Recepty našich babiček fungují: Domácí kapky a masti na bolesti zad, kloubů i oslabenou imunitu
-
Domácí kapky a masti
Nespíte a jste nervózní? Trápí vás oslabená imunita, chřipka nebo bolesti zad a kloubů? Máme úžasné tipy a rady na domácí mastičky a léky podle české bylinkářky a naturopatky Radky Svatošové. Pomůžou i hodně ušetřit za lékárnu.
- 1.
Zázračné kapky z grapefruitových jader
Jsou vynikající na imunitu, proti virům, bakteriím, infekcím, opakovaným zánětům, včetně močového měchýře, proti astmatu, alergiím, střevním virózám, gynekologickým infekcím.
K přípravě potřebujeme:
- tři lžíce nadrcených grapefruitových jadérek – čerstvých, zamrazených nebo nasušených
- 200 ml lihu
Jadérka zalijeme lihem a vše necháme minimálně šest týdnů na teplém místě vyluhovat. „Každý den lahvičku protřepeme, abychom maceraci podpořili,“ radí bylinkářka.
Po uplynutí této doby přecedíme. Při potížích užíváme čtyři- až šestkrát denně 30 kapek ve 200 ml vody po dobu 10 dnů.
- 2.
Zahřívací mastička s chilli
K přípravě potřebujeme:
- chilli papričky s vyšším obsahem kapsaicinu – například Habanero
Působí velmi účinně při zánětech kloubů, artróze, artritidě, bolavých zádech, namožených a ztuhlých svalech, při nervových bolestech spojených s pásovým oparem i cukrovkou.
Sádlo nebo přepuštěné máslo rozehřejeme ve vodní lázni a vsypeme do něj podrcené sušené nebo čerstvě pokrájené chilli papričky. Směs chvíli prohříváme na 50 stupňů Celsia. Necháme odstát do druhého dne a znovu zahřejeme. Poté přecedíme do skleniček.
Chilli na první pomoc
Při příznacích náhlé srdeční nebo mozkové příhody podáme postiženému jednorázově nálev připravený z 1 lžičky chilli a 1 hrnku horké vody.
- 3.
Domácí tygří mast
Éterické oleje obsažené v masti působí při nachlazení, bolestech hlavy, revmatických obtížích nebo bolavých a namožených svalech.
K přípravě potřebujeme:
- 1 lžíci ghí, případně pár kapek propolisové nebo pryskyřičné tinktury na konzervaci
- dále éterické oleje: 3 kapky kafru, 3 kapky máty, 6 kapek kajeputu
- lze přidat i 2 kapky hřebíčku a 3 kapky eukalyptu
V malém hrnku zahřejeme ghí ve vodní lázni. Přidáme éterické oleje, zamícháme párátkem a nalijeme do malé nádobky.
- 4.
Domácí aspirin
Základem je vrbová kůra. Je zdrojem salicinu, látky, která byla předlohou pro přípravu syntetického aspirinu. Dokáže nahradit syntetický aspirin opravdu skvěle.
K přípravě potřebujeme:
- 4 hrsti vrbové kůry
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
- 2 bio citrony, případně 2 g kyseliny citronové
- alkoholem vypláchnuté lahvičky se šroubovacím víčkem
Vrbovou kůru namočíme den předem do studené vody a přidáme pro zlepšení chuti pokrájené citrony, pokud je máme. Druhý den si připravíme koncentrovaný odvar tak, že kůru vložíme do litru studené vody a pomalu pod pokličkou vaříme pět až patnáct minut. Poté přecedíme a smícháme s cukrem v poměru 1 l vody na 1 kg cukru. Mírným varem vaříme do zhoustnutí, aby vznikl sirup. Chuť a kyselost sirupu doladíme kyselinou citronovou, která působí i jako konzervant. Horký sirup přelijeme do alkoholem vypláchnutých lahviček, které můžeme navrchu zalít trochou alkoholu. Hned uzavřeme víčky. Při potížích užíváme každé dvě hodiny, ne častěji.
Náš tip: Na domácí aspirin je třeba mít kůry dostatek na celou zimu, takže si jí na jaře nasbírejte vždy co nejvíc do zásoby. Chce to trochu trpělivosti a námahy, ale vždy sběr spojíte se skvělou zdravotní procházkou.
Jak na vrbovou kůru:
Léčivé účinky mají všechny druhy vrbové kůry, tedy z vrby bílé, křehké, nachové i lýkovcové. Nejběžnější použití je formou odvaru. Kůra se sbírá už na jaře, jakmile vrba ožije. Vybíráme si přibližně dvouleté výhonky, které nastříháme na menší kousky, a kůru pak oloupeme škrabkou nebo nožem, dobře usušíme, mezi prsty by se měla snadno drolit.
Jednoduchý odvar: 1 lžičku najemno rozlámané kůry zalijeme ve skleněné nádobě hrnkem studené vody a pomalu vaříme 5 až 15 minut, odstavíme a po 15 minutách pod pokličkou tekutinu přecedíme – při akutních bolestech a horečkách popíjíme celý den.
- 5.
Karmelitánské kapky
Tento recept prý vymysleli karmelitánští mniši někdy kolem roku 1711. Pomáhá na uklidnění při psychických problémech, při nevolnosti, melancholii, nespavosti, migréně, závratích nebo při žaludečních potížích a křečovitých bolestech.
K přípravě potřebujeme:
- 1 litr koňaku, vodky nebo domácí pálenky
- 10 natí meduňky
- 10 hřebíčků
- 2 celé skořice
- 1 nastrouhaný muškátový oříšek, případně 1 lžičku semen koriandru
- 1 lžičku medu
- 1 nakrájený a omytý bio citron
Meduňkovou nať nakrájíme nebo rukou natrháme na menší kousky. Přidáme citron a koření a směs zalijeme 1 litrem alkoholu. Necháme minimálně tři týdny odstát a v průběhu doby pravidelně protřepáváme. Pak směs přecedíme, slijeme a výluh dochutíme medem.
Pokud bychom z kapek chtěli vytvořit likér, med rozmícháme ve vlažné převařené vodě a medovým sirupem naředíme hotový výluh z bylin a koření. Poměr medového sirupu a lihového výluhu je individuální. Osvědčený je poměr 70 procent lihového výluhu a 30 procent medového sirupu.
Kapky podáváme jen dospělým, a to třikrát denně po dvaceti kapkách. Likér pijeme pro celkové uklidnění organismu jako aperitiv v množství 50 ml dva- až třikrát denně.