Bydlení jako v domečku z pohádky, to byl záměr?

Vlastně ano, my jsme se asi před 8 lety s manželkou takto rozhodli, protože jsme tak často jezdili relaxovat mimo město, utráceli jsme za penziony, že jsme si chtěli najít něco vlastního. Inzerátů bylo hodně. Když jsem přijel sem, tak jsem okamžitě věděl, že je to to, co chci. Romantická chaloupka, nic pompézního. Přesně pro nás.

Fotogalerie
22 fotografií

Původně to byla chata, kterou jste si upravili k bydlení?

Byly to chaty dvě, jedna k bydlení, jedna slouží jako pergola, pozemky se spojily.

Všechno je tu takové maličké. Kam dáváte všechny věci? Žijete minimalismem?

To zná asi každý, kdo se stěhoval, že přitom zjistí, kolik věcí navíc má, a nepotřebuje je. Při našem stěhování jsme museli vyhodit asi 2/3 věcí, protože prostě nebyly kam dát. Ale ono to tak pročistí vaše životní prostředí a duši taky. Ono je to tu opravdu malé a opravdu je tu málo místa. Ale my tu máme to, co je nejdůležitější, a to, co opravdu potřebujeme. Kdykoli zjistíme, že máme nějaký ležák, tak to okamžitě balíme a vyhazujeme, abychom měli co nejmíň zbytečností.

Když se podíváme do obýváku, tam je šikovně vyřešena vestavěná skříň.

No malý obývák moc nábytku neunese, musí být vyřešen tak, abychom se tam ještě vešli my. Vedle je hernička spojená s úložným prostorem. A pod střechu se vešla naše ložnice a pokoj syna.

Co jste tu chtěli s manželkou mít? Bylo to souznění přání?

My jsme v tom oba stejní, je to přesně podle našeho vkusu. To byl dobrý začátek. A já to mám doma jako většina, u nás rozhoduje žena. Ženě se to líbilo natolik, že rozhodla, že tady je to nejlepší a že mně se to líbí.

Na zahradě je spousta dřeva v překrásných dřevnících – topíte jím?

Topím. Ten dřevník je novinka, dřív to tu bylo ledabyle hozené. Teď je to tedy podobně ledabylé, ale alespoň to má nějakou formu a nevlhne nám to. Já jsem strašně rád, že mám kamna, krásná americká kamna. Samozřejmě že v zimě, když jde člověk sněhem pro dřevo, tak je mu zima, je to nepříjemné, ale pak, když to praská v těch kamnech, je tam hned teplo a je to moc fajn. Taková pěkná romantika.

Plnili jste si přání, jsou tu whirlpool, sauna…

To jsou drobnosti, které zlepšují život na vesnici. My jsme zjistili, že chodíme často do wellness, stojí to spoustu peněz, tak jsme si to udělali tady. A využíváme to pořád.

Ještě vám tu něco chybí, nebo už máte hotovo?

Spíš je tu zapotřebí pár věcí dodělat, třeba pergolu, osvětlení zahrady, zábradlí kvůli synovi. Ale že by nám tu něco chybělo, to ne.

Takže spokojenost?

Jsme tu 7 let, ani jednou jsem nezapochyboval, že to byla správná volba. Pořád jsem naprosto nadšený. A jak jsem byl zvyklý na město, miluju Prahu, bydlel jsem v centru, tak jsem zjistil, že se bez toho dá v pohodě žít. A naopak to, že má člověk zahradu a všechny ty vůně, to je úplně fantastické. Já už bych neměnil.

Zajímá vás více o tom, jak Patrik bydlí, o tom, jak si upéct kaštany nebo jaká byla sváteční kuchyně našich babiček? To a mnohem více se dočtete v novém vydání časopisu Blesk Hobby, které právě dnes vychází! Zakoupíte ho v každé trafice nebo z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je zdarma!