Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak se zbavit mravenců? Pomůžou ocet, bylinky nebo křída! Jde to i bez chemie

/
  • (iStock)
    12. května 2023 ● 06:00

    Mravenci jsou sice malí, ale pokud je jich mnoho, dokážou pořádně znepříjemnit život. Jakmile se k vám totiž nastěhují, není lehké se jich zbavit. Existují ale triky, jak s těmito nezvanými návštěvníky zatočit.

    Zbavit se nepříjemného hmyzu v podobě mravenců samozřejmě můžete za pomoci nejrůznějších druhů chemických prostředků. Ale jde to i jinak! Je zbytečné, abyste si domácnost zbytečně zamořovali a utráceli, když nemusíte. Do boje se totiž můžete vydat i s úplně běžnými surovinami, které máte doma a které stojí pár korun! Podívejte se s námi na snadné triky, jak otravné mravence vymýtit.


  • 1.

    Ocet

    Autor: iStock


    Mravenci mají velmi citlivý čich. Obecně nesnášejí silný zápach, což ocet bezesporu má. A čím větší koncentrace, tím lepší, takže není potřeba ho ředit.  Nalijte tedy ocet do rozprašovače a postříkejte jím inkriminovaná místa. Tedy taková, kudy mravenci procházejí nebo se do vaší domácnosti dostávají. Hadrem namočeným do neředěného octa jim také přetřete již hotové cestičky a měli byste mít od nich pokoj.


  • 2.

    Bylinky

    Autor: iStock

    Stejně tak mravence odradí silné aromatické látky, které obsahují některé bylinky. Nejenže oceníte čerstvé bylinky při přípravě pokrmů nebo i nápojů, ale i budete uchráněni od nájezdů nezvaných hostů. Vůni aromatických rostlin totiž mravenci nesnesou. Jaké tedy vysadit? Nejlépe na ně zabírají máta, citronová tráva, bazalka či eukalyptus. Pod okno na záhonek se hodí zasadit také cibuli či česnek.


  • 3.

    Křída

    Autor: iStock

    Obyčejná školní křída je dalším jednoduchým, levným a hlavně účinným tipem, jak s mravenci zatočit. Obsahuje totiž uhličitan vápenatý, který pomáhá udržet je od vašeho domu. Překazte jim cestičky, a to tak, že je jednoduše překreslíte křídou. Pokud to nebude tak účinné, jak byste si představovali, křídu nastrouhejte a inkriminovaná místa posypte.


  • 4.

    Prášek do pečiva

    Autor: iStock

    Nemáte po ruce křídu? Jistě ale najdete ve spíži kypřicí prášek do pečiva. Stačí, když obsah jednoho nebo dvou sáčků nasypete kolem hnízda mravenců, a je pokoj. Posypte i cestičky, kterými byli mravenci zvyklí chodit. Prášek jim nechutná a lepí se jim na nohy. Uvidíte, že už se nevrátí.


  • 5.

    Koření

    Autor: iStock

    Stejně jako silně aromatické bylinky, tak i vybrané koření je účinnou zbraní.  Nasypte trochu skořice, hřebíčku, majoránky, pálivé papriky nebo pepře do problematických míst (ke vchodu, dveřím, oknům) a mravenci by k vám už neměli zavítat.


  • 6.

    Droždí

    Autor: iStock

    Vyzkoušet také můžete trochu "drsnější" způsob. Zbylo vám v lednici trochu droždí? Nevyhazujte ho a použijte ho jako past na mravence. Dejte na papír kvasnice s cukrem či medem a položte ho do mravenčí cestičky. Mravenci po pozření kvasnic najisto umírají.

  • 7.

    Prevence je základ

    Autor: iStock

    Na závěr je důležité upozornit, že je také nutné myslet na prevenci, abyste předešli dalším mravenčím návštěvám. Na co vše byste neměli zapomínat?

     

    • Jestli jste doma zahlédli pár mravenců, měli byste se jich zbavit co nejrychleji, protože si mohou u vás založit hned několik skrytých hnízd. Těch se pak budete zbavovat velmi těžko.
    • Mravenci se do vašeho obydlí často dostávají oknem. Proto se ujistěte, že jsou dobře utěsněná. 
    • Nenabízejte jim zbytečně hostinu v podobě nejrůznějších drobků a rozsypaných potravin. Pravidelně luxujte a vytírejte. Pokud budete mít doma čisto, mravenci nebudou mít důvod se k vám podívat.
    • Dejte si pozor na skladování potravin. Vše uchovávejte pokud možno v uzavíratelných plastových nebo skleněných nádobách. Štávy a sladké sirupy vždy dobře zavírejte a po použití je raději ještě otřete, ať zbytečně mravence na sladký lektvar nelákáte.

Přidat názor
Počet komentářů: 2
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy