Přes velkou oblibu čokolády na celém světě, většina lidí nezná pravý původ této jedinečné pochoutky. Kakaové lusky se sklízí ručně z kakaových stromů Theobroma cacao, ty rostou převážně ve vlhkých tropických nížinách ve Střední a Jižní Americe, západní Africe a jihovýchodní Asii. Známe tři druhy kakaových zrn, jež čokoládovny zpracovávají. Nejvzácnější a nejdražší je kakao Criollo z Mexika, dále zrna z kakaových stromů Trinitario, od každé odrůdy se ovšem vyrobí jen 10% čokolády na světě. Většina produkce pochází z kakaových stromů Forastero, které jsou robustnější, a kakaové boby z nich tak i levnější.

Čokoláda je produkt, který vyžaduje velmi složité postupy při procesu výroby. Zahrnují sklizeň kakaových tobolek, dopravu do výrobních závodů, kde následuje čištění kakaových bobů, resp. odstranění lusků, jež mohou obsahovat až 50 jednotlivých kakaových bobů. Čerstvé kakaové boby vůbec nejsou hnědé a nechutnají jako sladká čokoláda, kterou známe. Dalším krokem je kvašení, sušení, pražení či pečení a odstranění vnější skořápky. Takto zpracované kakaové boby se melou za použití tepla tak dlouho, než vznikne kakaová hmota. Nakonec výrobci čokolády míchají čokoládovou „tekutinu“ s cukrem a mlékem, případně s dalšími přísadami, aby ji dodali požadovanou chuť.