Jak to teď vypadá s realizací?

Už se na to moc těším, vím, že o tom pořád mluvím, už asi rok, ale jde to strašně pomalu. Už jsem si i přestala lakovat nehty, připravuju se na to. Pořídila jsem si alespoň kytky, zatím na terasu, například krásnou růžičku, levanduli, doufám, že to stihneme, aby mohly jít letos do země.

Prý používáte ekologické květináče?

Ano, našla jsem kytky v ekologických květináčích. Jen ho celý i s ní zasadíte do země a on se rozloží. To se mi líbí. Žádné plasty na vyhazování.

Terasu jste vybavili venkovní kuchyní s grilem…

My tu v létě vlastně žijeme, máme tu de facto letní byt, "snídaňujeme" tu, svačíme, užíváme si to… U sedačky jsme vybírali barvy tak, aby tam byla pestrost, snoubí se tam tři odstíny modré a připomíná to moře. Už nikam nemusíme, tady – a myslím tím i po celé republice – je v létě tak krásně.

Pojďme si probrat ty plány, velký pozemek, spousta práce...

Hotový je zatím bazén s vířivkou, ještě tam není voda. Vedle se buduje relaxační zóna, to bylo naše velké přání. Milujeme wellness, oba, máme rádi i to, když přijde masér k nám domů. V covidu se to rozmohlo, manikérky, pedikérky, a je to moc fajn, když po proceduře nemusí člověk nikam cestovat. A já jsem si splnila svůj dávný sen, udělala jsem si rekvalifikaci na kosmetičku, takže to budu využívat i profesně. Pak tam bude ještě i jezírko. Jednak jsme to dilema, co chceme – bazén, nebo jezírko – neuměli vyřešit, jednak nakonec za nás rozhodla příroda. Na jaře se na tom místě udělala obří louže, vlastně přírodní jezírko a přiletěl tam párek kachen, namlouvaly se, my je pozorovali a rozhodli jsme se jim – kdyby se jim zase chtělo – vytvořit trvalé bydlení.

Přímo před terasou v plánu nic zakresleného není...

Tam bude louka, travní plocha je sice důležitá, aby si na ní člověk prostě mohl lehnout, tedy tam se bude sekat, ale já bych tam chtěla i kopretiny, zvonky, trošku té divokosti. Na tuto plochu pak navážou záhonky s kytkami k řezu do vázy, to si taky moc přeju a samozřejmě trošku ovoce a zeleniny, aby děti šly a sezobly si. Nebude chybět rozárium, protože růže jsou pro mě prostě nejvíc. A prostor uzavře včelín a možná budeme mít i čmeláčka.

Po obvodu pozemků je uvažována výsadba spousty stromů. Proč? Vždyť jsou všude okolo...

My tu nesmíme mít klasický plot, takže abychom to alespoň trošku ochránili. Jsou tu srnky, chodí v zimě až na terasu. Taky když mají divoká prasátka své malé, tak je to až nebezpečné.

Prý tu máte žáby i hady?!

Ano, jednou jsme přišli domů a v předsíni byl had. Člověk se lekne, ale jsme v těsném sousedství přírody. A ty žáby – to jezírko bude jejich domov, s tím musí člověk počítat.

Všechno, co jste popsala, má být vážně hotové toto léto?

No, bojíme se, že to asi všechno nedopadne, ale něco tu bude. Primárně teď řešíme stavbu, technologie tak, abychom mohli některé stromy osvítit. Dala jsem svému muži k narozeninám lípu. Já mám pár věcí, které jsou moje srdcovky, lípa, to je český národní strom, ta tu musí být. Jo a třešeň, abychom se měli pod čím líbat a nemuseli každý rok hledat strom. Pak se mi líbí zlatý déšť, šeřík, takové to babičkovské, to, co k české krajině patří. A rozhodně jsme chtěli navázat na to, co tu je, co vytvořila ta krajina a příroda. Tak my bychom to chtěli jen zvelebit a navázat na přírodu a respektovat ji. Aby tu nebyly palmy a japonské bonsaje, je to krásný, neříkám, že se mi to nelíbí, ale člověk musí to okolí ctít.