Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak se zbavit vodního kamene levně a bez chemie? Vyzkoušejte babské rady

/
  • (iStock)
    8. května 2023 ● 06:00

    Vodní kámen nás dokáže pořádně potrápit. Usazuje se všude tam, kde je nějaký kontakt s vodou – v toaletní míse, pračce, rychlovarné konvici nebo na vodovodních bateriích. Nejenže věci pod nánosem vodního kamene nevypadají nijak pěkně, ale také se mohou brzy zničit. Skoncujte s vodním kamenem pomocí běžných přípravků, které máte doma. Poradíme vám, jak na to.

    Vznik vodního kamene výrazně ovlivňuje tvrdost vody. Čím tvrdší vodu tedy používáte, tím je vyšší pravděpodobnost, že se vám po nějaké době vodní kámen na spotřebičích a zařízeních objeví. Všeobecně také platí, že vodní kámen se nejčastěji tvoří na místech, kde voda mění svou teplotu (konvice, bojler), nebo na místech, kde je voda stojatá. A protože kvalitu vody tolik neovlivníme, je potřeba nezapomínat na pravidelné čištění pomocí účinných přípravků. Ty ale nemusí být vždy drahé a bohatě vám stačí to, co už máte doma.

  • 1.

    Rychlovarná konvice

     

    Vodní kámen
    Autor: iStock.cz

    I v moderních rychlovarných konvicích se usazuje vodní kámen. Jeho odstranění ale naštěstí není nic složitého. Naplňte konvici z jedné čtvrtiny octem nebo kyselinou citronovou a nechte působit alespoň hodinu. Pak dolijte do nádoby vodu a svařte. Dříve než voda vychladne, vylijte ji. U silnějšího nánosu je potřeba postup opakovat. Vodní kámen se uvolní a později rozpustí. Nakonec ještě několikrát konvici propláchněte studenou vodou, aby zmizela případná kyselost a zbytky citronové šťávy či octa.

  • 2.

    Záchodová mísa

    Vodní kámen
    Autor: iStock.cz

    S nevzhlednými hnědými usazeninami, které se tvoří v toaletních mísách, si také dobře poradí kyselina citronová nebo ocet. Hlavně ocet je na odstraňování starého a dlouho usazeného vodního kamene v záchodové míse mnohdy účinnější než nejdražší čisticí prostředky. Nalijte do mísy ocet (klidně celý litr) a nechte ho tam nejlépe přes noc působit. Pak už jen vyčistěte štětkou a spláchněte, výsledek by měl být skvělý. 

    A ještě jeden tip. Sklenku klasické coly můžete využít nejen k pití, ale překvapivě i při úklidu v domácnosti, v tomto případě k čištění WC. Obsahuje totiž kyselinu fosforečnou a i obsažené "bublinky", tedy oxid uhličitý, jsou ku prospěchu stejně jako kyselina citronová. Stačí, když ji nalijete do záchodové mísy a necháte minimálně hodinu působit, aby se mohly projevit účinky. Potom celou toaletu vytřete toaletním kartáčem a spláchněte.

  • 3.

    Kohoutky

    Vodní kámen
    Autor: iStock.cz

    Velmi zanesené bývají také vodovodní baterie a sprchové hlavice. I tady vám pomůže ocet nebo jedlá soda rozmíchaná ve vodě. Máte hned dva způsoby, jak se pustit do odstranění kamene. Buď nasadíte na kohoutek plastový hrneček s octem a ten ovážete kolem kohoutku, aby ocet mohl alespoň hodinu působit, nebo na hrdlo vodovodu nebo hlavice můžete citronovou šťávu či ocet dát na vatě. Pak vše sundejte a otřete čistou vodou. Pokud ještě nějaký vodní kámen zůstal, vezměte žínku namočenou do šťávy a jemně drhněte.

  • 4.

    Pračka

    Vodní kámen
    Autor: iStock.cz

    Kvůli správnému fungování bychom měli na čištění pračky myslet pravidelně. Nejen vodní kámen, ale i veškeré škodlivé usazeniny účinně odstraní ocet. Jak na to? Nalijte cca 0,5 litru octa do bubnu nebo do přihrádky na prášek a pusťte naprázdno program na nejvyšší teplotu. A to nejlépe pravidelně jedenkrát za měsíc. Dalším způsobem je přidávat dvě polévkové lžíce octa ke každému praní do přihrádky na aviváž. Ocet bude působit preventivně nejen proti usazování kamene. Vaše prádlo bude také dokonale čisté a měkoučké. A nemusíte se bát kyselého pachu, než prádlo uschne, jemný pach vyvane.  

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy