Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zútulněte si zimní interiér pomocí vlastnoručně vyrobených dekorací

/
  • Dekorativní krb je efektním prvkem, který si můžete dopřát v každém interiéru.
    Dekorativní krb je efektním prvkem, který si můžete dopřát v každém interiéru. (Möbelix)
    3. ledna 2023 ● 06:00

    Máme pro vás tipy na tři opravdu nápadité dekorace, s nimiž neotřelým způsobem ozvláštníte a zútulníte svůj domov v zimním období. Jejich výroba přitom není nijak složitá.

    V zimě není nic příjemnějšího než pohled na plápolající oheň v krbu. Nemáte komín? Nevadí! Vyrobte si dekorativní krb se svíčkami.

    Pokud to není váš šálek, zkuste svou zručnost při pletení makramé ozdoby ve tvaru sněhové vločky. Můžete s ní odekorovat kliky, úchytky na nábytku nebo kohoutky od topení.

    A pokud vám v zimě chybí zeleň, proměňte jednu ze stěn svého domova v zelenou vertikální zahradu z obyčejných zavařovaček.

    Tak jdeme na to!

  • 1.

    Sněhová vločka pletená technikou makramé

    Autor: Søstrene Grene

    Výrobou půvabné a něžné vločky si ukrátíte dlouhou chvíli během tmavých večerů nebo deštivých nedělí. Budete na ni potřebovat dřevěný kroužek a makramé přízi.

    Tu si nastříhejte na 14 kousků o délce přibližně 25 cm. Přeložte šňůry napůl a přivažte je očkem k dřevěnému kroužku tak, že vám vznikne 14 dvojic provázků. Vezměte vždy jeden provázek z dvojice a ovažte ho kolem dvou provázků z následující dvojice. Takto pokračujte kolem celého kruhu a vytvořte dvě řady uzlíků. Pak vezměte provázek z předchozí a následující dvojice a ovažte ho kolem dvojice provázků uprostřed. Ustřihněte konce tak, aby vám zbylo cca 7 cm. Odstřižené provázky můžete navázat na konec tak, aby byly vzniklé třásně objemnější. Podrobný postup najdete v následujícím videu.

     

  • 2.

    Vertikální zelená stěna ze zavařovaček

    Autor: Edding

    Tento efektní způsob pěstování pokojových rostlin bude vypadat skvěle v každém interiéru, nicméně oceníte ho zejména v malém bytě, kde šetří prostor. Můžete použít jak zavařovací sklenice s patentním uzávěrem, tak sklenice bez víček. Jen je ovažte pevným provázkem.

    Autor: Edding

    Vedle sklenic budete potřebovat samolepicí šroubky tesa (pokud nechcete vrtat do stěny), kovové háčky na stěnu, izolepu, šablony s nápisy vytištěnými na papíře, popisovač na sklo v preferovaném odstínu.

    Autor: Edding

    Pokud použijete sklenice od potravin, pečlivě je umyjte a odmastěte. Vložte dovnitř papír s šablonou a pomocí popisovače vytvořte nápis libovolnou technikou (obtahováním, vybarvováním, tečkováním...). Nechte nápis dobře zaschnout.

     

    Na dno sklenice dejte drenážní vrstvu (keramzit, kamínky), na ni trochu substrátu pro pokojové rostliny, vložte rostlinu s kořenovým balem a dosypejte opět substrátem. 

    Autor: Edding

    Nakonec na stěnu nalepte šroubek tesa, nasaďte na něj háček a zavěste sklenici s rostlinou.

  • 3.

    Dekorativní krb

    Autor: Möbelix

    Díky této dekoraci se doma budete cítit jako na chalupě nebo horské chatě. Pokud si zakoupíte již hotovou falešnou krbovou římsu, je postup velmi snadný. Stačí ji připevnit na zeď a pod ni umístit velké svíčky. Použijete-li LED varianty, nemusíte řešit bezpečnost. Autentičtější jsou samozřejmě klasické svíčky, jen je třeba dbát, aby od nich nic nechytlo. Použijte raději nehořlavou podložku (sklo, kov), a pokud nechcete mít očouzenou stěnu, tak i zástěnu. 

     

    Chcete-li si krb raději vyrobit sami, použijte 3 bílé police, 4 bílé nástěnné regály a polystyrenové dekorativní lišty. Podrobný návod najdete na blogu Möbelix v sekci Tipy a triky.

     

    Jedinečné interiérové dekorace pořídíte za výhodné ceny na našem Blesk Bazaru.

     

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy