Tomáš během studia na vysoké škole potkal ženu svých snů a začal pracovat jako referent životního prostředí na městském úřadě. Přítelkyně otěhotněla a narodil se jim syn Vítek. Plánovali, jak si společně opraví Tomášův staromládenecký „holobyt“ a přizpůsobí ho potřebám mladé rodiny. Zvládli opravit obývák, ložnici a z původní pracovny chtěli udělat pokojíček pro syna. K tomu však už nedošlo. 

Po porodu začala být Tomášova přítelkyně unavená a často jí nebylo dobře. Lékařská vyšetření odhalila rakovinu střev. Tomáš se spolu s tchyní o přítelkyni a novorozeného syna staral. Bohužel přítelkyně zemřela. Pro Tomáše to byla krutá rána. Se synem mu pomáhají obě babičky. Po dvou měsících musel opustit zaměstnání a odešel na rodičovskou dovolenou. Tomáš neměl prostor na to, aby se zhroutil, musel fungovat. Vítkovi budou už dva roky. Za přihlášením do pořadu Jak se staví sen stojí Tomášova máma.

Tomáš má byt v ostravském panelovém domě. V bytě je ložnice, pokoj, obývací pokoj, kuchyň, koupelna a chodba. Umakartové jádro už je pryč. To Tomáš vyzdil. Jinak pouze vymaloval a vyměnil některé dveře. Obložky jsou původní. Některé dveře chybí – Tomášovi to takhle připadá praktičtější.

V bytě jsou také původní elektrické rozvody. Tomáš má rád přírodní motivy a prvky, tzn. co nejvíce přírodních materiálů, hodně motivů dřeva. Může však být i imitace. V dětském pokoji by potřeboval provést novou výmalbu, renovaci vestavěné skříně, výměnu světla a nábytku. Měly by tam být postel, stůl, židle, šuplíky. Na chodbě by byly potřeba nová podlaha, výmalba a úložné prostory. Prioritou je pro něj dětský pokoj a právě chodba.

Protože Tomáš a jeho manželka studovali ekologii a oba se snažili žít v souladu s přírodou, rozhodli se designéři vsadit na přírodní materiály a ekologický styl. Jediný technický problém byl v podlaze v předsíni, která byla v hodně špatném stavu. Musela se vyrovnávat výška s navazujícím obývacím pokojem a bylo nutné srovnat nerovnosti po probourání příčky mezi kuchyní a obývákem.

Myšlenku ekologie pak rozvinuli v použití přírodního kartonového nábytku, obkladu stěny přírodním dřevem doplněným mechovými obrazy. Původní masivní dřevěnou komodu zachovali, jen ji natřeli ekologickými křídovými barvami. V dětském pokoji se snažili navázat, zvolili kartonové poličky, hračky. Starou šatní skříň natřeli také ekologickou křídovou barvou.

Premiéru dalšího dílu nové série Jak se staví sen uvidíte v pondělí 10. února na TV Prima ve 21.35 a Jak se staví sen – tipy a triky ve 22.50.

Fotogalerie
15 fotografií