K slonovinově bílým květům bezu černého můžeme v teplejších klimatických podmínkách přivonět už v květnu, chladnější teploty kvetení oddálí až o dva měsíce. Trvá přibližně tři týdny, moc nedráždí alergiky a sladce voní. Bez černý je vysoký keř nebo malý stromek, jeho květy jsou velké, ploché chocholíky a plody malé, černofialové peckovice. Roste z půdy bohaté na dusík, nejčastěji se vyskytuje na kamenitých lokalitách, rumištích, mezích, ale třeba i na vlhkých lesních mýtinách. Je častou součástí českých zahrad. Snese celodenní sluneční svit i polostín.

Květ bezu je velmi oblíbený v českých kuchyních, a to nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro příznivé účinky na naše zdraví. Nejčastěji se z něj vyrábí bezový sirup, ale i prostý nálev z květů může ulevit při nachlazení. Máčením bezových květenství v těstíčku a jejich následným smažením se připravují tzv. kosmatice. Kromě květů se kvůli léčivým účinkům tradičně používají také plody bezu (na víno, likéry, marmeláda, sirup aj.), zevně i jeho kůra a listy. V minulosti se jimi léčilo všechno možné, proto si naši předci bezu černého vážili a za účelem ochrany ho často vysazovali u vrat svých hospodářství.