Manželé Rydénovi ze Stockholmu hledali místo, kde by si mohli užívat klid venkova, zvuk praskajícího ohně v kamnech a ničím nerušenou krásu přírody. Zkrátka něco, co by bylo v přímém kontrastu s jejich rušným městským životem. Navíc potřebovali poměrně velkorysý prostor, kde by mohli pořádat příjemné večeře pro svou početnou rodinu a přátele. A tak když šel v roce 2011 do prodeje statek Gamla Ruda z roku 1856 nedaleko Vingåkeru, neváhali ani sekundu.

Osudová příležitost

Rustikální šarm se šesticí zachovalých původních kamen a velkými pokoji, které jsou ideální na rodinná setkávání, byl přesně tím, o čem celou dobu snili. Navíc kdo by odolal kouzelnému výhledu na nedaleké jezero Tisnaren! K rozhodnutí přispěla i skutečnost, že Sovi má v místě svoje kořeny a vyrůstala v sousední vesnici, takže tu dodnes v okolí žije řada jejích příbuzných. „Viděli jsme v tomto místě obrovský potenciál,“ svěřuje se Sovi. „K domu totiž patřily navíc třeba skleník s vínem, chatka u jezera a molo na koupání, stejně jako anglický park s klikatými cestičkami za domem. Nemohli jsme se dočkat, až se vydáme na ryby nebo na houby a budeme obdivovat všechnu tu nádheru kolem.“ Protože dospělé děti v době, kdy si manželé nemovitost vyhlédli, už opouštěly bezpečí rodinného hnízda, rozhodli se zároveň prodat velké sídlo ve Stockholmu a koupit si jen malý byt ve čtvrti Östermalm. „Stejně trávíme většinu času tady v Rudě,“ prozrazuje majitelka.

Autor: Living4media

Jak k nové jídelně přišli...

Hlavní budova byla naštěstí ve velmi dobré kondici, takže stačila jen trocha malování, tapetování a natírání, aby se mohli nastěhovat. Sovi a David se tu ale na začátku rozhodně nenudili, protože zarostlá zahrada potřebovala péči.

Prvním krokem bylo odstranění keřů, které bránily výhledům na jezero. Když měli hotovo, pustili se do renovace ostatních staveb na pozemku. K dalšímu velkému projektu manžele motivovala šťastná událost. „Naše dcera se tu v létě roku 2017 měla vdávat. Ve stejném kostele jako my s Davidem a přesně třicet let poté. Takže jsme to naplánovali ve velkém jako třídenní událost s celkem 170 hosty. Nezbylo než přistavět ještě velkou jídelnu o rozloze 30 m čtverečních,“ směje se Sovi. Před velkolepou svatbou je tak čekala spousta příprav. Kromě přístavby ještě nechali v patře přidělat balkon a natřít fasádu. Střecha dostala nový kabát z keramické střešní krytiny v původním designu. Sovi a David zkrátka chtěli, aby jejich víkendový dům vypadal perfektně a přivítal početné svatební hosty opravdu stylově. Protože oba manželé byli velmi spokojení s prací firmy, kterou si na tyto práce najali, pozvali ji na jaře 2022 znovu a nechali si od ní zrenovovat ještě kuchyň v přízemí. Součástí renovace byly stavební úpravy, které do kuchyně přivedly více přirozeného světla. „Kuchyně je teď díky tomu moje nejoblíbenější místo v domě! Stát tu u linky a péct dobroty, zatímco v kuchyňských kamnech praská oheň, tomu se nic nevyrovná. Bonusem je pohled z okna na sousedovy koně, jak se prohánějí po protější pastvině,“ pochvaluje si výsledek renovace spokojená paní domu.

Zajímá vás, kde Sovi hledá inspiraci a na co je v jejich víkendovém domě nejvíc pyšná? To a mnohem víc najdete v novém říjnovém Blesku Bydlení, které je od 20. 9. k dostání na novinových stáncích i v obchodech. Seženete ho také na Kosik.cz nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem kiosku.