Maminka Monika to vždycky chtěla mít doma hezké. Podle Lucie je však vězněm ve svém bytě. Přála by si pro maminku hlavně kuchyň (stropnice padají), pak chodbu a koupelnu. Místnosti neprošly rekonstrukcí více než 26 let. Byt je udržovaný provizorně podle momentálních možností. V bytě nemá nikdo  žádné soukromí. 

Proměna byla totální, doslova vydupaná ze země. První intuitivní nápad byl daný vlastně tím, co nebylo možné z bytu odstranit, a to byly trubky od topení, které byly vedeny v úrovni těsně nade dveřmi. Ty se vlastně staly určitou měděnou linkou celé proměny. Tím byla víceméně dána barevná škála, jaké barvy a materiály zkombinovat. Designéři museli dále zohlednit praktické věci, otevřít a provzdušnit předsíň, vytvořit větší kuchyni a najít místo pro společné stolování a setkávání rodiny. Také bylo potřeba myslet i na soukromí každého člena a zvětšit kapacitu úložných prostor.

Největším problémem byl byt sám o sobě. Byl zanedbaný a byla zde cítit tíživá atmosféra. Bylo znát, že se v něm léta nic nerekonstruovalo. Drobné opravy byly poslepovány lepicí páskou a všechno drželo pohromadě silou vůle. Téměř vše bylo napojeno pomocí prodlužováků na jedinou funkční zásuvku na chodbě. Designéři museli veškeré malby oškrábat na jádro, znovu vyštukovat a vymalovat. 

Proměna je pojatá moderně, a díky přiznaným kovovým trubkám od topení má industriální nádech. Je vlastně jedinečně originální, i když to bylo kouzlo nechtěného, které pomohlo formulovat styl proměny. Designéři kombinovali barvu mědi na trubkách s barvou na textiliích, skle, keramice, kuchyňských dvířkách, svítidlech, dekoracích.

Pro doplnění a dotvoření použili bílé a světlé odstíny, jemný dřevodekor podlahy, šedou sedačku a dveře, lávové závěsy s onyxovou kresbou v šedobéžových variacích. Barvy a styl doplňků, dekorace a konečné aranžování zvolili v barvách s ohledem na přání rodiny. Původní nábytek z interiéru odstranili. Byt dostal i nové osvětlení, praktické vinylové podlahy v jedné úrovni, kuchyň, ve které je radost vařit, a hlavně naději, že se zde bude rodině do budoucna lépe žít.

Premiéru dalšího dílu Jak se staví sen uvidíte na Primě v pondělí 9. března ve 21:35 a Jak se staví sen – tipy a triky ve 22:50.

Fotogalerie
18 fotografií