Největší množství železa obsahují zvířecí vnitřnosti, ve 100 g kuřecích jater najdete 8,99 mg železa, v hovězích 4,9 mg. Naproti tomu 100 g kuřecích prsou obsahuje jen necelý 1 mg železa. Ne každé maso je tedy bohaté na železo. Vysoký obsah železa slibují také luštěniny a ořechy. 100 g čočky obsahuje 7,54 mg železa, 100 g fazolí přes 5 mg a kešu ořechy mají ve 100 g dokonce 6,68 mg železa. 

Naopak špenát, tradičně považovaný za potravinou na železo velmi bohatou, obsahuje pouze 3 mg ve 100 gramech. Špenátovou mánii způsobil v roce 1870 článek německého vědce Ericha von Wolfa. Při zápisu výsledků došlo ale k chybě v desetinné čárce. Dodnes není jisté, zda chybu udělal sám von Wolf, nebo jeho sekretářka. Přestože již v roce 1937 na chybu upozornili další němečtí vědci, fáma o množství železa ve špenátu se ho drží dodnes. 

Dostatečné množství železa je velmi důležité pro lidské zdraví. Naše tělo si tento prvek neumí samo vyrobit, proto ho musíme přijímat výhradně z vyvážené stravy. Zatímco pro ženy doporučuje FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) konzumovat denně zhruba 20 mg železa, u mužů je jeho doporučené množství poloviční. Více železa by měly konzumovat těhotné ženy, také v období menstruace je vhodné příjem železa zvýšit.