Olga Šípková žije se svou rodinou v domku se zahradou v blízkosti lesa, který si před lety pořídili, a zcela jednoznačně pro ni platí rčení můj dům, můj hrad. „Interiér vytvářím od začátku podle sebe, protože se chci doma cítit ‚jako doma‘ a na každém kroku vnímat svůj rukopis. Samozřejmě vše konzultuji s manželem. Mám ráda, když mi všechno projde rukama a postupně se vše vylepšuje a zkrášluje přesně podle našich představ.

Často jsem vybírala a dodnes vybírám instinktivně, nejsem příliš koncepční a neumím si pokoj představit jako celek a občas se mi stane, že koupím něco, co se mi líbí, ale doma už se mi to do interiéru příliš nehodí,“ líčí Olga, která by si dům na klíč i s hotovým interiérem nikdy nepořídila.

Obývacímu pokoji vévodí velká pohovka, o které Olga s oblibou říká, že tu má „ustláno na růžích“.
Autor: KIKA

Oblíbených místností má v domě více, ale když odpočívá, tak v obýváku. Je to otevřený prostor s velkým francouzským oknem vedoucím do zahrady. „Přes den je v tomto prostoru krásné světlo a všude výhled do zeleně, sedím na sedačce a říkám, že mám „ustláno na růžích“ a vyšívám…“ usmívá se mistryně světa v aerobiku. Na barevné výstřelky si příliš nepotrpí, raději se drží klasiky. V interiéru má ráda jemné pastelové barvy, které přirozeně splynou s přírodou. „Takže u nás je na stěnách kromě bílé světle meruňková a zelenkavá a máme rádi i odstíny béžové. Vzhledem k tomu, že bydlíme v přírodě, skoro v lese, kombinujeme také hodně přírodní materiály, dřevo a sklo.

V celém spodním patře, kde je velký propojený prostor s obývacím pokojem a kuchyní, máme položené dřevěné plovoucí podlahy. Náš kamarád architekt nás přesvědčil, že v kuchyni nemusí být nutně dlažba a vypadá to samozřejmě mnohem lépe a není s tím vůbec žádný problém." Svou kuchyň si Olga Šípková velice pochvaluje. Je rozlehlá, pohodlná a dobře vybavená. A stejně jako téměř všechny místnosti v přízemí domu má velké francouzské okno. „To vede přímo na zahrádku a hned před kuchyní mám vysazené bylinky. Ty samozřejmě používám při vaření.

Zahrada přímo vybízí k odpočinku a Olga tady se svou rodinou a přáteli ráda relaxuje.
Autor: KIKA

To je velká vychytávka. Když je venku teplo a já vařím, mohu si sednout ven před kuchyň a tam na sluníčku se sklenkou v ruce vyčkávat, až se třeba začne vařit voda na těstoviny,“ popisuje Olga, která si vaření opravdu užívá a vaří ráda a často. A se svou rodinou se k jídlu také pravidelně scházejí u velkého jídelního stolu ke společným večeřím, aby si popovídali, co kdo přes den zažil.

Ve svém domě má jako velká sportovkyně také svůj vlastní prostor, kde se může vyžít. „Je to krásná místnost v prvním patře s dřevěnými trámy a přiznaným stropem do štítu střechy, je to taková relaxační a herní místnost. Využívám ji hlavně k přípravě svých lekcí, nebo když cvičím jógu sama pro sebe. Mám zde i knihovničku a dvě krásné lenošky. Dobře se tady cvičí, čte i lenoší,“ usmívá se Olga. Přiznává, že odpočívat se musela naučit. „Dřív jsem to neuměla, ale dnes si to už i užívám – třeba s knížkou, při vyšívání, popřípadě občas zhlédnu hezký film.“

A dobře si prý odpočine také na zahradě, která je velká a pečlivě udržovaná. „Na začátku, když byl pozemek prázdný, jsme si nechali poradit od profesionálů. Dnes se o ni staráme sami. Hlavní ‚Mičurin‘ byl zpočátku manžel a později jsem se ráda přidala i já. Je to pro mě další obrovský relax, který mě baví.“ Samozřejmě zahrada slouží i k posezení s přáteli. „Každou volnou chvilku zveme kamarády, nebo jen tak sami si něco ugrilujeme. A hlavně posedíme venku. Odpočinek na zahradě v lehátku nebo v zavěšené houpací síti, kterou jsem si loni pořídila v KIKA, je úžasná záležitost a já si to moc užívám!“

Článek vyšel v časopisu Blesk Bydlení.

Fotogalerie
14 fotografií