Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fenomén Lunetic: Jak dnes vypadá skupina, která nám v devadesátkách nedala spát?

15. února 2024 | 06:00

Vašek, David, Martin a Aleš. Jména, která v devadesátkách nedala spát mnoha dívkám. Když na jaře roku 1998 zazněl poprvé hit Máma, spustilo se davové šílenství a životy členů této skupiny se obrátily vzhůru nohama. Během jedné noci se skupina Lunetic stala naprostou senzací.

 

 

Klučičí kapela lámala dívčí srdce

V devadesátkách se velmi dařilo boy bandům, které zpívaly zamilované písničky, a ještě u toho dobře vypadaly. Mezi takové patřila skupina Lunetic. Kapelu v roce 1995 založili Martin Kocián a Aleš Lehký, kteří si nejspíš vůbec neuměli představit, jakou slávu jim to přinese.

Duo započalo svou kariéru jako taneční skupina na diskotékách. Po několika měsících se dvojice spojila s Davidem Škachem a Václavem Jelínkem a od této chvíle se začalo všechno měnit. Největší zlom přišel v roce 1998, kdy si členů všiml producent Stano Šimor a skupina vydala singl Máma.

Singl Máma spustil davové šílenství

Singl Máma se rychle uchytil, skupina Lunetic se dostala na přední příčky českých hitparád a začalo naprosté šílenství. V devadesátkách pokoj snad každé dívky zdobil plakát této skupiny, jejich texty jsme znali nazpaměť a každý den jsme netrpělivě čekali, až v rádiu zazní jejich singl, který jsme si nahrávali na kazety a pouštěli stále dokola.

V létě roku 1998 vyšlo první album Cik-Cak, které bylo spojeno s velkým turné. To se těšilo nebývalé návštěvnosti a skupina Lunetic se stala fenoménem. Od září roku 1999 dostali příležitost moderovat hitparádu ESO, nejprestižnější hitparádu té doby.

Autor: instagram.com

Skupina odstartovala z nuly rovnou na vrchol a taková popularita obnášela i jistá úskalí. Krušné chvíle členové zažívali třeba na koncertech, kde se o ně fanynky vyloženě rvaly a udělaly všechno pro to, aby své idoly alespoň zahlédly.

Drogová závislost Martina Kociána

Kromě peněz a slávy však svět showbyznysu přinášel i pasti. Těm podlehl Martin Kocián. Právě on a jeho drogová závislost byli nakonec důvodem, proč se skupina v roce 2003 rozpadla. Po rozpadu se ještě snažil uchytit Václav Jelínek. Vydal album Pod vodou, které však nemělo úspěch. Vlastní CD vydal také Martin Kocián, ale ani o něj neměli fanoušci zájem.

Pokus o vzkříšení v roce 2008

Členové Lunetiku se dali znovu dohromady v roce 2008. Vydali nové album se všemi svými největšími hity a DVD se všemi videoklipy. K této příležitosti uspořádali také dva koncerty a vypadalo to, že jsou opravdu zpět.

V roce 2011 vydali poslední desku Na vlnách, jejímž producentem byl sám Vašek Jelínek. O dva roky později však kapelu opustil Martin Kocián, který podle vyjádření ostatních členů dlouhodobě neplnil své závazky.

Autor: profimedia.cz

V roce 2018 skupina vyrazila v kompletní sestavě na turné uspořádané k dvacátému výročí vzniku skupiny. Turné mělo celkem pětadvacet zastávek a slavilo úspěch. A jaká je situace dnes?

Lunetici stále vystupují

Skupina Lunetic vystupuje na nejrůznějších akcích ve složení Vašek, Aleš a David. Svým fanouškům připomínají ty největší hity jako Máma, Ať je hudba tvůj lék, Only you, Chtěl bych tě líbat a mnoho dalších. 

Autor: profimedia.cz

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén