V bytě bydlela Věrka už jako dítě. Nedávno oba rodiče zemřeli a byt stále vypadá tak, jak se tam oni asi před 40 lety nastěhovali. Jsou tam ještě staré tapety, umakartové jádro, stará kuchyně a nábytek je původní. Věra je sama s malou dcerou a nezvládne finančně zrenovovat celý byt, který potřebuje velkou rekonstrukci. Hlavně nový dětský pokoj. 

Adéla se stydí za to, jaký mají byt. Adélce je už 11 let a potřebovala by pokoj, kde by se mohla v klidu připravovat na školu. Také by si přáli novou koupelnu. Věra spí s dcerou na jedné rozkládací posteli, na které spala ještě ona sama, když byla malá. Postel v druhém pokoji koupila pro nemocnou maminku, která krátce nato zemřela. V obýváku je staré křeslo, na kterém vždycky sedával tatínek Věry. Celý byt je prostě jedno velké retro. Byt nikdy neprošel rekonstrukcí, a to ani během života rodičů.

Jsou skromné a na ničem netrvají. Nejvíce by ale potřebovaly dětský pokoj a koupelnu s WC, které jsou v dezolátním stavu. Radost by jim udělaly kvalitní postel, stůl, nějaký úložný prostor na oblečení. Nemají žádnou zvláštní představu, jenom pro Adélku hezký holčičí pokoj. Určitě by to chtělo novou vanu, umyvadlo a záchodovou mísu. Tak jak se s retro bytem poperou interiéroví designéři?

Odborníci měli o stylu proměny jasno od počátku. Chtěli vytvořit moderní interiér s prvky retra. Velmi se jim líbila původní dýhovaná TV stěna, kterou nakonec využili jako jeden ze stěžejních prvků. Ve stejném dekoru přírodního dubu vybrali dveře a zbytek interiéru nechali v jednoduché, převážně černo-bílé kombinaci. V dětském pokoji je zajímavým prvkem i tapeta s výrazným geometrickým vzorem.

Pro oživení nakonec vybrali jemnou pudrově růžovou barvu na textilních dekoracích. Dispozičně  měnili pouze prostor mezi kuchyní a chodbou. Původní dveře zastavěli a využili jako úložný prostor pro pračku se sušičkou, čímž se uvolnil kýžený prostor v koupelně.

Největší výzvou proměny se bohužel stali nepřející sousedé. Takto rozsáhlá rekonstrukce s sebou nese samozřejmě spoustu hluku a prachu, na druhou stranu míra nepřejícnosti a obstrukcí ze strany některých obyvatel domu byla pro celý tým naprosto nevídaná. Brala radost z práce a připravovala o cenné hodiny, což nakonec vyústilo až v prodloužení doby proměny o jeden celý den. 

Premiéru dalšího dílu Jak se staví sen uvidíte na Primě v pondělí 17. února ve 21.35 a Jak se staví sen – tipy a triky ve 22.50.

Fotogalerie
23 fotografií