Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Využijte čas na jarní úklid a třídění věcí. Jak to zvládnout a nezbláznit se?

/
  • (iStock)
    31. března 2020 ● 06:00

    Stav nouze, omezené vycházení či karanténu nemusíte strávit u televize nebo mobilu, když si zrovna uděláte chvíli volna mezi prací a úkoly s dětmi. Můžete se vrhnout i na věci, které už dlouho odkládáte. Jaro je navíc skvělou možností, jak si doma udělat trochu „průvan“ a dát do kupy nejen domácnost, ale také své věci. Když se do toho poctivě pustíte, uvidíte, kolik zbytečných a nepotřebných věcí vás doma obklopovalo a jak moc se vám uleví, když se jich zbavíte.

    Celá polovina Čechů má pocit, že uklízí prakticky celý život, a přesto má doma nepořádek a nepotřebné věci. A kdy jindy se pustit do pořádného úklidu než právě na jaře? Dejte věcem vlastní místo a rozlučte se s těmi, které už delší dobu zbytečně zabírají místo u vás doma.

    Světový úspěch guru úklidu Marie Kondo dokazuje, že se lidé snaží hledat řešení, jak mít doma krásně a trvale uklizeno. Obklopovat se věcmi, které skutečně využíváme a které nám dělají radost, je hezká myšlenka. Ne vždy je ale jednoduché zbavit se těch neužitečných. Výzkum společnosti Ikea přinesl zajímavá data. Nejčastěji nám v tom brání pocit, že budeme danou věc v budoucnu ještě potřebovat (54 %), nebo k věci máme nějaký citový vztah (30 %).

    Jak tedy efektivně na úklid a třídění věcí, aby výsledek stál opravdu za to? Abychom jen věci ze skříně nevyndali a zas je tam jen lépe neposkládali? Abychom si doma opravdu udělali místo a zbavili se věcí, které nám zbytečně překážejí? Spoustu skvělých rad jsme daly dohromady spolu s interiérovou designérkou Ikea Annou Horelovou.

  • 1.

    Návod a plán

    úklid
    Autor: istock.cz

    Když už se chci pustit do velkého úklidu domu či bytu, kde vlastně začít?

    Neexistuje přesný návod na to, jak zvládnout svou domácnost, protože jen my sami nejlépe víme, které místo si přímo říká o úklid. Přesto – nebo právě proto – je dobré mít na úklid systém a vyhrazený čas. Věnujte jarnímu úklidu alespoň jeden víkend. Začněte v nejvzdálenější a nejméně frekventované místnosti v bytě, kterou je ložnice. Důvodem je, abyste se do uklizené místnosti už nevraceli a opětovně tam nevnášeli nečistotu. Úklid ložnice zpravidla nevyžaduje tolik času, a proto je rychlou motivací k další práci. V každé místnosti osobně vždy začnu sundáním a vypráním záclon a závěsů. Poté přijdou na řadu pavučiny, utírání prachu a údržba všech povrchů. Úklid zakončím vytíráním podlahy a vyluxováním koberce, protože všechna špína a nečistoty z úklidu končí na zemi. Proto je vždy dobré postupovat odshora dolů. Kdykoliv dělám úklid, nejen ten jarní, vždy ho končím koupelnou. Tato místnost je při uklízení nejvíce v permanenci, vyměňujeme tam špinavou vodu za čistou a také neustále něco myjeme ve vaně nebo v umyvadle. Úklid provádějte po jednotlivých místnostech, vždy od stropu k podlaze. Máte-li jednotlivé věci – například nářadí, knihy a dokumenty – bez ladu a skladu poházené po celém bytě systémem „všechno je všude“, začněte úklid podle kategorie věcí. To znamená nejdříve je smysluplně roztřídit a pak uklízet.

     

  • 2.

    Udělejte si volné místo

    úklid
    Autor: istock.cz

    Co bývá nejčastější překážkou? Existuje klíč, podle kterého se nepotřebných věcí zbavit a pomocí nějž se už opakovaně neutvrzovat v tom, že je ještě užijeme?

    Samotný úklid je jen část procesu. Aby přeplněná domácnost zase působila vzdušně a uklizeně, musíme se napřed zbavit nepotřebných věcí, a tím získat volné místo. Právě rozhodnutí týkající se věcí jsou pro nás nejobtížnější. Dnes žijeme ve společnosti, která umí získat věci snadno a rychle, často neuváženě nakupujeme. Starší generace žila v době, kdy se neodmítalo nic, co bylo zadarmo, a přístup typu “to by se mohlo hodit“ praktikujeme dodnes. Všechny tyto aspekty vedou k hromadění věcí, a i když víme, že je dobré zbavovat se zbytečností, stejně to není snadné. Ve hře jsou emoce, protože se nedokážeme rozloučit s věcmi, které představují naše vzpomínky a minulost. Mnoho lidí říká, že potřebují víc času a místa, aby si lépe zorganizovali domácnost. Je to začarovaný kruh. Prolomíme ho tím, že budeme úklid chápat jako nástroj, který nám pomůže soustředit se na přítomnost, ale především na kvalitu, nikoliv na kvantitu. Je to snaha žít s menším množstvím věcí a snaha zbavovat se věcí, které nás zatěžují. Pokud toto zvládneme, budeme mít víc času, prostoru a radosti.

  • 3.

    Rady, jak na efektivní úklid

    úklid
    Autor: istock.cz

    • Nechte si jen věci, které používáte a které máte opravdu rádi. Ale co vyhodit? Ať rozhodnou vaše pocity! Zbavte se nevhodných dárků, suvenýrů nebo starých věcí, o kterých jste 10 let ani nevěděli, že je máte. Nežijeme v minulosti, ale teď a tady. Ptejte se sami sebe: “Opravdu to potřebuji?“ „Mám to kam dát?“
    • Vyhoďte také poškozené, polámané a otlučené věci. Pokud něco chcete opravit, tak to udělejte hned.
    • Zaměřte se na kvalitu věcí místo na kvantitu. Menší množství kvalitních věcí má několik výhod. Máme o věcech přehled a rychleji najdeme to, co hledáme. Máme méně věcí, na které sedá prach a které vyžadují úklid. A tím pádem máme víc času na zábavu.
    • Při odchodu z domu věnujte pár minut úklidu a snažte se mít věci srovnané. Díky tomu se vrátíte zpět do příjemného prostředí.
    • Dodržujte nejdůležitější zásadu, a to tu, že každá věc v domácnosti má své místo. Tím se nejlépe vyvarujete nepořádku, který nás rozptyluje a vede k frustraci a pocitu chaosu.
    • A na závěr: nezoufejte, pokud se vám hned nepodaří zbavit se zbytečností. Každý krok vyžaduje čas. A pro mnohé z nás je toto těžším úkolem než jít a koupit nové věci.
  • 4.

    Vše nemusíte jen vyhazovat

    úklid
    Autor: istock.cz

    Kam s věcmi, které nepotřebujeme?

    Možností se nabízí hned několik. Věci můžete prodat na webových stránkách nebo pomocí různých bazárků a aplikací. Pokud máte doma starý nábytek, tak například Ikea nabízí službu Druhý život nábytku, díky níž můžete prodat použitý nábytek v dobrém stavu. Funguje to tak, že do obchodu nábytek dovezete, stanovíte si cenu a oni ho prodají v oddělení zlevněného zboží. Další možností je věnovat věci neziskovým organizacím, mateřským školám či azylovým domům. V poslední době jsou velmi populární takzvané swap akce. Jsou to výměnné akce nebo setkání, kdy kamarádi či kolegové přinesou nepotřebné věci a vzájemně si je vyměňují. Nebo jen tak věc darujte, třeba za odvoz. Říká se, že co je pro někoho odpad, může být pro jiného poklad. I když jsou podobné akce momentálně zrušené, neznamená to, že byste si věci k odvozu nemohli připravit a krabice zatím uskladnit třeba do sklepa. Uvidíte, že po vytřídění budete mít skvělý pocit!

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy