Elektřina, plyn, dřevo –⁠ ať už topíte čímkoliv, dejte si pozor na to, aby vám teplo někde neunikalo. Typickou únikovou cestou tepla bývají škvíry pod dveřmi a u oken. Pokud nemáte v plánu výměnu oken, zkuste je utěsnit pořízením termozávěsů. Pod dveře se hodí těsnění z umělé hmoty, nebo postačí méně estetičtější, ale za to levnější řešení, kdy škvíru utěsníte pomocí deky.

Pravidelná údržba

Před zahájením topné sezóny zkontrolujte, zda je vše v pořádku. V případě, že používáte pro vytápění otopná tělesa (radiátory), myslete na pravidelné odvzdušňování co tři měsíce. Zvládnete to i sami. Také je udržujte čisté, bez prachu a nezakrývejte je nábytkem. Čištění a návštěvu kominíka potřebují ti, kteří vytápějí svou domácnost krbem. Pravidelnou revizi potřebují i plynové kotle, které je vhodné nechat alespoň jednou za dva roky vyčistit a seřídit. Kontrola je v obou případech důležitá nejen kvůli úsporám, ale i z hlediska bezpečnosti.

Díky pravidelným kontrolám včas odhalíte dosluhující spotřebič a zmenšíte riziko, že uprostřed zimy nebudete mít čím vytápět. Výměna bývá časově i finančně náročná, proto je dobré investici promyslet. Zůstanete u osvědčeného vytápění? Nebo dáte šanci jinému způsobu? Když vybíráte vhodný typ vytápění, musíte brát v úvahu i vhodnost technologie pro vaši nemovitost. „Každý dům či byt stejně tak jako jeho uživatel mají své konkrétní potřeby a požadavky. Technologický nadšenec zvolí cestu tepelného čerpadla, díky kterému ušetří nejen významné náklady na vytápění, ale také životní prostředí kolem sebe. Pokud se vaše nemovitost nachází v plynofikované oblasti, pak je ideální variantou úsporný plynový kondenzační kotel. Jižně orientovaná střecha vašeho rodinného domu přímo vybízí k instalaci solárních panelů pro minimalizaci nákladů na přípravu TV. Před finálním rozhodnutím, jaký zdroj tepla na vytápění zvolíte, je dobré si nechat vypracovat projekt na vytápění a samotnou realizaci nechat na odborné topenářské firmě. Díky tomu bude zajištěn úsporný a efektivní provoz a dlouhá životnost celé otopné soustavy,“ radí Ing. Robert Bicek, expert společnosti Bosch Termotechnika.