Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hrůzná svědectví z Maroka: Táta chránil děti vlastním tělem. Z velké rodiny přežila jen dcera

Autor: ula - 
11. září 2023
11:17

Reportéři portálu Sky News navštívili Maroko, které o víkendu zasáhlo ničivé zemětřesení. Na místě našli obrazy zkázy a také mnoho tragických lidských příběhů. Ve vesnici na úpatí pohoří Atlas z velké rodiny přežila jen dcera. Matka a sourozenci jsou nezvěstní, otce zabily trosky domu, když se snažil svého syna chránit vlastním tělem.

Marockou vesnici Amizmiz zasáhlo zemětřesení tím nejkrutějším způsobem. Z jedné velké rodiny byla z trosek vyproštěna pouze dcera. Její otec je mrtvý, matka a sourozenci jsou zřejmě také po smrti.

Podle svědků zde zemětřesení udeřilo nečekaně, zničující silou. Přišla vlna zkázy a pak trýznivé čekání na pomoc.

Reportéři Sky News popsali, jak zastavili u benzinové pumpy, kde je nyní hromada trosek. Kdysi to byla kavárna, ale to už by nyní nikdo nezpoznal. Vzadu je otevřený prostor, kde ještě před dvěma dny stály dva domy. Nyní tu není téměř nic, kromě sutin na sebe navršeného betonu.

Reportéři oslovili ženu, která seděla poblíž a tiše plakala. Představila se jako Hafida a v jednom ze zbořených domů žil její bratr Miloud.  Byl šéfem místní policie a žil zde se svou ženou a jejich dvěma dětmi. Nejmladší dítě, dcera, přežila a nyní leží v nemocnici v Marrákeši se zlomenou nohou. Manželka a syn se stále pohřešují, ale zřejmě jsou mrtví. Miloudovo tělo už bylo nalezeno. Padající trosky ho zasáhly do hlavy, když se snažil vlastním tělem chránit svého syna.

Hafida říká, že zpočátku slyšela bratra volat o pomoc. Pak jeho křik utichl. Žena znovu propuká v pláč. A na podobné příběhy lze nyní v Maroku narazil téměř všude. A nikdo neví, jak reagovat. Lidé mohou pouze truchlit, zatímco záchranáři odklízí zbytky trosek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi