Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Za králem,“ zavelel Pavel a popsal velký zážitek. Prezidentský pár zasedl vedle světových elit

Aktualizováno -
6. května 2023
18:19
Autor: vja - 
6. května 2023
12:45

Británie právě po 70 dlouhých letech zažívá korunovaci nového panovníka, na trůn po Alžbětě II. nastupuje král Karel III. Natolik vzácnou událost si nemohly nechat ujít politické a společenské elity z celého světa. Ceremoniál s řadou monarchů a světových politických špiček samozřejmě bedlivě sleduje i český prezidentský pár. Petr Pavel řekl, že korunovace byla velký zážitek. Před ceremoniálem měl možnost hovořit s dalšími evropskými lídry, přičemž se mluvilo mimo jiné o podpoře Ukrajiny. O korunovaci hovořil jako o důležitém symbolu, který mohl Britům nabídnout "něco sjednocujícího", jakkoli monarchii zdaleka nepodporují všichni.

Na slavnostní korunovační ceremoniál dorazila celá řada světové i britské politiky. Nechyběli ani bývalí premiéři David Cameron či Boris Johnson s partnerkami nebo současný předseda britské vlády Rishi Sunak s manželkou Akshatou Murty. Za Kanadu přijel premiér Justin Trudeau se svou chotí.

Spojené státy na korunovaci reprezentuje první dáma USA Jill Bidenová se svou vnučkou Finnegan. Poměrně netradičně obě na slavnostní ceremoniál dorazily ve volnějších šatech a bez klobouku. 

Před vstupem do opatství se ukázala i francouzská hlava státu Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

Ve Westminsterském opatství nebude chybět ani zástupce Ukrajiny. Za válkou zmítanou zemi přijela její první dáma Olena Zelenská, kterou včera na večerní slavnostní recepci v Buckinghamském paláci doprovodil premiér Denys Šmyhal.

Další výraznou tváří, která se ve slavnostní den ukázala fotoaparátům, je izraelský prezident Isaac Herzog s manželkou. Dále nechybí řada světových monarchů, kteří často museli urazit poměrně dlouhou cestu. Na korunovaci se přijeli podívat například jordánský král Abdalláh II a jeho manželka Rania, japonský korunní princ Fumihito nebo bhútánský král Jigme Khesar. Evropské královské rody pak reprezentují třeba španělský král Felipe VI. s královnou Letizií, švédský panovník Carl XVI. Gustaf v doprovodu své dcery nebo dánská korunní princezna Mary a korunní princ Frederik.

„Přípravy jsou u konce. A teď za králem!“ zavelel Pavel

Eva Pavlová pro slavnostní den vyměnila bledě modrý kostýmek z pátku za poněkud honosnější model v barvě lila s kloboukem stejné barvy. Prezident opět zvolil tmavě modrý oblek s bílou košilí, kravatu však tentokrát sladil s barvou oděvu své manželky. „Velké přípravy jsou u konce. A teď za králem!“ napsal prezident k několika fotografiím zveřejněným na sociálních sítích.

Podle Pavla byl ceremoniál velký zážitek. „Všichni, kdo se na to dívali v televizi, tak z toho možná měli o něco víc... než jsme měli my, co jsme byli přímo v katedrále,“ poznamenal Pavel při tiskové konferenci na velvyslanectví ČR v Londýně. „Na druhou stranu být v katedrále je zážitek sám o sobě. A být tam při této příležitosti, vidět všechny ty hosty, kteří tam byli, a vnímat tu atmosféru, hudbu... opravdu to byl velký zážitek,“ pokračoval.

Český prezident se svojí ženou Evou na ceremoniál dorazil o něco dříve než král a novinářům řekl, že během čekání na začátek obřadu hovořil s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem a slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„Samozřejmě jsme se bavili i o Ukrajině,“ řekl Pavel. Tématem konverzace podle něj bylo i to, jak je důležité dostat na Ukrajinu co nejrychleji vybavení pro úspěšnou ofenzívu a „nehledat administrativní a byrokratické překážky“.

Prezident se vyjádřil také k tomu, zda je na místě pořádat velkolepou korunovaci v době, kdy velká část Britů čelí tíživé ekonomické situaci. Podle Pavla se lze na věc dívat „z čistě aritmetického pohledu“, ale také jako na symbol.

„Symboly hrajou někdy opravdu velice důležitou roli. A zvlášť v Británii, která na těch symbolech a na té kontinuitě monarchie staví vlastně už tisíc let, si myslím, že je asi pochopitelné, že zrovna v době, kdy je Británie v těžkostech, tak (je důležité) nabídnout něco sjednocujícího,“ řekl.

Šaty, které na korunovaci oblékla česká první dáma, vznikly ve spolupráci stylistky a hlavní koordinátorky garderoby první dámy Lenky Bernardes da Silva, módní návrhářky Beaty Rajské a stylistky Štěpánky Pivcové. Komplet nese vzhledem k ročnímu období poněkud příhodný název Šeřík.

Video  Expert Forejt a scénář korunovace Karla III.: Co nesmí nikdo vidět? Kdo Camille zakázal korunu? A o trapasech!  - Petr Macek
Video se připravuje ...

panda82 ( 10. května 2023 10:48 )

Má v hlavě jen to co mu naordinuje 5kolka

Eva HÁDĚ ( 10. května 2023 06:13 )

jajas ( 8. května 2023 17:46 )

No je to trapné s oběma. Takže češi nyní mají jako prezidenta Clooneyho a princeznu Dianu....nevím, kteří šílenci je k těmto dvěma napadlo přirovnávat, ale fakt trapárna. Prostě chceme být za každou cenu světoví...blbý je, že fakt "za každou cenu"....i kdybychom měli být ostatním k smíchu....

Inka ( 8. května 2023 11:05 )

😂😂😂 Yutuber špion Pávek evidentně nabyl přesvědčení, že je George Clooney CZ 😂😂😂
Trpasličí vzhled, vedle něj macecha z Popelky a opravdu už mu chybí se propagovat vlastními aršíky známek za 230 Kč, foto jak sám sebe věší ve škole na obraze na zeď a pochopitelně, koloběžky...
nejvyšší stupeň retardace a ***ismu !
👎💩

jajas ( 7. května 2023 21:18 )

Pavlová přes tu placku na hlavě ani pořádně nevidí...možná jí to někdo navrhl, jakože v Anglii se takové šílenosti na hlavě nosí, ale nechápu, proč ho musela za každou cenu taky mít. Vždyť je z česka, tak proč se přizpůsobovat anglánům, a navíc jí to naprosto nesedí....vypadala směšně....

Zobrazit celou diskusi