Základ gumy vždy tvoří kaučuk. Ten může být přírodní nebo umělý (syntetický). Přírodní kaučuk se získává z tropického stromu, Kaučukovníku brazilského. Z kůry tohoto stromu vytéká bílá tekutina, která se sbírá za účelem dalšího zpracování. Již v roce 1535 vyráběli Indiáni z kaučuku hrací míče. V roce 1909 byl v Německu vyroben první umělý kaučuk. Guma neboli pryž vzniká, když kaučuk podléhá vulkanizaci (teplem podporovaná reakce vulkanizačního činidla např. síry). Dnes se kaučuk mísí s různými příměsemi a vznikají různé výrobky. 

Kaučuk je velmi pružný materiál. Jeho hlavní předností je, že jej lze deformovat a on se vždy vrátí nazpět do svého tvaru. Je prodyšný, lehký, trvanlivý a odolává napadení mikroorganismy. Za hlavní nevýhody lze považovat možnost alergií na tento materiál, atypický zápach a vyšší cena. 

Z kaučuku se vyrábějí nejrůznější gumy na gumování, oblečení, pneumatiky, lepidla, hadice, bytové doplňky nebo matrace. Je používán i ve farmaceutickém průmyslu – rukavice, cévky, kondomy a další.