Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hurghada po smrtícím útoku žraloka na turistu (†23): Zavřené pláže i občasný strach

Autor: vja - 
10. června 2023
05:00

Pláže v oblíbeném egyptském letovisku Hurghada a dalších částech země směrem na jih po čtvrtečním smrtícím útoku žraloka zůstávají stále uzavřené. Znovu budou mít turisté možnost si v Rudém moři zaplavat až v neděli. Někteří odvážlivci se ale i přes zákaz egyptských úřadu snaží dostat do vody, jak informovali čeští turisté užívající si dovolenou v Hurghadě.

Žralok tygří ve čtvrtečních odpoledních hodinách usmrtil ruského občana dlouhodobě žijícího v Egyptě Vladimira Popova (23). Celý útok přihlížející natočili na video. Přestože k muži byla urychleně vypravena záchranná loď, nepodařilo se mu pomoci a svým zraněním podlehl. Na druhé straně zálivu měl následně mořský predátor zranit další dvě osoby.

Místní podle dostupných informací nebezpečnou parybu již odchytili a zabili. Podle egyptských úřadů bude žralok dále zkoumán v laboratoři, aby se zjistilo, proč k útoku na člověka došlo.

Hotelové pláže zatím podle českých turistů zejí prázdnotou, do neděle je totiž v platnosti dvoudenní zákaz koupání v moři. „Jsme v Bella Vista a nikdo v moři,“ uvedla pro Blesk čtenářka Jitka.

I přes zákaz se však někteří odvážlivci snaží dostat do vody. V takovém případě je následně vyhánějí zaměstnanci hotelů a plavčíci. „Tak první odvážlivec šel za vlaječku a ihned píšťalky, ať z tama vypadne,“ uvedl pan Jiří.

Podle paní Jany je zákaz koupání opravdu striktní, v místě prý navíc panuje nesnesitelné dusno. „Od včera od 16.00 ani nohy do vody. Lidé sedí na břehu a smaží se. Na sucho se to nedá. I když jsme se osprchovali, tak je dusno. Teď jsme na pokoji a čteme knížku. Uvidíme, jak to bude dál. Jezdit na výlety se šnorchlováním na volném moři je zakázáno,“ uvedla.

Podle slovenské turistky Dominiky je dvoudenní zákaz plavání příliš krátký. Zároveň má pochybnosti o tom, že odchycený žralok je skutečně ten, který zabíjel. „Uzavřeli to na dva dny, ale myslím si, že to je málo. Někdo hovořil o tom, že těch žraloků mělo být až pět. Do 15 minut se to tu rozkřiklo a teď všichni leží na plážových lehátkách nebo u hotelového bazénu. Do vody nikoho nepustí,“ řekla slovenskému webu tvnoviny.sk.

Krom uzavřených pláží a zákazu vstupu do moře však v místě žádná další speciální opatření zavedena nebyla. „Místní lidé to berou normálně, sportovně. Plavčíci vyhazují lidi, kteří chtějí jít do moře, ale krom toho se tu nic speciálního neděje. Naštěstí zítra jedeme domů. I kdybychom tu zůstávali déle, do moře bychom už nešli,“ informovala slovenská výletnice.

Žraloci tygří žijí v tropických a mírných vodách a patří mezi žraloky, kteří se nejčastěji objevují v globální databázi žraločích útoků na člověka, píše AP.

Ruský konzulát v Hurgadě vyzval ruské občany, aby „byli při pobytu ve vodě ostražití, přísně dodržovali zákazy koupání a potápění, které vydávají egyptské úřady, a striktně dbali varování hotelového personálu a pobřežní stráže a výzev, aby se vrátili na souš“.

V Egyptě jsou případy napadení žralokem spíše výjimečné. V Rudém moři, u kterého letovisko Hurghada leží, je více než 40 druhů žraloků. Někteří z nich mohou způsobit i smrtelná zranění. Například v říjnu 2020 připravil žralok u egyptského letoviska Šarm aš-Šajch o ruku dvanáctiletého ukrajinského turistu, egyptského průvodce, pak o nohu. V roce 2018 zemřel v egyptském letovisku Marsá Alam po napadení žralokem český turista. Loni žralok zabil dvě turistky jižně od Hurghady.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. června 2023 14:00 )

Jirik-ta ( 10. června 2023 14:00 )

Češi mají strach z pětikolky

krapotkin ( 10. června 2023 13:14 )

Pokud si pamatuji, tak z Čechů sežral žralok jenom nějakou učitelku. Jednak je to dávno a jednak máme učitelek dost, hlavně těch, které si mohou dovolit jet do Egypta (při jejich platech za špatnou výuku dětí je jich stále víc).

xxxx678 ( 10. června 2023 13:05 )

fido2 "Lůza ráda Egypt" 7.51 ....kam jezdíte vy, babizno? Znám plno lidí, kteří se tam rádi vrací, Rudé moře krásné na potápění, a rozhodně nejsou žádná "lůza", zato vy, jste primitiv. Neskutečné, co z některých dokáže vypadnout za hnusy.

Tara-Tara ( 10. června 2023 11:40 )

Zobrazit celou diskusi