Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Psychiatr Hollý o závislostech: Alkohol je jedna z nejnebezpečnějších, varuje před náhlým úmrtím

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
29. února 2024
05:25

Která ze závislostí je ta nejčastější? Může se člověk závislý na čemkoli trvale vyléčit? A jak je to s tolik diskutovanou látkou HHC? Nejen o tom se v Epicentru rozpovídal Martin Hollý, bývalý ředitel psychiatrické nemocnice v Bohnicích a nynější šéf centra duševní rehabilitace v Berouně.

Závislost je duševní poruchou, uvedl v Epicentru psychiatr a sexuolog Martin Hollý. Podle něj, i přestože závislosti mají často nálepku hříšného chování, jsou z velké části tím, čemu můžeme říkat nemoc v oblasti duševního zdraví.

„Jsou to poruchy, protože definici nemoci ne vždy naplňujeme. Úplně totiž   nevíme, co v tom mozku je nemocné, ale víme, že i závislosti mají velký biologický korelát, to znamená, že něco v tom mozku je odlišné u lidí, kteří propadnou závislosti, než u těch, kteří závislosti nepropadnou. A potýká se to s mnohem větším stigmatem než to, co patří do ostatní psychiatrie,“ vysvětlil Hollý v Epicentru s tím, že podle něj mezi ty nejčastější závislosti patří nikotin a alkohol.

Před dvaceti lety nikdo o závislosti nepřemýšlel

To, co před dvaceti lety bylo ve společnosti naprosto běžné a normální, dnes je už považováno za společenský přežitek. V osmdesátých letech cigaretu v ústech měl snad každý a na každém rohu. Kouření bylo považováno za určitou společenskou normu.

Nikdo o tom nepřemýšlel jako o tématu závislosti. Naštěstí se to posouvá, protože je to jedna z nejdražších závislostí. A alkohol je také jedna z nejnebezpečnějších závislostí, co týká zdravotních důsledků, ale i rizik náhlých úmrtí a úmrtí daných nebo souvisejících s odvykacím stavem,“ varoval bývalý šéf psychiatrické nemocnice v Bohnicích.

Alkoholismus se léčí nejhůře

Opioidy vytváří velmi silnou závislostní vazbu a jejich odejmutí je pro závislého člověka velmi diskomfortní a odvykací stav je podle Martina Hollého velké utrpení. V případě alkoholismu vidí ale jiný problém. Jen hrstka lidí si totiž podle něj dokáže přiznat, že má problém.  

 „Často je to ‚olejblované‘, jako že nepít není normální. A tak se potýkáme s  negativními důsledky na jejich zdravotní stav, na jejich duševní stav, na jejich rodinné soužití, a přitom vůbec je nedokážeme vtáhnout do léčby,“ zdůraznil psychiatr a sexuolog.

Chybí nám pružnější systém

Velký boom a hodně diskutované téma posledních týdnů byl volný prodej psychoaktivních látek, jako je například látka HHC obsažena v gumových medvídcích. Podle Hollého to, že tyto látky jsou volně dostupné, a to i dětem, je něco, co nedává logiku.

Je to zarážející, že nemáme nějaké okamžité nástroje, které by vstoupily a umožnily regulaci prodeje látek, protože vždy to bude hra na policajty a zloděje, vždy něco budeme zakazovat, tak vždy se něco nového vyvine, co nějakou čárku v zákoně někde obejde,“ uzavřel lékař.

Evropská komise tento týden potvrdila rozhodnutí české vlády o zařazení psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP na seznam zakázaných návykových látek. Zákaz jejich prodeje i držení bude podle rozhodnutí vlády platit ode dne následujícího po zveřejnění nařízení vlády ve Sbírce zákonů, zřejmě od začátku příštího týdne.

Tématem závislostí se zabývá i kampaň Zkratky. Preventivní kampaň České asociace pojišťoven a Policie ČR si dává za cíl zvýšit povědomí o látkových závislostech a dopadech dlouhodobé konzumace drog a podpořit informovaná rozhodnutí. Drogy jsou zkratka do pekel. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa