Jak se stane, že člověk, který vystuduje politologii a diplomacii v USA, pracuje pro nadnárodní společnosti, si ve 27 letech najednou pořídí tvrz?

Ono to nepřišlo náhle, byl to pro mě dlouhodobý cíl, nevím, kdy přesně vzniknul, asi v pubertě. Lákala mě ta romantika. Nechtěl jsem si postavit hrad na zelené louce. Tvrz mi připadala jako něco mezi "ničím“ a hradem, který je zase moc obrovský. Připadalo mi, že tvrz má tu správnou velikost, a taky se mi líbilo, že na rozdíl od hradu jsou tvrze většinou v zástavbě nebo blízko obcí, takže člověk není úplně odtržený od civilizace. Začal jsem hledat. Mělo to svůj vývoj.

A na konci toho vývoje bylo rozhodnutí pořídit si tvrz z poloviny 14. století, dost zdevastovanou. A taky tu byla jistota, že na ní budete desetiletí dřít, abyste ji zvelebil...

Ano, ano. Ale v tomto případě ta cesta byla cíl. Ale mě to strašně bavilo a baví mě to pořád, ta práce na tom. A protože mě baví to budování, tak mě baví i celých dvacet let té práce. Nemůžu říct, že bych někdy měl pocit, že toho chci nechat.

Autor: Markéta Mayerová

Na tvrz smí lidé, nebo tam jen bydlíte?

Bydlím tam, když už jsem tam strávil tolik času a práce, ale smí tam i lidé. Děláme jak soukromé akce, tak větší akce historického rázu, kdy si lidé mohou zažít, jak to fungovalo ve středověku. No a pak nám bylo líto pivovaru, který je z poloviny 16. století, stojí před tvrzí a jehož provoz zastavila válka v roce 1942, tak jsme ho po 75 letech obnovili a vaříme tam pivo.

A kde se pak vzaly ty historické stany?

To byla taková z nouze ctnost. Tím, že sem začali víc chodit lidi, na tvrz i na pivo, tak se objevily požadavky na ubytování. No a hotel nebo penzion, to bylo mimo moje finanční možnosti. A ty historické stany nejsou vůbec mimo, protože ve středověku, když se armády přesouvaly, tak šlechtici zejména ty svoje stany vybavovali stejně jako svoje komnaty. Vezli s sebou spoustu nábytku, a když se pak někde utábořili, tak ten stan vypadal jako jejich bydlení. Takže jsme si řekli, že to není nelogické a že to stejně uděláme tady, vybavíme stany postelemi a truhlami na odložení věcí, aby návštěvníci nemuseli spát na karimatkách. A pak přišla kolegyně, která do toho vnesla nehistorický prvek, protože řekla, že stany jsou hezké, ale když tam není koupelna, tak že ona nikam nejede. Tak jsme přemýšleli s architektem a přišli jsme na laminát. Ten funguje jako umyvadla. Jeden sochař nám z laminátu vytvořil kopyto, na to se nalaminovaly kopule, a jak je to průsvitné, tak přišel další nápad: zalaminovali jsme tam zvětšeniny historických tisků a tím to získalo hezký designový prvek, který prosvěcuje přes den slunce a v noci umělé světlo.

Navíc tu máte kamennou lázeň…

Chtěli jsme něco jako wellness, ale aby to bylo nějak zajímavé. Dlouhá léta spolupracuji s kameníkem a s ním jsme se dohodli, že vytvoří zdobenou kamennou vanu, do které teče voda džbánem. Je tam i krb pro příjemnou atmosféru a hezké trávení času.

Na lázeň navazuje krčma s krásným malovaným stropem. Ten je také původní?

Ne, ten objekt jsme historizovali, on je z 18. stol., ale byl v hrozném stavu. Byly tam původní klenby, které jsme zachovali, odstranili jsme stromy, které v nich rostly. A druhá půlka byla dost nešťastně přestavována v 50. letech, vyházeli jsme kolejnice, které tam tvořily strop, a nahradili jsme je tesanými trámy, které jsme namalovali replikou středověké techniky šablonové malby.

Máte ještě další plány?

Samozřejmě. Vždycky když se v bezprostředním okolí objeví objekt k prodeji, tak propadnu hrůze, co by tam mohlo vzniknout, a snažím se ho získat, abych ho zvelebil sám. Takže moje práce tady asi nikdy neskončí.