Prezident závod odstartoval tradiční pistolí. Závod považuje za reklamu pro Česko i motivaci. „Když vidím skladbu těch běžců, tak první, co mě napadne - sakra, to bych měl dát taky. Je to obrovská motivace pro všechny, kdo se dívají,“ řekl prezident v rozhovoru ČT. Na startu příštího ročníku ale nebude. „Já jsem se vždycky snažil dělat něco pro své zdraví, včetně běhání, ale že bych si troufl na maraton, to asi ne,“ doplnil prezident s tím, že raději běhá v lese a vlastním tempem.

Prezidentský pár se vrátil z Londýna, kde měl nabitý program. Pavlovi letěli do Británie ve čtvrtek večer překvapivě běžnou leteckou linkou. V pátek se setkali s králem na recepci v Buckinghamském paláci. „Řekl bych, že tolik modré krve na jednom místě jsem ještě neviděl,“ komentoval Pavel akci v královském sídle.

V sobotu se prezidentský pár stejně jako stovky dalších státníků zúčastnil korunovace ve Westminsterském opatství. „Všichni, kdo se na to dívali v televizi, z toho možná měli o něco víc, než jsme měli my, co jsme byli přímo v katedrále,“ poznamenal Pavel. „Na druhou stranu - být v katedrále je zážitek sám o sobě. A být tam při této příležitosti, vidět všechny ty hosty, kteří tam byli, a vnímat tu atmosféru, hudbu… Opravdu to byl velký zážitek,“ pokračoval. Návštěvu Londýna prezident zakončil položením věnce na vojenském hřbitově v Brookwoodu.

Prague International Marathon se vrátil do Prahy po dvouleté pauze. Jedná se o 27. ročník závodu, do hlavního města přivedl závodníky z celého světa. Na osm tisíc běžců vystartovalo v neděli 7. května v 9:00 z dolní části Václavského náměstí, kde je také cíl závodu. Tím jako první proběhl Keňan Alexander Mutiso. Neoficiálním časem 2:05:10 překonal třináct let starý traťový rekord Eliuda Kiptunaie. Z žen zvítězila Etiopanka Workenesh Edesaová, a to v neoficiálním čase 2:20:43. Zaútočila ve třetině závodu a pak běžela osamoceně jen s vodičem.

Závodníci by do cíle měli doběhnout nejpozději v 16:00, na zdolání celé trasy mají tedy sedm hodin. Trasa dlouhá více než 42 kilometrů vede převážně kolem řeky Vltavy, ale i přes šest pražských mostů.

„Největší závod sezony tak do centra Prahy vrátí profesionální atlety i běžecké nadšence, kteří se do metropole rádi vracejí i jako turisté. Závod nepřinese jen skvělé sportovní výkony, ale i drobné nepříjemnosti spojené s dopravními omezeními. Vážíme si vaší tolerance a předem vám za ni děkujeme. Zároveň vás srdečně zveme na závod a rádi vás uvidíme podél trati v roli diváka, kde zažijete nezapomenutelnou atmosféru této jedinečné události,“ uvedli pořadatelé závodu před jeho začátkem.

V neděli se centru raději vyhněte

Nejvíce ulic pro automobilovou dopravu je uzavřeno na Praze 1, dále pak na Praze 2, 4, 5, 7 a 8. Dopravní omezení se dotkla i oblasti Podolského nábřeží a Vyšehradského tunelu. Obě místa jsou pro auta uzavřena dle odhadu pořadatelů do 13:15.

Po celé trase závodu platí z důvodu zachování bezpečnosti už od soboty 6. května zákaz parkování. V případě nerespektování zákazu budou vozidla odtažena.

Dopravu na trase závodu řídí Policie ČR společně s Městskou policií Praha. V průběhu dne postupně uzavírají a otevírají ulice i křižovatky. Detailní informace o dopravních omezeních najdete na webu pořadatele maratonu.

Omezení MHD

Omezení nebo změny provozu se dotýkají i více než dvou desítek tramvajových a autobusových linek. Organizátoři doporučují využívat v centru města v den závodu především linky metra. Seznam dotčených linek městské hromadné dopravy je k dispozici na webu Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Marathon Expo

Celý víkend probíhá bohatý doprovodný program na Výstavišti Holešovice v rámci veletrhu Marathon Expo. V rámci veletrhu proběhne i rodinný závod nebo závod pro nejmenší.

Fotogalerie
46 fotografií