Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Starý nábytek je in. 7 kousků, které byste rozhodně neměli dávat k popelnici

/
  • Trubkový nábytek najde své uplatnění nejen v pracovně, ale třeba i v jídelně.
    Trubkový nábytek najde své uplatnění nejen v pracovně, ale třeba i v jídelně. (Slezákovy závody)
    30. prosince 2022 ● 05:00

    Pro řadu lidí jsou to pořád věci, které si zaslouží tak akorát vyhodit. Ale nenechte se mýlit! Tyhle kousky mají svou hodnotu a opravené se prodávají i za více než 10 000 korun. Takže až je potkáte v bazaru nebo na půdě, rozhodně je nenechte ležet ladem.

    Nábytek a zařízení z 30. až 60. let 20. století si pomalu napravují svou reputaci. Předměty, které se našim rodičům či prarodičům mohou jevit jako obyčejné harampádí, získávají postupně své uznání a stoupají na ceně. Výhodou tohoto nábytku je, že za rozumnou cenu dostanete kvalitní výrobek mnohdy i s velmi povedeným designem. Navíc se skvěle kombinuje s novými kousky, a moderní interiér tak získává na osobitosti.

  • 1.

    Křesla od Jindřicha Halabaly

    Autor: Modernista

    Mají nezaměnitelný tvar a poznáte je na první pohled. Ať už se jedná o elegantní H269 s ohýbanou podnoží (na snímku nahoře), obyčejnější provedení H213 nebo další typy. Křesla chtějí obvykle kompletně přečalounit, ale tím se nenechte odradit. Naopak tím křeslo výrazně stoupne na ceně, a i kdybyste se ho nakonec rozhodli prodat, rozhodně neproděláte. Navíc výběrem zajímavé látky můžete design posunout na novou úroveň, případně barevně lépe sladit se zařízením své domácnosti.

     

    Věděli jste, že...

    Jindřich Halabala byl český nábytkový designér, jehož proslavily především návrhy stylového nábytku pro brněnské UP závody v letech 1925 až 1955. Pracoval zde v pozici hlavního návrháře a díky tomu zásadně ovlivnil vzhled meziválečných a poválečných českých domácností. 

  • 2.

    Trubkový nábytek

    Autor: Slezákovy závody

    Nábytek z ohýbaných trubek patří mezi ikony funkcionalistického designu a mohli jste ho potkat v pracovnách významných prvorepublikových podnikatelů. V Česku ho vyráběly Slezákovy závody. Firmu založil Robert Slezák jako zámečnickou a kovozpracující dílnu v roce 1908 v Bystřici pod Hostýnem. V roce 1931 získal od firmy Thonet licenci na výrobu pérujícího sedacího nábytku z ocelových bezešvých trubek povrchově upravovaných tvrdým chromováním. Výrobce ve své činnosti pokračuje dodnes, nábytek seženete pod značkou Kovonax.

  • 3.

    Původní židle TON

    Autor: DesignRobot

    Značka TON, která se proslavila především svými židlemi s prvky z ohýbaného dřeva, patří k těm firmám, které i po revoluci navázaly na tradici a zkušenosti původních závodů. A nutno podotknout, že velmi úspěšně. V TON rozhodně neusnuli na vavřínech a ve spolupráci s uznávanými tuzemskými i zahraničními designéry posouvají vzhled českých židlí, křesel, ale třeba také stolů stále dál. Kvalitu značky tak můžete mít doma už v novém provedení. Ale pokud si potrpíte na nábytek s příběhem, poohlédněte se po starých kouscích. Některé typy už se totiž nevyrábějí, a tak budete mít doma skutečný poklad.

  • 4.

    Komody Jiřího Jiroutka

    Autor: Nanovo

    Tyto komody z kolekce U-450 mají rovněž svůj nezaměnitelný vzhled. Jiří Jiroutek, osobitý designér, jehož práce si cenili i v kultovním švédském řetězci IKEA, je navrhl v několika provedeních: s originálními barevnými šuplíky, posuvnými dvířky nebo v různých kombinacích. (Nechal se tehdy inspirovat materiály, které v roce 1958 dovezl jeho kolega ze světové výstavy v Bruselu.) Je jen na vás, zda je dáte zrenovovat do původní podoby nebo je opatříte barevnými nátěry, které jim dodají nový šmrnc.

  • 5.

    Konferenční stolek Pavouk

    Autor: Od věci

    Další z originálních počinů Jindřicha Halabaly. Jsou pro něj typické především nohy z ohýbaného bukového dřeva a dýhovaná deska s nádhernou kresbou. Najdete ho v různých provedeních, které můžete samozřejmě ještě dotvořit k obrazu svému. Využijete ho nejen jako konferenční, ale třeba i odkládací stolek. Nádherně se na něm vyjímá váza s květinami, a pokud jste milovníky starožitného porcelánu, tak i půvabné šálky na kávu. 

     

    Věděli jste, že...

    Některé kousky od Jindřicha Halabaly a dalších významných československých designérů první poloviny 20. století se stále vyrábějí. Najdete je v portfoliu značky Modernista.

  • 6.

    Průmyslová lampa Elektrosvit z let 1960–1969

    Autor: bePRODUCT

    Nepřehlédnutelná kovová závěsná lampa určená do průmyslových provozů je tzv. must have kouskem pro všechny milovníky industriálního designu. Vyžaduje samozřejmě velký prostor a strop, který unese bezmála deset kilo její váhy, ale na oplátku se stane dominantním solitérem, který dodá vašemu interiéru mimořádnou atmosféru.

  • 7.

    Sucháňova stolní lampa z 60. let

    Autor: Design Market

    Pracovní stolní lampu navrhl v 60. letech 20. století Ján Sucháň a patří mezi nejznámější modely značky Elektrosvit. Bakelitové stínítko je připevněno na polohovatelném kovovém ramenu, s jehož pomocí si můžete nastavit vhodnou výšku i úhel lampy. Stabilitu zajišťuje masivní kovová základna s bakelitovým krytím. Ať už jste milovníky minimalismu nebo si rádi zařizujete domov kousky s duší, tohle svítidlo je pro vás jako stvořené.

     

    Velký výběr nábytku z druhé ruky najdete za skvělé ceny na našem Bazaru Blesk.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Josef124: My máme doma taky nábytek z bazaru. Přijde mi zbytečné kupovat nové nekvalitní věci, když lidé vyhazují z rozmaru takové krásné cenné kousky. Všechno jsme sehnali z bazaru z http­s://na­bytek­.bigin­zerce­.cz/ . Nábytek jsem přebrousil, manželka ho natřela a máme mnohem hezčí nábytek než sousedi, kterým se líbí moderní styl .

(10. 09. 2022 06:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy