Vítejte u Lesní punčochy. Ne, nezveme vás do pohádky, ale k milovnici knih Astrid Lindgrenové a zejména její legendární Pipi Dlouhé punčochy. K tomu si přidejte příjmení Waldmann (Wald je německy „les“) a původ přezdívky domácí paní je nasnadě. I když se venku honí po obloze tmavé mraky, doma u Waldmannových to září – zejména bílou, ale také modrou či růžovou – a panuje tu veselá nálada.

VIDEO: Březnový Blesk Bydlení právě v prodeji!

Video
Video se připravuje ...

Březnový BLESK Bydlení právě v prodeji! CNC

Dětská vášeň neutuchá

Vystudovaná dekoratérka odmala miluje oprýskaný styl shabby chic. „Už jako dítě jsem se zamilovala do domů Pipi Dlouhé punčochy a Michela z Lönnebergy z knih Astrid Lindgrenové,“ vypráví Manuela. Příklon ke švédskému stylu je u ní doma vidět na bílých dřevěných obkladech v obývacím pokoji, pruhovaných látkách i úžasně opotřebovaných podlahových prknech. Lesní punčocha je svému stylu věrná již téměř 15 let, nábytek s ní dokonce zažil řadu stěhování. „Pro mě to není trend, který pomine. Je to zkrátka můj postoj k životu. Cítíme se tu doma, takoví jsme,“ objasňuje milovnice patiny. Manžel Matthias její vášeň sdílí – miluje procházení bleších trhů. A jejich dva chlapci Moritz a Nils si také myslí, že nostalgicky modré dětské pokoje vypadají naprosto skvěle. Podle maminky je omšelý styl navíc velmi praktický: „Shabby chic je opravdu nenáročný na péči. Škrábance jsou totiž dokonce vítány a nemusíte být vůbec puntičkáři. Patina časem jedině získává.“

Jak si splnit sen?

S manželem dlouho hledali starou budovu s kouzlem vrzající dřevěné podlahy, křivých zdí a skřípajících dveří. A přesně takovou našli dokonce hned ve svém rodišti, ve městě Ludwigshafen am Rhein ve čtvrti s malebným názvem Gartenstadt. Původním majitelem byl devadesátiletý muž, který se o dům pečlivě staral a udržoval ho v dobrém stavu, naštěstí pro naše milovníky omšelých interiérů ho však zcela nezrekonstruoval. Mnoho prvků původní stavby tak zůstalo zachováno: staré dřevěné schodiště se vine až do podkroví a renovační práce v prvním patře odhalily krásnou historickou podlahu s přirozenou patinou. Skřípe při každém kroku – přesně tak, jak si to manželé představovali. Téměř všechny renovační práce v domě prováděla Manuela sama. Její profese dekoratérky přišla vhod, k řemeslu zase přičichla ještě jako dítě díky svému otci. Tatínek ji dodnes podporuje radami a najde řešení pro každý problém v domě. Zatímco se Manuela po večerech učila různé techniky renovace, Matthias se staral o děti a chystal občerstvení – genderové stereotypy jednoduše nemají u Waldmannových šanci. „Manuela má dodnes větší radost z vrtačky než z diamantového prstenu,“ směje se její muž. Přičinlivá řemeslnice chce povzbudit i další ženy: kdokoli přece může pokládat dlaždice, štukovat stěny nebo připevnit dřevěné obklady. „S trochou rad a praxe docílíte přesně takového výsledku, jaký si vytyčíte,“ myslí si. Všechny zručné dámy se tak mohou inspirovat na jejím instagramovém profilu @waldstrumpf

Starý dům s novou duší

Jak žena s roztomilou přezdívkou přiznává, renovace a různé úpravy jsou pro ni jako závislost. Vždy se prý najde nějaký kout, kde by ještě mohla něco vylepšit. To zásadní už je ale za ní: kuchyň se přestěhovala do jídelny, na jejím místě je nyní koupelna. Přízemí teď vypadá větší a světlejší díky otevřenému průchodu mezi obývákem a kuchyní. Co se týče oken, musela Manuela přistoupit na kompromis – původní si mohli ponechat jen zčásti. Ta nevyhovující pak prodali na bleším trhu, jen jedno zdobí jejich obývák. Pokud jde o vybavení, manželé využili nejen nábytek ze svého předchozího domova, ale i to, co zbylo v jejich vysněném domě po původním majiteli. Díky tomu si mohou nejen naplno vychutnávat autentickou atmosféru, ale těší je i fakt, že ušetřili. Jak říká Manuela, vzhledem k nárůstu obliby shabby chic interiérů, který pozoruje s jistou melancholií, vyskočily v posledních letech ceny bazarového nábytku do závratných výšin. Navíc se zhoršila jeho dostupnost, a to i na on-line platformách. Waldmannovi už mají naštěstí zařízeno, takže nyní si Manuela užívá už jen drobné úpravy a ladění nové domácnosti. V přízemí si zařídila útulnou pracovničku, kde se může naplno věnovat svému koníčku – výrobě dekorací. Šicí stroj rovněž pochází z výbavy předchozího majitele domu. Barevné a vzorované látky se tu pod šikovnýma rukama činorodé dámy proměňují v povlaky na polštáře, závěsy a další bytové doplňky, které lze obdivovat po celém domě. „Potřebuji kolem sebe barvy a květiny,“ svěřuje se Manuela. Její domov díky tomu neustále vyzařuje pohodu a pozitivní energii.

Zajímá vás víc inspirativních návštěv či nápadů a rad do domácnosti? Kupte si nový březnový Blesk Bydlení, který je od 21. 2. k dostání na novinových stáncích a v obchodech. Nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.