Otevřená okna i v mrazech

Pokud máte pocit, že při každém vyvětrání vyhazujete finance oknem, zkuste se zamyslet, jestli neděláte někde chybu. Větrání je pro správné klima v domácnosti zásadní po celý rok. Pokud okna v zimě necháváte zavřená, hrozí srážení vlhkosti a to vede k tvorbě plísní. Proto nezapomínejte i při nízkých teplotách větrat. Stačí na 10 minut v průběhu dne otevřít okna dokořán v celém bytě. Vzduch v domácnosti se rychle vymění, ale nepřijdete o teplo. Intenzivní větrání po kratší dobu je vhodnější než otevřená ventilačka, kterou máte otevřenou dlouho a přijdete tak o cenné teplo.

Fotogalerie
7 fotografií

Poraďte se s odborníky

Vytápění představuje asi 75 procent celkové spotřeby energie v domácnosti. Pokud máte pocit, že jsou ve vaší domácnosti potřeba větší a dlouhodobější investice, dejte na rady odborníků. Díky tomu budete ušetřené peníze investovat s rozmyslem a smysluplně. Ať už se rozhodnete vyměnit okna, dodavatele energie, nebo třeba způsob vytápění. “Investice do samotných technologií by měla jít ruku v ruce s optimalizací a nastavením provozních podmínek. Správné fungování otopné soustavy sníží náklady, zaručí požadovaný tepelný komfort a spolehlivé fungování zdroje tepla.”, radí specialista na tepelná čerpadla a plynové kotle společnosti Bosch Termotechnika Ing. Robert Bicek. Počáteční investice se vám vrátí v nižších účtech za energie i příjemnějším bydlení.

Babské rady

Pokud se zatím nechcete pouštět do větších investic, vyzkoušejte jednoduché triky, které ušetří pár korun v rozpočtu. Za radiátor zkuste umístit reflexní fólii, která odráží teplo zpět do pokoje a zabraňuje tepelným ztrátám. Zvládnete to sami a ušetříte za energie. Když je venku velmi chladno, tak se teplo ztrácí nad sklem a rámem oken. Uzavřením rolet a žaluzií můžete snížit tepelné ztráty o více než 20 procent a záclony a závěsy pak přidají dalších 10 procent. Záclony by však neměly sahat až k radiátorům, protože by bránily šíření tepla v místnosti. Proto na radiátory nepokládejte ani prádlo a nestavte před ně nábytek.