Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Buchtička, prcka a pindík. A pak to mají děti popletené, říká odbornice Jarkovská

Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video
Autor: pdc, ub, jim - 
2. června 2023
17:00

Bavit se s dětmi o sexu a o tom, co to mají mezi nohama, je pro rodiče a případně učitele pořádná výzva. Socioložka Lucie Jarkovská ale zdůrazňuje, že je nutné se toho nebát a vše nazývat pravými jmény. Jinak může dojít k nepříjemné záměně, o níž se rozpovídala na besedě v Brně v rámci Podcastové dámské tour.

Sexuální výchova před rokem 1989 byla na školách často nulová nebo úplně minimální. Socioložka Lucie Jarkovská ze stand-up Dua docentky vzpomínala, že o sexu se s dětmi nemluvilo a ve školách se probírala jen reprodukční soustava v hodinách biologie. Ona sama nákres pohlavních orgánů viděla poprvé ve třetí třídě na konci 80. let v časopise Ohníček. „Na konci byla listárna a tam bylo napsáno: ‚Nejvíce se nás v dopisech ptali, jak se spermie dostane k vajíčku? Odpověď najdete v knize Lidské tělo, která vyšla u Albatrosu v edici Radost z vědění. Bohužel je už vyprodaná a na pultech knihkupectví už ji nenajdete,“ líčila s úsměvem paradoxní situaci Jarkovská.

Video Už budu! Celý rozhovor se socioložkou Lucií Jarkovskou - pdc, ub, Jedlička, Marek
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Pro tehdejší a dnešní dobu je podle odbornice společné, že se pořád o sexu a pohlavních orgánech mlží a děti z toho mají guláš v hlavě. Jako příklad uvedla kreslenou, okýnkovou knížku Krtek a maminka, v níž se pro děti psalo o lidském těle. „Začíná to tím, že zajíc a zaječice, které říkají zajdulka, se honí po lese. Krtek by se rád přidal, ale moudrá sova ho upozorní, že oni se nehoní, oni se namlouvají,“ převyprávěla zápletku Jarkovská.

Zaječice se ale před zajícem schová do nory a na ťukání zajíce neodpovídá - dělá drahoty. Zajíc se její odmítání rozhodne vyřešit tak, že se otráví muchomůrkou, aby jí dokázal, jak ji má rád.Není to žádná severská krimi ale knížka pro děti, která má dětem představit, jak se rodí miminka a přitom o tom ještě nepadla ani zmínka. Avšak víme příliš o toxických partnerských vztazích,“ vadí socioložce, jak se prezentuje namlouvání dětem.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde.

Zajíce od sebevraždy zachrání krtek. Jeho ušatý kamarád natrhá květiny, protože „to je řešení každého partnerského problému,“ ironicky dodává Jarkovská. Přijde za zajdulkou, která má pro něj nachystané pohoštění a najednou se zajdulce otevře mezi nohami díra, z níž vyskočí tři zajíčci rovnou do kočárku. „Já jsem viděla na vlastní oči malou holčičku, která se bála, že když moc roztáhne nohy, tak že by z ní taky mohly vypadnout děti. Z té knížky to totiž vypadá tak, že pokud si nedáte pozor a roztáhnete nohy trošku víc od sebe, padají z vás trojčata,“ vyčítá publikaci Jarkovská. Někteří lidé si dokonce kvůli špatné sexuální výchově popletli při sexu „díry“.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.