Hořčík je nezbytný pro správné fungování lidského těla. Naštěstí existuje celá řada potravin, které ho obsahují a je možné z nich minerál čerpat v přirozené podobě. Výborným zdrojem hořčíku jsou banány, datle a sušené meruňky. Ze zeleniny je dobré konzumovat špenát a luštěniny, zejména vařenou čočku nebo hrách. Na hořčík je bohaté rovněž kuřecí maso, tuňák a candát. Milovníci sladkého ocení, že skvělým zdrojem hořčíku je také kakao a mlsat můžete i výživná piniová semínka, kešu ořechy a mandle.

Doporučená denní dávka hořčíku činí pro dospělého člověka 300–450 mg, děti by měly přijmout 150–250 mg denně. Pro lidský organismus je hořčík esenciální, protože se účastní několika set metabolických reakcí a podílí se na syntéze proteinů. Minerál je velmi důležitý také v těhotenství. Pokud jste unavení, trpíte migrénou nebo bolestmi hlavy, možná ho máte nedostatek. Magnesium lze přijímat i jako doplněk stravy, ale pokud budete dbát na správnou a vyváženou stravu, nepotřebujete ho ve formě tabletek.