kouzla s barvou

    Dnes už jsou k dostání barvy přímo určené k přemalování dlaždic. Nejdříve je zbavíte nečistot a mastnoty, pak jejich povrch zbrousíte pomocí zrnitého brusného papíru. Je to důležité, aby první nátěr přilnul k povrchu. Prach z broušení důkladně vysajte a vytřete. Bude rozhodně nutné provést nátěry dva. Používejte k tomu vždy barvu určenou na dlaždice a pro povrchy koupelen. Taková barva je odolná vůči vlhkosti a plísním. Je také potřeba vybrat barvu omyvatelnou a otěruvzdornou. Přesto se nátěr nedoporučuje aplikovat na místa, kde dlouhodobě působí voda, jako jsou sprchové kouty. Jestli se nechcete pouštět do takhle velkých akcí a máte v koupelně pouze hladké dlaždice, sáhněte po klasických samolepicích fóliích. Většinou drží dlouhou dobu, navíc mohou přijít do přímého kontaktu s vodou. A když vás motiv či barva začnou nudit, jednoduše tapetu sloupnete. A to vše bez bourání!

     

    Chystáte se vylepšit vaší koupelnu? Vyzkoušejte náš Bazar Blesk a ušetříte!

Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: Parádní tipy, mockrát díky. Já teda z vlastní zkušenosti můžu říct, že pokud chcete proměnit koupelnu, tak často není nutné dělat nějaké velké zásahy. Někdy stačí například koupit nové skříňky a tak. To jsem si právě nedávno potvrdila v naší koupelně. Tam jsem objednala pár nových skříněk z https://www.aplomo-koupel­ny.cz­/kou­pelno­ve-skrinky-nizke/ a koupelnu to proměnilo skoro k nepoznání.

(01. 02. 2022 05:32)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy