V pátek už bude v porovnání se čtvrtečním dnem oblačnosti více, ale srážky se vyskytovat nebudou. Výběžek vyššího tlaku vzduchu zajistí polojasno až oblačno. Po relativně chladném ránu budou nejvyšší odpolední teploty stoupat na 16 až 20 °C, v Jihomoravském kraji bude až 22 °C.  

Víkendové teploty budou atakovat letní hodnoty

Sobota bude nejpříjemnějším dnem týdne – bude polojasno, zejména na horách až oblačno. Ranní teploty 10 až 5 °C. Denní teploty 20 až 24 °C. Neděle přinese pomalu změnu – počasí na severozápadě našeho území začne ovlivňovat vlnící se studená fronta.

Bude polojasno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti a na Ústecku a Liberecku ojediněle přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 18 až 22 °C, na jihovýchodě až kolem 25 °C.

Čeká nás teplotní propad, v pondělí i zabouří

Hned od pondělí půjdou teploty strmě dolů, do hor, postupně od vyšších poloh se vrátí sněžení, ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly a pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr.

V pondělí bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. Větrno – nárazy větru 55 až 70 km/h. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové, postupně sněžení od vyšších poloh. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.  Větrno – nárazy větru 55 km/h. 

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.  A s podprůměrnými teplotami musíme počítat nejméně do konce pracovního týdne.

Kdy se vrátí nadprůměrné teploty?

Výstupy dlouhodobých modelů počítají, že největší teplotní odchylky od dlouhodobého normálu máme už za sebou z první dubnové dekády, ta druhá bude dokonce teplotně podprůměrná a typické dubnové teploty se k nám vrátí na konci dubna.

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich o změnách klimatu. Jiří Nováček

Fotogalerie
39 fotografií