Kromě toho, že zpíváte, jste také autorkou kuchařky. Jak byste představila čtenářům knihu Na plech s Kamilou?

Najdou v ní 31 sladkých receptů. Kniha je rozdělena do pěti částí: Jaro, Léto, Podzim, Zima a Sladká jídla. Zvolila jsem je tak, aby si je mohl doma upéct každý, z dostupných surovin, aby nikdo nemusel do specializovaných prodejen a aby z pečení lidi neměli stres. Jde o jednodušší formu pečení, ale výsledek je zaručeně chutný.

Video
délka: 02:06.84
Video se připravuje ...

Kamila Nývltová z pódií k troubě! Pečení jí vydělává víc než zpěv, upeče i půl tuny cukroví na Vánoce videohub_BPŽ

V knize píšete, že pečení je další váš splněný sen…

Když mě něco chytne, jdu si za tím opravdu tvrdě. Stejně jako jsem si nikdy nemyslela, že budu profesionální zpěvačka, že se probojuju do finále televizní soutěže, zahraju si nejkrásnější muzikálové role, vydám několik cédéček, nenapadlo mě ani to, že budu někoho dělat šťastným tím, že mu napeču a bude mu chutnat.

Vypadáte úžasně. Přikládáte stravování ve své životosprávě velkou pozornost?

Základem je opravdu jídlo. To tvoří sedmdesát procent z celkového vzhledu, významně se podílí na tom, jak člověk vypadá. Snažím se nejíst tučná jídla. Dost zpívám, takže si před vystoupením ani vydatné jídlo dát nemůžu. Volím lehké varianty, i když samozřejmě na Vánoce jsem si dala bramborový salát s řízkem. U nás doma si dám všechno, nejsem rozmazlená, nad ničím neohrnuju nos.

Autor: Instagram / kamila_nyvltova

Věnujete se sportu?

Ano, hodně sportuju. Chodím do fitka, běhám, mám za sebou dokonce dva půlmaratony. Začala jsem také dělat jógu. Někdy sportuju méně, někdy více, podle toho, kolik mám času.

Jak dále pečujete o své zdraví?

Po celý rok se snažím brát různé vitaminy. Základem je zdravý spánek. Když se člověk vyspí, tak má tělo energii. Co se týká vnitřního života, snažím se nestresovat, být v klidu. Neobklopuju se lidmi, kteří by mě stresovali. A také se snažím dělat jen věci, které chci dělat. Co se týká zevnějšku, dopřávám si jednou za měsíc kosmetiku. Jelikož se na vystoupení dost silně líčím, je pleť zanesená a potřebuje důkladně vyčistit. Nejsem ale typ ženy, která by pečovala o pleť dvakrát denně. Můj vzhled je geneticky daný.

Momentálně se hodně hovoří o zdražování. Pocítila jste nárůst cen?

Nejsem milionářka, která by mohla rozhazovat peníze. Při nakupování volím s rozumem, co si dám do košíku. Dává smysl koupit celé kuře, kosti využít na polévku, stehna upéct, prsíčka orestovat. Jde o volbu z mnoha variant, a tomu jsem se naučila doma. V naší rodině se jídlo nikdy nevyhazovalo. Spotřebovávám postupně to, co mám v ledničce. Nedělám to, že bych koupila obrovský nákup a pak potraviny vyhazovala.

Podporujete kurzy vaření pro matky samoživitelky. Líbí se vám tato myšlenka solidarity?

Děti jsou obézní často v důsledku toho, že jedí levná, a přitom velmi nezdravá jídla. Jsem ráda, že se účastnice kurzu vaření Potravinové banky Praha (www.potravinovabankapraha. cz) chtějí naučit vařit zdravěji, navíc z levnějších surovin.

Objevila jste se v 13. komnatě České televize. Připomínáte příběh své sestry Elišky, která byla těžce nemocná – nikdy nemluvila, nikdy nechodila, nemohla vyjádřit bolest. Jaké byly reakce?

Reakcí jsem se trochu bála. Musím ale říct, že mě naopak všichni kolem velmi překvapili. Plno lidí i kamarádů vlastně ani nevědělo, že jsme toto jako rodina prožívali. Dokonce se mi ozvalo i plno lidí, kteří mi psali, že prožívají stejný příběh a mají stejná trápení a jsou moc rádi, že v tom nejsou sami.

Autor: Instagram

Hrnkový perník podle Kamily

POTŘEBUJETE:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání plechu
  • marmeládu, čokoládu, kokos, jahody na dokončení

POSTUP:

Do mísy dáme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, prášek do perníku a prášek do pečiva. Zamícháme a přidáme mléko, olej, rozšlehané vejce a kakao. Nakonec přidáme rozdrcené oříšky a rozinky. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rozetřeme do stran. V troubě vyhřáté na 175 °C pečeme asi 30–40 minut. Po vychladnutí na perník rozetřeme marmeládu, na ni nalijeme rozpuštěnou čokoládu a posypeme kokosem. Ozdobíme jahodami a necháme ztuhnout.

Článek vyšel v časopise Blesk zdraví, ve kterém se dočtete, jak pěstovat bylinky na parapetu nebo jakou hudbu poslouchat, když máte špatnou náladu! Zakoupíte ho v každé trafice nebo z pohodlí vašeho domova v iKiosku. Poštovné je zdarma!