Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Revoluční brýle od Applu? Po ulici s nimi chodit nebudu, říká šéfredaktor živě.cz

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
8. června 2023
05:00

V pondělí 5. června přišel Apple na vývojářské konferenci s „ještě jednou věcí". Tou se staly brýle pro rozšířenou realitu Apple Vision Pro, které by měly být v prodeji od začátku roku 2024 za v přepočtu 93 tisíc korun. Jestli je novinka skutečně tak revoluční, jako bývaly iPhony a další zařízení americké společnosti, prozradil šéfredaktor živě.cz Filip Kůžel v Blesk Podcast.

Poprvé pronesl ono slavné „one more thing“ Steve Jobs v roce 2007. Tehdy představil dotykový přehrávač iPod a iPhone. O 16 let později si větu zesnulého zakladatele Apple vypůjčil současný ředitel Tim Cook a odhalil brýle Apple Vision Pro. Co všechno technologická novinka umí, si můžete podrobně přečíst v článku šéfredaktora živě.cz Filipa Kůžela.

Video  Blesk Podcast: Revoluční brýle od Applu? Po ulici s nimi chodit nebudu, říká šéfredaktor živě.cz  - pdc, bp, Červený
Video se připravuje ...

Oproti brýlím pro virtuální realitu, skrz tyto brýle uvidíte a můžete v Apple Vision Pro sledovat nejrůznější virtuální okna. V praxi tedy můžete sledovat několik oken, ovládat je pomocí gest, a dokonce psát na virtuální klávesnici. „U těchto brýlí by to mělo být tak, že ony pracují pomocí senzorů s mapováním prostředí kolem nás, vytvoří si 3D mapu místnosti a já si kolem sebe do prostoru rozvěsím jednotlivá okna,“ popisuje jednu z funkcí novinář.

Předražená hračka?

Jestli bude novinka od Applu v přepočtu za 93 tisíc korun využívaná doma i v práci, není podle Kůžela zatím jasné. „Upřímně si to nedovedu zatím představit. Různé brýle jsem v průběhu minulých let zkoušel a vždycky tam je ten nepříjemný pocit, že něco máte na hlavě, nějak se to zahřívá, nějak vám to tu hlavu tíží a bývá tam i zpoždění oproti realitě, kvůli němuž se člověku začíná dělat špatně,“ líčil svou zkušenost šéfredaktor oblíbeného webu o technických novinkách. Apple tvrdí, že všem těmto problémům se vyhnul.

Podle Filipa Kůžela přijdou po první generaci Apple Vision Pro další modely, které budou cenově dostupnější a technologicky pokročilejší, přesto v těchto brýlích nevidí tu hlavní cestu pro budoucí technologický pokrok. „Upřímně si nedovedu představit, že bych s nimi seděl osm hodin v práci,“ myslí si Kůžel a odhaduje, že brýle pro rozšířenou realitu nenahradí v současnosti světově rozšířené mobilní dotykové telefony.

„Mobil je osobní věc. Není tak invazivní, nevyžaduje tolik pozornosti. Máme ho v kapse, a když nám někdo něco chce, tak se ozve vibracemi nebo zvukem, tudíž ho nemusím mít pořád na očích. Kdežto ty brýle jsou spíš k tomu, že někam přijdu, kde potřebuji něco udělat, nasadím si je na hlavu a udělám tam ten úkon. Nedovedu si představit, že bych je nosil od rána do večera a používal je jako svoje primární osobní zařízení,“ řekl závěrem šéfredaktor.

Jak se brýle Apple Vision Pro liší od konkurence, jakou výbavu měly Google Glass z roku 2013 a jakou budoucnost předpovídá novince od amerického technologického giganta, prozradil šéfredaktor živě.cz Filip Kůžel v Blesk Podcast:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi