Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zařiďte si bydlení v noblesním glamour stylu. 12 věcí, které v něm nesmí chybět

/
  • Materiály typickými pro interiér v glamour stylu jsou samet, ušlechtilý kov, mramor a dekorativně zpracované sklo.
    Materiály typickými pro interiér v glamour stylu jsou samet, ušlechtilý kov, mramor a dekorativně zpracované sklo. (Bonami)
    2. ledna 2023 ● 05:00

    Chcete se doma cítit neustále hýčkáni a obklopeni mimořádnou krásou? Pak je pro vás interiér v glamour stylu – neboli tzv. glam – to pravé ořechové. Můžete se těšit na luxusní materiály a působivý design.

    Glamour styl může mít svou střídmější i opulentní tvář, podle toho, jaké množství charakteristických prvků, v jakých barvách a v jakém provedení zvolíte. Záleží jen na vašem vkusu!

  • 1.

    Sametové posezení

    Autor: Westwing

    Alespoň jeden sametový kousek prostě musíte mít! Ať už je to pohovka, taburet, pohodlné křesílko nebo pozapomenuté chaise longue. (A lhostejno, zda v rustikálním nebo jednoduchém moderním designu.) V ložnici se zase zaskví sametem čalouněná postel nebo alespoň lavice. Můžete je samozřejmě zvolit v neutrálních barvách, jako jsou šedá či písková, ale mnohem lépe samet vynikne v odstínech smaragdově zelené, tmavě modré, vínové, hořčicově žluté nebo petrolejové. Pokud nemáte rádi příliš pestrý interiér, zvolte ostatní vybavení ve střídmých tónech. Sametový solitér však nechte vyniknout.

  • 2.

    Elegantní lustry

    Autor: Möbelix

    V oblasti osvětlení máte poměrně na výběr. Ke glamour stylu se hodí hned několik typů svítidel. Pokud jste podědili křišťálový lustr po prarodičích, máte vyhráno. Stejně tak starožitná svítidla elegantně kombinující kov a sklo – ať už ve variantě závěsné nebo stropní.

    Autor: Opviq lights/Bonami

    Můžete ale klidně sáhnout i po tepaných orientálních lampách, nadýchaných lustrech z peří nebo lesklých designovkách. Zkrátka záleží na tom, jaký nádech chcete svému pojetí glam dát, zda má být více romantické, luxusní, sofistikované, s dotekem boho stylu... 

    Autor: Westwing

     

  • 3.

    Stolek s lesklou deskou a podnoží z kovu

    Autor: Malvarosa

    Zásadně nesmí chybět! Ať už jako konferenční, noční nebo odkládací... Ideální je kov zlatý, ale můžete si vybrat i chrom nebo černý lak. Absolutní špičkou bude, když bude mít stolek desku z leštěného mramoru (bílého, šedého, zeleného či růžového), ale ani s hladkou deskou z čirého nebo tmavého skla nešlápnete vedle. Takový stolek je sice náročnější na údržbu a musíte si dávat pozor, aby vám na něj neupadly těžké předměty, nicméně vám to vynahradí svou nadčasovou krásou.

  • 4.

    Lesklé kovové detaily

    Autor: Westwing

    A stolkem kovové prvky rozhodně nekončí. Dodávají místnostem charakteristický lesk a třpyt, které daly tomuto stylu jméno. Měly by mít podobu ušlechtilých kovů, jako jsou zlato, stříbro nebo měď, eventuálně mosaz. Uplatněte je na regálech, vitrínách, svítidlech, všech druzích stolů, na rámech obrazů i fotografií a drobných dekoracích (o nich více na konci článku). 

  • 5.

    Zrcadla na ozdobu

    Autor: Beliani

    Zrcadla v tomto případě slouží především jako dekorace stěn. Proto je žádoucí, aby měla výrazné zdobné rámy nebo alespoň ty ze zlatého nebo stříbrného kovu. Aktuálně jsou nejvíc in zrcadla ve tvaru slunce, můžete se setkat i s rámy zobrazujícími oko s dlouhými řasami. Další možností jsou skupinky menších zrcadel v různých geometrických tvarech. 

    Autor: Butlers

  • 6.

    Květinové vzory

    Autor: Bonami

    Pokud jsou na vás květinové motivy už příliš, samozřejmě se bez nich obejdete. Ale zvažte je! Pokud je použijete pouze na tapetě, povlečení nebo ubruse, dodají výsledku mimořádný šarm. Zbytek zařízení laďte střídmě, jen zopakujte barvy z motivu na několika kouscích nábytku či dekorací. Stále jsme vás nepřesvědčili? Tak zkuste alespoň dekorativní polštářek s tímto vzorem.

  • 7.

    Dekorativní polštářky

    Autor: leneadekor.cz

    Kromě květinových vzorů (tradičních i exotických) vybírejte do glam interiéru polštářky ze sametu, saténu, hedvábí, brokátu, dále s dlouhým chlupem nebo třásněmi, případně bohatě vyšívané. Kombinujte různé tvary (čtverec, obdélník, kruh) i zmíněné materiály. Barvy polštářků můžete ladit dle čalounění pohovky či křesla, nebo naopak můžete zvolit kontrast a použít odstín třeba právě z tapety nebo jiných detailů.

  • 8.

    Hebké kožešiny

    Autor: kozesinka.cz

    Kožešina je dalším z prvků, které se dají vynechat. Ale můžeme vám garantovat, že jakmile kožešiny použijete, zamilujete se do nich a nebudete se jich chtít vzdát. Interiéru totiž dodají nejen hřejivost, ale také šmrnc. Nemusíte je nutně pokládat jen na zem, skvěle vypadají na křesílku, lavici, židli nebo pohovce. Seženete je v bílé, krémové, šedé, béžové nebo hnědé, ale také v barveném provedení (růžová, zelená, modrá). A pokud je vám líto zvířat, bez výčitek si můžete vybrat z umělých variant, které se navíc často dají prát.

  • 9.

    Bohaté kytice v zajímavých vázách

    Autor: H&M Home

    Zatímco květinové vzory nejsou povinné, kytici ve váze byste rozhodně neměli vynechat. Vybírejte skleněné vázy se zajímavou strukturou (vroubkování, prolamované nebo broušené sklo), případně kovovými detaily. Do nich aranžujte výrazné květy, jako jsou lilie, pivoňky, velkokvěté růže nebo exotické anturie, strelície či orchideje. Efektní bude, když je sladíte s květinovými motivy použitými na tapetách či textilu.

    Autor: H&M Home

  • 10.

    Drobné osvětlení jako šperk

    Autor: Pauleen

    Jako už bylo řečeno, glam style, to je především lesk a třpyt. Dosáhnete ho mimo jiné použitím drobného osvětlení, ať už půjde o kovové stolní či nástěnné lampy, lucerny nebo skleněné svícny, které vykouzlí na stěnách zajímavé efekty.

  • 11.

    Lesklé sošky a dekorace

    Autor: Butlers

    Zlaté či stříbrné sošky zvířat, misky ve tvaru listů nebo svícny ke glamour stylu zkrátka patří. Stejně tak různé dekorativní krabičky na šperky a drobné předměty, skleněné, kovové, kamenné nebo z kombinace těchto materiálů. Opět můžete zapátrat třeba v babiččině fundusu. 

    Autor: Yoga-day

  • 12.

    Okouzlující vůně

    Autor: Chando/Aria Pura

    Samet hebký na dotek, lesk a třpyt jako pastva pro oči. Teď už chybí jen příjemná vůně. Vyberete si raději nápadité difuzéry, katalytické lampy nebo směs pot pourri v elegantní misce? Je to jen na vás. Nabídka je opravdu široká, ať už máte rádi jemné květinové nebo výrazné exotické vůně. 

     

    Velký výběr stylového nábytku za skvělé ceny najdete na našem Bazaru Blesk!

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

frantacizek: ta lampička, to je jak 80.-90. léta

(11. 01. 2022 12:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy