Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

7 otázek, které byste si měli položit před pořízením solárních panelů

/
  • Orientace střechy se solárními panely je klíčová pro množství vyrobené energie.
    Orientace střechy se solárními panely je klíčová pro množství vyrobené energie. (iStock)
    25. července 2022 ● 06:00

    Chcete ušetřit za energie a uvažujete o pořízení solárních panelů? Co vše je předtím nutné zvážit a co byste měli rozhodně vědět?

    Stále se zvyšující náklady na energie nutí zejména majitele rodinných domů hledat alternativy, které by jim výdaje pomohly snížit. V posledním roce tak výrazně vzrostla poptávka po tradičních krbových kamnech, ale právě také moderním řešení v podobě solárních panelů. V důsledku toho se však zájemci o tyto produkty musí připravit na dlouhé čekací doby. Pokud vás to před pořízením fotovoltaiky neodradí, měli byste si před definitivním rozhodnutím odpovědět na pár otázek.

  • 1.

    Co od panelů očekávám?

    Autor: iStock

    V minulosti převažovaly (i kvůli nižší ceně) v množství instalovaných panelů ty, které byly určené pro ohřev teplé užitkové vody. Čím dál tím více zájemců však dnes chce panely pro výrobu elektrické energie. Ty vám samozřejmě přinesou mnohem větší úspory. Navíc přesně víte, kolik procent vámi spotřebované elektřiny pochází z obnovitelných zdrojů. I to může dnes být pro stále více lidí dobrá motivace.

  • 2.

    Promění se v budoucnu moje spotřeba?

    Autor: iStock

    To je opravdu dobré promyslet, abyste si nechali systém nadimenzovat správně. Jen tak maximalizujtete úspory, které vám instalace panelů přinese. Stavíte dům pro rodinu, které se časem rozroste? Nebo jsou už vaše děti dospělé a brzy vyletí z hnízda? Plánujete nákup dalších spotřebičů, které zvýší spotřebu? To vše je třeba dobře promyslet a sdělit odborníkům, kteří vám budou fotovoltaiku instalovat.

  • 3.

    Měl bych si pořídit k panelům i baterie?

    Autor: iStock

    Nutné to samozřejmě není, ale pokud se rozhodnete využívat solární energii pro výrobu elektřiny, pak už to dnes bez pořízení baterií nemá velký smysl. Sice to přinese další náklady navíc, ale pokud byste baterii neměli a přebytky, které vyrobíte v létě, byste prodávali do běžné sítě, nedostanete za vámi vyrobenou elektřinu žádné závratné částky. S bateriemi letní energii uložíte a na podzim jako když najdete. Další výhodou je, že tuto energii můžete využít i pro nabíjení svého elektromobilu.

  • 4.

    Mám dostatek finančních prostředků?

    Autor: iStock

    To je vlastně úplně nejdůležitější otázka. I když je pořízení fotovoltaiky do domácností žádoucí a tím pádem podporované různými dotačními programy (např. Nová zelená úsporám), stejně se jedná o aktuální zatížení vašeho rozpočtu statisícovými částkami. Nejvíce se tím pádem hodí pořizovat tento systém ve chvíli, kdy plánujete stavbu domu a můžete náklady zahrnout do hypotéky.

     

    NÁŠ TIP: Plánujete stavbu nového domu a nevíte, jak to vše zaplatíte? Přesto byste rádi byli co nejvíce nezávislí na běžných sítích? Pak pouvažujte o zmenšení plochy domu. Co ušetříte na materiálu a práci, to můžete investovat do moderních technologií. Navíc tím automaticky snížíte i náklady na vytápění. Zmenšování domů je proto dnes velký trend a majitelé většinou potvrzují, že je menší prostor ve finále nijak zvlášť neomezuje.

  • 5.

    Je moje střecha vhodně orientovaná?

    Autor: iStock

    I když máte dostatek finančních prostředků, může váš plán zhatit špatná orientace střechy, případně nedostatek místa na ní. Ideální jsou střechy orientované na jih, nevadí ani jihovýchod nebo jihozápad – jen je potřeba počítat s menším objemem vyprodukované energie. Solární panely je také možné instalovat na fasády, jen v takovém případě hledejte firmu, která s tím má zkušenosti.

  • 6.

    Je moje střecha ve vhodném stavu?

    Autor: iStock

    To je velmi důležité. I když je dnes možné instalovat panely na téměř jakoukoli střechu, platí jedno zásadní pravidlo – střecha a střešní krytina musejí být v dobrém stavu. Jakékoli konstrukční nedostatky nebo degradující krytina představují velký problém.

  • 7.

    Musím kvůli instalaci na úřad?

    Autor: iStock

    Jak už bylo řečeno, z pohledu státu je instalace solárních systémů v rámci domácností žádoucí. Ve většině případů povolení potřebovat nebudete. Komplikace mohou nastat v případě, že jste majitelem uznané památky nebo se váš dům nachází v CHKO, na níž se vztahují specifická stavební pravidla a předpisy.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy