Tentokrát jsme se zajeli podívat na zajímavou stavbu ve Středočeském kraji, která zaujme zejména netypickou černou fasádou. Díky tomu, že majitelé zvolili jednopodlažní řešení, však přesto dům přirozeně zapadá do okolí a charakteru krajiny na okraji vesnice.

Když současným majitelům před časem odrostly děti a odstěhovaly se od nich, začal jim být jejich dosavadní domov příliš velký. A tak se rozhodli nechat si postavit něco nového, co bude přesně odpovídat jejich požadavkům a stávajícímu životnímu stylu. Jaké tehdy měli pro architekty z Atelieru Kunc Architects a ze studia DMAE Architects zadání? Přáli si dům funkční, komfortní a vzdušný, s moderním interiérem a dostatečně velkou zahradou, bezúdržbový a přizpůsobený potřebám dvou obyvatel s možností pohodlně v něm ubytovat občasné návštěvy.

Samozřejmě se nejdřív musíme zeptat na to nejviditelnější. Jak a koho napadlo použít stejný materiál na střechu i na fasádu, a to černý plech? „Na počátku jsme zvažovali několik variant – například velkoplošné cementové desky. Ukázalo se však, že většinu z nich nelze použít ve stejném provedení na šikmé i na svislé plochy pláště domu. Hledali jsme proto dál, až jsme při jedné schůzce s architekty viděli zajímavé obrázky domů na Novém Zélandu, které využívají na fasádě právě trapézový plech. A bylo rozhodnuto! S architekty jsme vybrali konkrétně plech Lindab LTP45, protože má téměř stejnou šíři horní a dolní vlny (45 mm) a je použitelný stejně dobře na šikmé i na svislé povrchy opláštění,“ vysvětlil nám majitel.

Na jižní straně střechy jsou umístěny fotovoltaické panely, a protože majitelé chtěli být připraveni i na to, že v lokalitě poslední roky poměrně vydatně sněží, nechali na střechu namontovat sněhové zábrany ze systému Lindab Safety. „Ochranné prvky k zachycování sněhu se nám velmi osvědčily, protože zajistily postupné tání na střeše bez toho, že by sníh klouzal na zem,“ popisuje majitel domu.

Nad barvou fasády majitelé trochu váhali. Měli obavy z toho, aby černá nezpůsobovala v létě přehřívání interiéru. „Společně s architekty, Lindabem i realizační firmou jsme opakovaně probírali zaizolování všech konstrukcí domu a fakta jasně svědčila o tom, že ani černá barva nezpůsobí zhoršení jeho tepelných parametrů. A kvůli kombinaci dominantních povrchů a materiálů na domě (sklo, dřevo, plech) byla pro nás černá tou nejlepší volbou. V domě jsme již jedno léto, které bylo velmi teplé, prožili, a tak můžeme říct, že se všechny výpočty potvrdily a ani v horkých dnech není černá barva plechu problém,“ uvádí majitel.

A i po větrné zimě se spoustou sněhu si manželé pochvalují, jak se jim tady pohodlně bydlí. „S výjimkou běžných úkonů, jako je čištění okapů a podobně, jsou fasáda i střecha v zásadě bezúdržbové,“ shrnují.

Interiér domu je řešený jednoduše a přitom efektně. Obývací pokoj totiž vystupuje ze základního obdélníkového tvaru budovy a díky tomu může mít prosklené stěny ze tří stran. Prosvětlený prostor je pak propojený s jídelní částí, jíž dominuje stůl z masivu, u nějž se pohodlně nají i osm strávníků. Kuchyňská linka je od něj oddělena velkorysým ostrůvkem.

Ložnice jsou v domě dvě, jedna z nich je určena pro hosty. Nechybí dostatek úložných prostor, každá ložnice má totiž vlastní šatnu. Velké prosklené plochy lze zastínit posuvnými okenicemi, které přirozeně doplňují plechovou fasádu. Je tu také prostorná pracovna i s pohodlnou pohovkou a knihovnou. Samozřejmostí jsou dvě koupelny a nezapomnělo se ani na praktickou prádelnu a garáž s technickým zázemím.

Fotogalerie
6 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana únorového vydání magazínu Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení