Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dřevěná kostka i „alobal“ na kolečkách. Malé a originální domky podle českých architektů

/
  • Koncept minidomku Ulita  sedne těm, kteří chtějí komfort bez starostí.
    Koncept minidomku Ulita sedne těm, kteří chtějí komfort bez starostí. (Egoé)
    18. července 2022 ● 05:00

    Tzv. tiny houses (mini domky) jsou stále populárnější. Primární motivaci převážně mladších lidí, ale i starších párů po odchodu dětí z domova bylo nezadlužit se kvůli bydlení, případně žít ohleduplně k životnímu prostředí. Nyní se k těmto důvodům přidávají i astronomické ceny běžných nemovitostí.

    Čeští architekti a projektanti jsou naštěstí na tento problém už hezkých pár let připraveni. Představujeme vám sedm českých konceptů, které se skvěle popraly s bydlením na pár metrech čtverečních. Řadu z nich je možné navíc mít jak ve variantě standardní (k zapojení do běžných sítí), tak ve verzi ostrovní, kdy jsou obyvatelé prakticky nezávislí na svém okolí. Většinu z nich pak lze také bez problémů přestěhovat. Ať už toužíte po svobodném bydlení v duchu minimalismu, nebo jen hledáte rekreační obydlí za rozumnou cenu, pojďte se s námi na ně podívat.

     

    PROHLÉDNĚTE SI VNITŘEK ORIGINÁLNĚ ŘESENÉHO OBOJŽIVELNÉHO TINY HOUSE

    Video
    Video se připravuje ...

    Obojživelný tiny house který vynalezl Čech! Videohub

  • 1.

    Koncept Ulita od Egoé

    Autor: Egoé

    Kompaktní tvar, stěny z masivního dřeva, moderní izolační materiály. K tomu rekuperace a vytápění tepelným čerpadlem. Ulita se staví v nízkoenergetickém standardu, vzhledem k velikosti domu tak můžete počítat s opravdu nízkými provozními náklady. Pro umístění stavby na pozemek navíc budou stačit jen patky nebo zemní vruty. Další výhodou je, že v mnoha případech není nutné jednání se stavebním úřadem, případně si vystačíte s územním souhlasem a ohlášením stavby. Interiér je promyšlen do puntíku tak, aby se na 25 m² vešly až 4 osoby. Podívejte se na něj v následujícím videu.

    Cena od 2 mil. Kč

    Více na egoe-life.eu/cz/ulita

     

  • 2.

    Tiny House Done

    Autor: Tiny House Done

    V areálu šroubáren v Libčicích nad Vltavou se rodí pod rukama týmu Devoto každý kus individuálně. Výroba zabere zhruba 5 týdnů a pak vám vše dovezou až na místo, kde vám buď celý domek postaví, nebo si ho vybudujete sami s jejich odbornou asistencí. Velikost máte vždy danou: interiér 12 m² a terasa 5 m². Co si vybrat můžete, je barva, vnitřní výbava (kamna, kuchyňský kout, sprcha i toaleta) a řešení moderních technologií na míru svému pozemku.

    Autor: Tiny House Done

    Do interiéru se vejde postel, malá kuchyně a menší stolek. Ideální startovací bydlení pro singles nebo úsporná chata. 

    Autor: Tiny House Done

    Cena na dotaz

    Více na tinyhousedone.com

  • 3.

    Modulový dům MH06

    Autor: Dřevo-House

    Půvabný dvoupodlažní domek s dispozicí 2+kk a užitnou plochou 24 m² je koncipovaný jako mobilhouse. V přízemí najdete obývací prostor s kuchyní a samozřejmě koupelnu, ložnice je situována na galerii v patře. Mobilhouse je napojen na všechny sítě jako běžný dům. Způsob vytápění je primárně elektrickými sálavými panely ve stropním podhledu. Ovšem můžete si ho klidně zkombinovat s vytápěním krbovou vložkou. Tento domek s povedeným designem může být váš už po dvou měsících od objednání. 

    Cena od 2 189 000 Kč vč. DPH 

    Více na drevo-house.cz

  • 4.

    MobileHut, vylepšená verze

    Autor: Artikul

    Designový domek Mobile Hut od Jana Gabriela a Jakuba Vlčka z ateliéru Artikul funguje byt 2+kk o rozloze 17 m² s terasou o 4 m². Jen s tím, rozdílem, že umí být kompletně soběstačný. Záleží jen na vás, zda zvolíte verzi k umístění na pozemek, nebo tu určenou k pohybu. První verzi MobileHut, která na první pohled zaujme stříbřitou fasádou z eloxovaného hliníku, už jsme vám kdysi představili. Loni architekti přišli s jeho druhou vylepšenou verzí, kde se věnovali především úpravám interiéru.

    Autor: Artikul

    Vylepšení se dočkaly nejen kuchyně a koupelna, ale také přístup do patra, kde se nachází ložnice. Méně komfortní žebřík nahradily schody. V malém obýváčku přibyla pohovka.

    Autor: Artikul

    Cena od 1 055 000 Kč bez DPH

    Více na mobilehut.eu

  • 5.

    Blokki, dům z lodního kontejneru

    Autor: Blokki

    Blokki jsou domky s nosnou konstrukcí z recyklovaných lodních kontejnerů. K dispozici je mnoho rozměrových variant, ty nejmenší startují na 25, resp. 38 m². Design výrobce řeší ve spolupráci s architekty jako soudobou, moderní, demontovatelnou stavbu usazenou na betonových patkách, ideálně doplněnou venkovní terasou pro optimální prostorové využití.

    Autor: Blokki

    Vybavení se volí moderní a účelné. Můžete se tak těšit na nápadité, originální a precizní zpracování, kvalitní materiály, trvanlivé a nadčasové povrchy. 

    Cena od 990 000 Kč bez DPH 

    Více na blokki.cz

  • 6.

    Freedomky

    Autor: Ateliér Štěpán

    Freedomek byl jedním z prvních příspěvků do světového trendu malého a finančně dostupného, ale zároveň svobodného a kvalitního bydlení. I zde si můžete vybrat z různých velikostí. Nejmenší dostupný model z hlavy architekta Marka Štěpána nabízí obytnou plochu 22 m². Můžete ho využít i jako luxusní chatu nebo reprezentativní kancelář.

    Autor: Ateliér Štěpán

    Interiér freedomků je účelný, skvěle promyšlený a z kvalitních nadčasových materiálů. Ve verzi máte k dispozici jednu velkou obytnou místnost s oddělenou koupelnou. 

    Cena na vyžádání

    Více na freedomky.cz

  • 7.

    Rostoucí modulový dům Popcorn

    Autor: Momentura/Devoto

    Popcorn alias “Modulový rostoucí dům” vznikl ve spolupráci značky Devoto s architektonickým ateliérem Momentura a je založen na principu možné přeměny domu dle potřeb obyvatelů v různých časových horizontech a s ohledem na prostorovou udržitelnost a recyklaci ve výstavbě. Základní modul má 30 m² a obsahuje obytný prostor, koupelnu, technickou místnost a předsíň. Prostřednictvím dalších modulů můžete dům zvětšovat o extra ložnice nebo pracovnu, stejně tak časem můžete jednotlivé moduly ubírat. Záleží jen na vaší životní situaci.

    Cena od 1,3 milionu Kč

    Více na homes.devoto.cz

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy